Gårdsby kyrka

Gårdsby kyrka uppfördes under 1830-talet och är en kyrka i nyklassicistisk stil som byggdes under ledning av biskop Esaias Tegnér som då var kyrkoherde i församlingen.

Ta en virtuell rundtur i Gårdsby kyrka - klicka på bilden

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

Om Gårdsby kyrka

Gårdsby kyrka hör till Gårdsby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö.  Den kännetecknas speciellt av sekelskiftesinteriören från 1905 och de nio stora oljemålningar från 1889 av Bengt Nordenberg.

Tillgänglighet

Gårdsby kyrka är tillgänglighetsanpassad med en utvändig ramp till vapenhusets entré. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Gårdsby kyrka uppfördes 1833-1835 efter ritningar av Jacob Wilhelm Gerss fast med vissa förändringar som att kyrkan kortades av, sakristian placerades i öster och tornlanterninen förenklades. Den invigdes 1837 av biskop Esaias Tegnér.

Kyrkan ligger sydöst om den plats där Gårdsbys äldre relativt stora, medeltida kyrka låg. Nuvarande Gårdsby kyrka byggdes på grund av att den äldre kyrkan blivit utdömd som för liten och trång av biskop Esaias Tegnér. I samband med bygget revs den äldre medeltida kyrkan.

Personal i Gårdsby församling