Svenska kyrkan Växjö

Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Telefon: +46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Dop

I dopet blir du medlem i Svenska kyrkan och en del av den kristna gemenskapen. Du får ett löfte om att vad som än händer så kommer Gud att finnas med dig.

Många människor döps under sitt första levnadsår men det är också vanligt att man vill bli döpt senare i livet, till exempel inför en konfirmation. Om du som förälder vill avvakta med att ditt barn blir döpt, går det bra att meddela det till Svenska kyrkan, ditt barn kan vara medlem ändå.

Du får döpas eller låta döpa ditt barn i vilken kyrka du vill. Dopgudstjänsten är kostnadsfri och då ingår tillgång till musiker och vaktmästare. De flesta församlingar har en församlingslokal där du kan samla släkt och vänner efter dopgudstjänsten, ofta finns det även kök till förfogande om du vill ordna fika. Vill du låna en dopklänning berättar du det när du bokar dopet eller träffar prästen vid dopsamtalet.

Att Boka dop

För att boka ett dop vänder du dig till den församling där du vill bli döpt eller låta döpa ditt barn. I varje församling avsätts ett antal tider som är reserverade för dop. Om du vill boka ett dop i en speciell kyrka eller en viss dag, kan det därför vara bra att vara ute i god tid.

Här hittar du mer information om och kontaktuppgifter till kyrkor och församlingar i Svenska kyrkan Växjö.

dopsamtal och förberedelser

När du har tagit kontakt med den församling där du vill att dopet ska hållas, blir du kontaktad av en präst. Ni träffas för ett dopsamtal där du kan ställa frågor om vad dopet innebär och där du tillsammans med prästen går igenom de praktiska förberedelserna.

Svenska kyrkan kan erbjuda alltifrån ett färdigt koncept till att du själv väljer sånger, dikter eller vem som framför sång och musik. Är det ett barn som döps väljer du vanligen en eller ett par faddrar till barnet. Det kan vara vem som helst, det enda du måste tänka på är att faddern själv måste vara döpt.

På dopsajten kan du läsa mer om dop samt få svar på de vanligaste frågorna kring dopet och dopgudstjänsten.