Prata med oss

Mänskliga Rättigheter

Barn som lever på gatan i Filippinerna får mat, husrum och utbildning

Ingen ska behöva leva på gatan. Allra minst barn. I Manilla är hot, våld och sexuella övergrepp vanligt, likaså drogmissbruk. Svenska kyrkan stöder lokala organisationer som ger barnen mat, husrum och utbildning. Din gåva gör skillnad!


Barn ska slippa bo på gatan – P135

Några av barnen är föräldralösa, andra är försummade eller bortglömda av sina familjer. En del av dem har misshandlats eller utnyttjats sexuellt. Många är missbrukare och sniffar lim.

Den lokala organisationen Bahay Tuluyan ("Tryggt hus") finns på plats för barnen. De erbjuder barnen mat, husrum och utbildning, och barnen får möjlighet att jobba med hantverk. De får lära sig om sina rättigheter, att ta ansvar och att samarbeta i grupp. Barnen får också hjälp att bearbeta sina upplevelser, juridiskt stöd samt hjälp att ta sig ur drogberoende. 

Svenska kyrkan stöder också Ecpat Filippinerna, som arbetar mot trafficking av barn och barnpornografi.

Om jag inte fått hjälp av Bahay Tuluyan skulle jag inte ha något liv. Jag skulle ha gått runt på gatorna och inte vetat vad jag skulle göra.

Jonathan Rosimo, 7 år

Det här går din gåva till:

  • Korttids- och långtidsboende för hemlösa barn.
  • Drop in-center där barnen kan få ett mål mat, en dusch och medicinsk omvårdnad.
  • Socialarbetare som hjälper barnen att bearbeta sina upplevelser och kontrollerar deras fysiska och psykiska hälsa, samt gör upp individuella utredningar för dem.
  • Permanent boende, skolgång och yrkeskurser för barn som inte kan återförenas med sina föräldrar (en återförening är alltid målet när det är möjligt).
  • Barn-till-barnundervisning – äldre barn som fått stöd blir ambassadörer och lär andra barn om deras rättigheter och om hur de kan få hjälp.
  • Workshops om barns rättigheter för föräldrar, lärare, polis, socialarbetare och myndighetspersonal.

Läs mer om gatubarnen på Filippinerna

"Utan Bahay Tuluyan skulle jag inte haft något liv"

Jonathan och hans syster arbetade på en parkeringsplats när de fick hjälp av Bahay Tuluyan. Bild: Magnus Aronson/Ikon

Jonathan Rosimo är 7 år gammal. Han växte upp med sin mamma och morfar. Mamman misshandlade honom mycket och när hon dog så tog morfadern hand om Jonathan. 

– Om jag inte fått hjälp av Bahay Tuluyan skulle jag inte ha något liv. Jag skulle ha gått runt på gatorna och inte vetat vad jag skulle göra.

Jonathan gillar inte direkt att plugga, men visar stolt upp hur han lärt sig skriva sitt eget namn och bläddrar lite i en av sina läroböcker.

– Om jag fick vara president skulle jag se till att alla människor fick utbildning och mat. Fast när jag blir stor vill jag bli sjöman. En gång tog morfar med mig till sin kompis i hamnen. Han var sjöman och hade en jättestor båt. Jag älskar båtar och vill jobba som han. Det är min dröm.