Meny

Aneboda kyrka

Aneboda kyrka uppfördes under 1890-talet och är en träkyrka i nationalromantisk stil som speciellt kännetecknas av de öppna takstolarna i kyrkorummet.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Aneboda kyrka - klicka på bilden

Maxantal i Aneboda kyrka under coronapandemin: 50 st

Kontakt

Om du vill boka Aneboda kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Öjaby, Gemla och Lammhults församlingar.

Här kan du läsa mer om Aneboda kyrkogård.

Församlingsexpedition för Öjaby, Gemla och Lammhults församlingar

Telefon: 0470-70 49 40
E-post: vaxjo.ojaby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag - fredag 9.00-12.00

Besöksadress

Öjaby församlingshem, Helgövägen 4 i Öjaby, Växjö.

Gudstjänst och verksamhet

Om Aneboda kyrka

Aneboda kyrka hör till Lammhults församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger vackert belägen på en slätt vid sluttningen mot sjön Stråken.

Sittplatser och tillgänglighet

Aneboda kyrka har ca 160 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med en utvändig ramp till den norra sidoentrén och handikappanpassad toalett. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Aneboda kyrka uppfördes 1896-1899 efter ritningar av Kungliga byggnadsstyrelsen chef, arkitekt Fredrik Lilljekvist. Den invigdes den 26 november 1899 av biskop N.J.O.H. Lindström.

Aneboda kyrka ligger på samma plats som det förut låg ett kapell från 1346. Kapellet användes tidigare som traktens gudstjänstlokal och byggdes till både år 1696 och 1714. När Aneboda kyrka byggdes precis i slutet av 1800-talet revs kapellet och såldes i delar till Vislanda missionsförening.

År 1953 utfördes in- och utvändig restaurering av kyrkan under ledning av arkitekt Bent Jörgen Jörgensen, Växjö.

År 1988 utfördes restaurering av kyrkan under ledning av arkitekt Anders Berglund, Värnamo. Då sattes bland annat korfönstret upp igen efter att ha varit nedplockat sedan den förra restaureringen och kyrkan försågs med nya bänkar. 

Följ Lammhults församling på sociala medier

Personal i Lammhults församling