Präst som doppar handen i en dopfunt.
Foto: Kyrko-cd 2

Dop

I dopet blir du medlem i Svenska kyrkan och en del av den kristna gemenskapen. Du får ett löfte om att vad som än händer så kommer Gud att finnas med dig.

Kan man ha dop nu förtiden?

JA! Dopet är viktig!

Att få samlas med glädje och tacksamhet över livet och i dopets vatten be Gud att vara med på ett särskilt sätt. Det är mycket som är förändrat och omställt men det går att ha dop ändå. Vi vill gärna ge tid för fina dopgudstjänster.

Hur många kan man vara?

Tills vidare kan det bjudas in till dop med max 8 deltagare.

Boka/avboka/omboka

Vi förstår att begränsningen i hur många som kan närvara vid dopet påverkar er planering och vi önskar att vi tillsammans kan göra det bästa av situationen. Vill ni boka om eller avboka ett datum som ni redan har bokat, kontaktar ni församlingsexpeditionen eller Svenska kyrkan Växjös växel 0470-70 48 00. Vill ni boka ett alldeles nytt datum för dop snart, eller längre fram, går det också bra.

Åtgärder för att minska smittspridning

Svenska kyrkan Växjö gör löpande riskbedömningar för att minimera smittspridning och skydda riskgrupper. Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring att undvika fysisk kontakt, upprätthålla en god handhygien, hålla säkerhetsavstånd och att vara uppmärlsamma på den egna hälsan.

Många människor döps under sitt första levnadsår men det är också vanligt att man vill bli döpt senare i livet, till exempel inför en konfirmation. Om du som förälder vill avvakta med att ditt barn blir döpt, går det bra att meddela det till Svenska kyrkan, ditt barn kan vara medlem ändå.

Du får döpas eller låta döpa ditt barn i vilken kyrka du vill. Dopgudstjänsten är kostnadsfri och då ingår tillgång till musiker och vaktmästare. De flesta församlingar har en församlingslokal där du kan samla släkt och vänner efter dopgudstjänsten, ofta finns det även kök till förfogande om du vill ordna fika. Vill du låna en dopklänning berättar du det när du bokar dopet eller träffar prästen vid dopsamtalet.

Att Boka dop

För att boka ett dop vänder du dig till den församling där du vill bli döpt eller låta döpa ditt barn. I varje församling avsätts ett antal tider som är reserverade för dop. Om du vill boka ett dop i en speciell kyrka eller en viss dag, kan det därför vara bra att vara ute i god tid.

Här hittar du mer information om, och kontaktuppgifter till, kyrkor och församlingar i Svenska kyrkan Växjö.

dopsamtal och förberedelser

När du har tagit kontakt med den församling där du vill att dopet ska hållas, blir du kontaktad av en präst. Ni träffas för ett dopsamtal där du kan ställa frågor om vad dopet innebär och där du tillsammans med prästen går igenom de praktiska förberedelserna.

Svenska kyrkan kan erbjuda alltifrån ett färdigt koncept till att du själv väljer sånger, dikter eller vem som framför sång och musik. Är det ett barn som döps väljer du vanligen en eller ett par faddrar till barnet. Det kan vara vem som helst, det enda du måste tänka på är att faddern själv måste vara döpt.

På dopsajten kan du läsa mer om dop samt få svar på de vanligaste frågorna kring dopet och dopgudstjänsten.