Foto: Fredrik Lidholt

Gårdsby kyrka

Gårdsby kyrka uppfördes under 1830-talet och är en kyrka i nyklassicistisk stil som byggdes under ledning av biskop Esaias Tegnér som då var kyrkoherde i församlingen.

I Gårdsby kyrka firas det regelbundet gudstjänst och i Gårdsby församling finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Gårdsby kyrka, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om antal sittplatser, tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

Strax intill Gårdsby kyrka ligger Gårdsby församlingshem och Gårdsby kyrkogård.

Med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 50 personer åt gången vistas i Gårdsby kyrka.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Gårdsby kyrka

355 92 Växjö

Karta (länk till Google maps)

Kyrkan är öppen kl 9.00-16.00 alla dagar under sommaren.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, Tisdagar, Torsdagar 10:00-12.00, 13:30-15:30
Onsdagar: 13.30-15:30
Fredagar 10:00-12.00

Växjö pastorat på Youtube

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Gårdsby församling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Gårdsby församling finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Gårdsby kyrka

Gårdsby kyrka hör till Gårdsby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö.  Den kännetecknas speciellt av sekelskiftesinteriören från 1905 och de nio stora oljemålningar från 1889 av Bengt Nordenberg.

Tillgänglighet

Gårdsby kyrka är tillgänglighetsanpassad med en utvändig ramp till vapenhusets entré. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Gårdsby kyrka uppfördes 1833-1835 efter ritningar av Jacob Wilhelm Gerss fast med vissa förändringar som att kyrkan kortades av, sakristian placerades i öster och tornlanterninen förenklades. Den invigdes 1837 av biskop Esaias Tegnér.

Kyrkan ligger sydöst om den plats där Gårdsbys äldre relativt stora, medeltida kyrka låg. Nuvarande Gårdsby kyrka byggdes på grund av att den äldre kyrkan blivit utdömd som för liten och trång av biskop Esaias Tegnér. I samband med bygget revs den äldre medeltida kyrkan.