Dädesjö gamla kyrka

Dädesjö gamla kyrka är en välbevarad medeltidskyrka i romansk stil som är mest känd för sina medeltida målningar. Kyrkan är utnämnd till statligt byggnadsminne som en av åtta medeltidskyrkor i Sverige.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Dädesjö gamla kyrka - klicka på bilden

Deltar i drakrundan.

På grund av coronapandemin finns det begränsningar kring hur många som kan vistas i Dädesjö gamla kyrka samtidigt. Kontakta församlingsexpeditionen för mer information.

2/5-12/6
lör-sön kl.10-18
13/6-16/8 kl.10-18
16/8-27/9
lör-sön kl. 10-18

Om du vill boka Dädesjö gamla kyrka för dop, vigsel eller om du har några andra frågor är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar.

Här kan du läsa mer om Dädesjö nya kyrka, Dädesjö sockenstugaDädesjö kyrkogård och Dädesjö församling.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag - Fredag 09.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

På gång i Dädesjö församling

Om Dädesjö gamla kyrka

Dädesjö gamla kyrka hör till Dädesjö församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger mittemot Dädesjö nya kyrka och är en del i ett område som är av intresse för kulturmiljövården. Mest känd är kyrkan för de unika takmålningarna från 1200-talet som återupptäcktes och restaurerades i början av 1900-talet. Målningarna föreställer berättelser från tiden kring Jesu födelse och är signerade i runskrift av målarmästaren Sighmunder.

Historia

Dädesjö gamla kyrka är en romansk medeltidskyrka från 1200-talet. Den användes som församlingskyrka fram till slutet av 1700-talet då församlingen byggde en ny kyrka på motsatt sida landsvägen. I motsatts till många andra medeltidkyrkor undgick den gamla kyrkan att rivas i samband med nybygget. Den användes som förråd och sädesmagasin i över 100 år innan Vitterhetsakademin (idag Riksantikvarieämbetet) år 1906 tog över ansvaret för byggnaden.

Idag betraktas Dädejö gamla kyrka som en museikyrka men används också i församlingens gudstjänstverksamhet, framförallt under sommarmånaderna.

I kyrkan finns hörslinga.
Max 30 personer får vistas i kyrkan samtidigt.

Följ Dädesjö församling på sociala medier

Personal i Dädesjö församling