Vigsel

En kyrklig vigsel är en symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.

Är det möjligt att ha bröllop nu?

Ja, det går att ha vigsel i det mindre sammanhanget. Kärleken mellan er två som vill gifta er är det viktigaste och glädjen kan delas med många även om inte alla kan vara på plats.

Hur många kan man vara?

Tills vidare kan det bjudas in till bröllop med max 20-50 personer samlade åt gången beroende på vilken kyrka ni vill gifta er i. Pastoratets kyrkor är olika stora och de skilda möjligheterna till att hålla avstånd påverkar antalet som kan medverka i respektive kyrka. Mer information vad som gäller i aktuell kyrka får du av församlingsexpeditionen.

Ni har alltid möjlighet att välja en mindre vigsel med enbart vigselparet och två vittnen (som ni kan välja själva eller be personalen i kyrkan att ordna) samt präst och musiker.

Förnyelse av vigsellöften

Om ni väljer en mindre vigsel nu, kan ni när restriktionerna lättat, bjuda in många gäster till högtid i kyrkan med ”förnyelse av vigsellöften”. Då kan ni och era gäster känna att de också är med om en stor dag. Förnyelse av vigsellöften är som en vigselgudstjänst med musik och solosånger. Skillnaden är att ni juridiskt redan är gifta och har sagt ja till varandra. I förnyelse av vigsellöften bekräftar ni ert ja och löftena som redan har givits samt ber om välsignelse över livet tillsammans. Kontakta oss så kan vi hjälpa er med planeringen.

Boka/avboka/omboka

Vi förstår att begränsningen i hur många som kan närvara påverkar er planering och vi önskar att vi tillsammans kan göra det bästa av situationen. Vill ni boka om eller avboka ett datum som ni har bokat, kontaktar ni församlingsexpeditionen eller Svenska kyrkans växel 0470-70 48 00. Vill ni boka ett alldeles nytt datum för en vigsel snart, eller längre fram, går det också bra.

Åtgärder för att minska smittspridning

Svenska kyrkan Växjö gör löpande riskbedömningar för att miniminera smittspridning och skydda riskgrupper. Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring att undvika fysisk kontakt, upprätthålla en god handhygien, hålla säkerhetsavstånd och att vara uppmärksamma på den egna hälsan.

För personer över 70 år är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.

Alla kan gifta sig i kyrkan, oavsett om vigseln är mellan kvinna och man, eller mellan två kvinnor eller två män. Det ni måste tänka på är att åtminstone en av er är medlem i Svenska kyrkan.

Här kan du läsa mer om vad ett medlemskap innebär och hur du blir medlem i Svenska kyrkan.

Oftast äger vigseln rum i en kyrka och det är ni själva som väljer i vilken kyrka ni vill gifta er. Om ni vill gifta er på en annan plats, t ex utomhus, går det oftast att lösa om ni tar kontakt med en präst för att prata igenom era önskemål. Vigselgudstjänsten är konstadsfri och då ingår tillgång till musiker och vaktmästare.

Att boka vigsel

För att boka vigsel vänder ni er till den församling där ni vill gifta er. I varje församling avsätts ett antal tider som är reserverade för vigslar. Om ni vill boka er vigsel i en speciell kyrka eller en viss dag, kan det vara bra att vara ute i god tid. Om det är en populär kyrka eller tidpunkt så kan det vara bra att boka ett helt år i förväg.

Här hittar ni mer information om och kontaktuppgifter till kyrkor och församlingar i Svenska kyrkan Växjö.

Vigselsamtal och förberedelser

När ni tagit kontakt med den församling där ni vill gifta er och bokat kyrka och tidpunkt så kommer en präst att kontakta er för vigselsamtal ca en månad innan vigseln. Vigselsamtalet kan äga rum antingen i kyrkan eller hemma hos er. Ibland har man ett extra möte i kyrkan dagarna innan vigseln, för att gå igenom ceremonin på plats.

Under vigselsamtalet planerar ni vigseln tillsammans med prästen. Vilka texter ni vill ha, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. Vigselsamtalet kan bli ett avkopplande tillfälle när ni får släppa taget om den övergripande planeringen en stund och koncentrera er på varför ni egentligen gifter er med just varandra. För prästen är vigselsamtalet ett sätt att lära känna er bättre och det utgör en bra grund för vigseltalet.

Svenska kyrkan kan erbjuda alltifrån ett färdigt koncept med förslag på sånger och texter, till en personligt präglad vigselgudstjänst där ni t ex kan låta någon vän eller släkting läsa en dikt eller framföra något musikstycke som ni tycker om. Vissa brudpar vill skriva sina egna löften, sjunga en sång till varandra eller göra något annat personligt.

Efter vigseln utanför kyrkan

Efter vigseln är en sed att gästerna välkomnar det nyvigda paret genom att utanför kyrkan kasta ris över paret. Detta är tillåtet även utanför kyrkorna i Växjö pastorat. Däremot är det inte tillåtet att kasta icke nedbrytbara material såsom plastkonfetti mm utanför kyrkan eftersom det påverkar kyrkogården och den natur som kyrkan omges av.

Hindersprövning

För att prästen ska kunna viga er, måste ni begära ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Hindersprövning görs för att kontrollera att inga formella hinder finns för äktenskapet. När ni fyllt i och skickat in blanketten till Skatteverket får ni hem ett intyg för vigsel som ni ska lämna till prästen innan bröllopsdagen.

Här kan du läsa mer om vigsel samt få svar på de vanligaste frågorna kring vigsel och vigselgudstjänsten.