Skatelövs och Västra Torsås församlingar

Våra församlingar är delar av den världsvida kristna kyrkan. Vi vill vara en varm och öppen gemenskap som har ett tydligt centrum i Herren och Frälsaren Jesus Kristus.

Församlingsexpeditionen i Skatelövs församlingshem är öppen för telefonsamtal och besök onsdagar och torsdagar kl. 10.00 - 12.00.

Telefon till församlingsexpeditionen: 0470-75 09 50

Övriga tider är du välkommen att kontakta personalen via direktnummer.

Bokning av Skatelövs församlingshem: kyrkvaktmästare Sara Berggren, 0470-72 45 91, 072-533 19 52

Bokning av sockenstugan i Lönashult: kyrkvaktmästare Henrik Aldrin, 0470-75 09 58, 072-523 63 20

DU KAN GE GÅVOR OCH BETALA MED SWISH!

Kollekter i Skatelöv: 123 188 05 82

Kollekter i Västra Torsås: 123 513 95 14

Bokbord i båda församlingarna: 123 682 33 22

Kollekten på första advent, 29/11, tillfaller ACT Svenska kyrkan, internationella arbetet - julinsamlingen

I CORONATIDER

SKÄRPTA RESTRIKTIONER

All offentlig verksamhet i församlingarna är inställd och alla grupper är pausade.

Tills vidare firar vi inga gudstjänster på söndagarna.

Här på hemsidan kommer vi att lägga ut en inspelad andakt inför söndagen och kyrkoherden skriver en betraktelse.

När vi spelar in andakterna ringer vi i kyrkklockorna. 

Det går bra att ge kollekt via swish. Kollektändamålet och swishnumren hittar du i rutan ovan.

I Västra Torsås kyrka firar vi en andakt varje onsdag  kl. 11.00. Den sänds till Torsgården. 

Skatelövs och Västra Torsås kyrkor är öppna måndag till fredag kl. 8 -15. Tisdagar kl. 11-12 och fredagar kl. 14-15 finns en medmänniska på plats i Skatelövs kyrka.

När våra musiker övar i Skatelövs kyrka så hör ni musiken på kyrkogården.

Gudstjänster sänds via radio och TV. Växjö kristna närradio sänder på 102,4 MHZ. Det går även att lyssna via webben. 

Behöver du hjälp med något eller vill samtala är du välkommen att ta kontakt med diakoniassistent Karin Bordon eller präst Tord Mårtensson.

Önskar du ta emot nattvarden - hjärtligt välkommen att höra av dig till kyrkoherde Tord Mårtensson.

Om vi inte kan träffas är det viktigt att hålla kontakt på andra sätt - telefon, meddelanden, brev, vykort. 

Vi får påminna oss själva och varandra om att vi och hela tillvaron vilar i Guds händer. Aposteln Paulus skriver i Romarbrevet: Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet, eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre. 

Tankar inför helgen

Jag har alltid tyckt om kartor. Med kartans hjälp kan man resa i fantasin och drömma sig bort till främmande och exotiska platser: Ouagadougou, Ulan Bator, Paramaribo, Horgemo. Om du inte vet var dessa orter ligger så plocka fram din kartbok och gör en Coronasäker och gratis resa!

Geografi var ett av mina favoritämnen i skolan. Vi gick igenom landskap för landskap och lärde oss städer, sjöar och åar. Får barnen fortfarande göra det? Som avslutande höjdpunkt visade fröken en film från det aktuella landskapet på en gammaldags projektor där rullfilmen alltid trasslade sig. 

På söndag firar vi andra advent. Som överskrift för den söndagen står det i evangelieboken ”Guds rike är nära”. Guds rike hittar vi inte på någon karta och vägen dit finner vi inte med hjälp av vår GPS.

Enligt Markusevangeliet är de första orden som Jesus yttrar sedan han börjat sin offentliga verksamhet: ”Tiden är inne. Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

Guds rike finns där människor tar emot Guds ord, tror på det och lever efter det. Guds rike hör ihop med Jesus. Att leva i Guds rike är att leva i gemenskap med Jesus. 

Guds rike är nu osynligt i världen. ”Guds rike är inom er”, säger Jesus. Bara glimtvis kan vi nu märka det: i Bibelns ord, i dopet, i nattvardens måltid, i kärleken. Det verkar så ringa och oansenligt. Men liksom hela det stora trädet finns inneslutet i det lilla fröet så finns det största i dessa enkla ting.

Genom att vara medborgare i Sverige så har vi tillgång till väldigt mycket: sjukvård, skola, socialt skyddsnät, yttrandefrihet, religionsfrihet m.m. 

Min dotter är adopterad. Hon har dubbla medborgarskap, både i Sverige och i Ryssland där hon är född. Som kristna har vi ett dubbelt medborgarskap. Genom  vårt dop och tron på Jesus är vi medborgare Guds rike. Det innebär att alla himmelens skatter tillhör oss: syndernas förlåtelse, frid med Gud och ett evigt liv. Allt vi behöver göra för att få det är att omvända oss - vända oss om mot Jesus och ta emot det han vill ge. Och han är inte långt borta. Han är där du är.  Guds rike är nära.

När du ber till Gud och Jesus behöver du inte använda några speciella och konstiga ord. Be enkelt och förtroligt, som när du pratar med din bäste vän. Om du vill ta emot Jesus i ditt liv för första gången eller på nytt så kan du be den här bönen:  ”Jesus, jag tar emot Dig nu och bekänner Dig som min Herre och Frälsare. Jag vill följa Dig. Jag tror att Du dog för mig och att Du uppstod igen från de döda. Förlåt alla mina synder. Tack Jesus att jag är frälst, att jag är fri och förlåten. Tack för att jag är ett Guds barn. Fyll mig med Din helige Ande. Amen.”

Hälsningar från

Tord H. Mårtensson, kyrkoherde

Församlingskollekter 2020

Församlingsråden i Skatelöv och Västra Torsås har beslutat att församlingskollekterna under året skall tillfalla Den gode herdens skola i Betlehem.  Skolan drivs av Svenska Jerusalemföreningen som sedan 1900-talets början bedrivit kristen kärleksverksamhet i Det heliga landet. Skolan har över 300 palestinska elever. Nästan alla är flickor och kommer från både kristna och muslimska familjer. Skolan har undervisning från sexårsverksamhet till studentexamen. Eleverna har vid examen under flera år tillhört de bästa på Västbanken. Skolan har inget statligt stöd och är därför beroende av gåvor och insamlade medel. 

(Vid konserter och större musikgudstjänster kommer fortfarande kollekt att tas upp till musikverksamheten i respektive församling.)