Foto: Åsa Nyfeler

Svenska kyrkan Schweiz

Kom och umgås, fira gudstjänst eller var med på någon av våra många aktiviteter. Turist eller bofast - alla är välkomna!

Pilgrimsvandring i Jurabergen

Följ med på en trivsam pilgrimsvandring från Vesancy, Pay-de-Gex i Frankrike. Vi möts lördagen den 30 september på parkeringen bakom kyrkan i byn. Det blir en ganska lätt vandring med pilgrimspauser för reflektion och bön. Dagen avslutas med andakt med diakon Cecilia Gharaibeh i kapellet i Rianmont. Mer information finns här. Varmt välkomna!

Kanelbullens dag i Zürich

Välkomna till församlingshemmet på Kurvenstrasse 1 i Zürich på Kanelbullens dag den 4 oktober. Mellan kl 11.30-17.30 serverar vi fika med nybakade, kaneldoftande bullar och saft eller kaffe. Det är också en trevlig möjlighet att bekanta sig med vår nye kyrkoherde Pehr-Albin och vår nya volontär Clara och att träffa nya och gamla vänner. Titta förbi!

Lär dig mer om spännande Armenien

Välkommen på ett spännande föredrag om Armenien. Staffan Heuman berättar om landets historia, människorna och sina upplevelser från besök i landet. Sedan träffas och trivs vi över en apèro. Detta är ett samarrangemang mellan Skandac och Svenska kyrkan Schweiz och vi ser fram emot en trevlig kväll tillsammans. Varmt välkomna till Kurvenstrasse 1 i Zürich den 19 oktober!

Bokcafé i Bern

Nu är det återigen dags för försäljning av bra böcker i vårt lilla bokcafé. Lördagen den 21 oktober kl. 09.30–13.30 håller vi öppet i St. Ursula på Jubiläumsplatz 2 i Bern. Vi serverar kaffe och andra drycker plus hembakat. På morgonen tar vi gärna emot enstaka aktuella och välbehållna böcker i pocketfomat. Enklast kommer du hit med spårvagn 7 eller 8, till hållplats Luisenstrasse. Varmt välkommen!

Konfirmation i Schweiz 2023-2024

I höst har vi startat en ny konfirmandgrupp i Zürich. Vi är ett glatt gäng som kommer att träffas en söndag i månaden. Hör av dig till vår kyrkoherde Pehr-Albin Edén om du vill diskutera ett sent inhopp i gruppen (pehr-albin.eden@svenskakyrkan.se) Datumen för hösten är 17/9, 22/10, 19/11, 10/12.

Uppstartsapéro för basaren i Zürich

Onsdagen den 25 oktober kl 19 bjuder vi in till Kurvenstrasse 1 för en härlig uppstartsapéro för julbasaren i Zürich (som går av stapeln den 25 november 2023). Tack för att ni vill vara med och organisera detta viktiga och värdefulla arrangemang! Varmt välkomna så skapar vi svensk julstämning tillsammans!

Våra aktiviteter

Inom församlingen finns det många tillfällen för alla åldrar att träffas kring den kristna tron, det svenska språket och den svenska kulturen. Aktiviteterna genomförs både av egen personal och av engagerade medlemmar genom ideellt arbete. Vi samarbetar även med ambassaden i Bern, föreningar och klubbar som bidrar med program bl.a. till våra Öppet hus.

Här finns vi

Svenska kyrkan Schweiz finns som en gemenskap och trygghet för svenskar och svensktalande i Schweiz, Lichtenstein och gränsområden till Schweiz. Genom åren har verksamheten utvecklats extra mycket på orter där många svenskar samlats. Se mer information under respektive ort. Det är tillsammans vi skapar gemenskapen och fortsätter att utvecklas och skapa möten på olika platser. Hör av dig om du vill ordna en aktivitet eller önskar en gudstjänst på din ort.

Kyrkoråd och styrande dokument

Den 22 april 2023 var det kyrkostämma och kyrkorådet för Svenska kyrkan Schweiz valdes. Stort tack till alla som deltog! Här hittar du pågående mandat i kyrkorådet, stadgar och andra styrande dokument.

Diakoni

Alla behöver vi ibland hjälp på olika sätt. Behöver du hjälp att handla mat och mediciner kan vi, speciellt för äldre som som tycker att det är obehagligt med smitta och stora folksamlingar, erbjuda hjälp. Ibland kan hjälpen också bestå av något så enkelt som ett samtal. Hör av dig till oss på zurich@svenskakyrkan.se så hjälps vi åt.

Glädje är att kunna hjälpa varandra

Har du tid och vill investera i att hjälpa dina medmänniskor? Alla har vi ibland behov av emotionellt eller praktiskt stöd. Svenska Kyrkan i Zürich och SWEA har därför startat projektet Tillsammans för att vi bättre ska kunna ta hand om och hjälpa varandra!

Själavård

Alla kan vi ibland behöva någon att prata med. Ring varandra och ta hand om varandra. Du är alltid välkommen att kontakta vår kyrkoherde eller diakon. Dessutom finns Jourhavande präst i Svenska kyrkan att nå också från utlandet och är öppet alla dagar 17-08. Telefonnumret är +46-10 490 45 71. Samtal från utlandet är inte gratis och syns på din telefonräkning. Jourhavande präst finns också som chatt och digitalt brev via www.svenskakyrkan.se

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en gåva från Gud till oss. Genom dopet blir vi en del i Guds stora församling och han ger oss löftet: "Jag är med er alla dagar till tidens slut". Till oss kan du vända dig för att komma överens om dop och vi bestämmer tillsammans var och hur vi utformar dopgudstjänsten.

Bröllop

Vi vill gärna vara med och förmedla välsignelsen över när ett par väljer att leva sitt liv tillsammans. Som i stora delar av Europa gifter man sig först borgerligt för att det ska bli juridiskt giltigt och sedan har man det stora (eller lilla) bröllopet i en kyrka. Detta kan vi hjälpa till med vare sig ni bor i Schweiz, Sverige eller någon annanstans i världen.

Begravning

När vi mister någon som står oss nära har vi behov av att få ta ett riktigt avsked och att få överlämna den avlidna i Guds händer. Vi kan hjälpa till med begravningsgudstjänsten på olika platser inom vårt område.

Skriva tentamen på distans

Studerar du på distans eller har en tentamen som du inte kan åka till Sverige och genomföra, då finns det möjlighet att göra tentamen här i Schweiz.

Nyttiga länkar i Schweiz

Vi tar tacksamt emot förslag på nya länkar som vi utvärderar och publicerar om förslaget överensstämmer med våra riktlinjer.

Lokaler för uthyrning

Många av församlingens aktiviteter har vi i Zürich och Basel i våra centralt belägna lokaler. När vi inte använder lokalerna hyr vi ut dem.