Foto: Åsa Nyfeler

Svenska kyrkan Schweiz

Kom och umgås, fira gudstjänst eller var med på någon av våra många aktiviteter. Turist eller bofast - alla är välkomna!

Kickoff för basaren i Zürich

Varmt välkommen på kickoff-träff för basaren i Zürich! Vi ses torsdagen den 6:e oktober, kl. 19.00, i församlingshemmet för att spåna vidare och fördela uppgifter. Själva basaren kommer att hållas den 19/11 i våra egna lokaler på Kurvenstrasse, hos Caritas mitt över gatan samt i Martin Luther Kirche längre upp på gatan. Vi ser fram emot att skapa och uppleva årets julbasar tillsammans hemma hos oss på vår gata!

Utflyktsgudstjänst till Dreisamtal och Freiburg im Breisgau

På söndagen den 16:e oktober ses vi i södra Tyskland för trevligt umgänge, gudstjänst, lunch, skogspromenad/stadstur och fika. Väderprognosen säger just nu sol och vi ser fram emot en trevlig dag tillsammans. Klicka för program och hålltider. Varmt välkommen!

Tisdagslunch i Zürich den 11:e oktober

Nu är det dags för tisdagslunch i Zürich igen! Välkommen till Kurvenstrasse 1 den 11:e oktober kl. 12.30. Vi ser mycket fram emot ännu en trevlig stund tillsammans. För att vi ska kunna planera maten är vi tacksamma om du anmäler dig i förväg till zurich@svenskakyrkan.se. Klicka in här så hittar du datumen för övriga planerade tisdagsluncher under hösten. Hoppas vi ses!

Konfirmation i Schweiz 2022/2023

Visst har du också funderat över allt det här med Gud, med livets frågor och tro? Vi skulle vilja starta en ny konfirmandgrupp under senhösten 2022 och skulle bli så glada om du vill vara med. Vi räknar med att vi träffas cirka 1 söndag/månad, att vi har ett läger någon gång under våren 2023 och att vi har vår konfirmationshögtid i maj eller juni, det som vi kommer fram till i gruppen. Hittills har vi 3 konfirmander anmälda, men vi skulle behöva vara några fler för att starta en grupp. Anmäl ditt intresse till kyrkoherde magnus.aasa@svenskakyrkan.se.

Gudstjänster i Schweiz i höst

Varmt välkommen att fira gudstjänst i hela Schweiz. Vi ser fram emot att träffas i Baar den 5/10, Geneve den 9/10, Lausanne den 9/10 och i Zürich den 15/10. Missa heller inte vår utflyktsgudstjänst till Freiburg im Breisgau den 16/10. Klicka in här för mer information.

Vår populära barnverksamhet

Barnsången ses på onsdagar och fredagar mellan 9:30-11:30 på Kurvenstrasse 1 i Zurich, på tisdagar mellan 14:30-16:30 i Zug, på torsdagar mellan 15.00-17.00 i Basel (Öppet Hus från kl. 14.00) och på fredagar kl. 9.30-11.00 i Wettingen. På onsdagseftermiddagarna mellan 15:00-17:30 har vi också verksamhet för de lite äldre barnen i åldrar mellan 4 och 13 år. Onsdax (4-10 år) alla ojämna veckor och Onsdagsung (om intresse finns denna termin) alla jämna veckor. Mer information om grupperna hittar du här.

Häng med oss i Ung i Zürich

Ung i Zürich träffas regelbundet på tisdagar kl. 19 på Kurvenstrasse 1 och umgås, fikar och pratar. Ibland är det temakvällar eller utflykter. Hör av dig till vår volontär Siri Ankarfors, s.ankarfors@gmail.com så berättar hon gärna mer.

Fem färgglada brevlådor bredvid varandra. Kanske till sommarstugor.

Kyrkoherdebrev med kalendarium

Här hittar du det senaste månadsbrevet med tankar och information från kyrkoherde Magnus Aasa. Det innehåller också en enkel översikt över höstens program samt trevliga ord från nyckelpersoner i församlingen.

Närbild på ett tänt stearinljus.

En bön för fred

"Se vår oro. Vi ber för människorna i Ukraina. För alla som har makt att stoppa krig och förstörelse. För det Europa som är vårt hem. Du som alltid varit tillflykt i oro, nöd och krig, förbarma dig över din värld – också denna dag. Amen /Ärkebiskop Antje Jackelén". På Bönewebben, be.svenskakyrkan.se, kan du be och tända ett ljus.

Glädje är att kunna hjälpa varandra

Har du tid och vill investera i att hjälpa dina medmänniskor? Alla har vi ibland behov av emotionellt eller praktiskt stöd. Svenska Kyrkan i Zürich och SWEA har därför startat projektet Tillsammans för att vi bättre ska kunna ta hand om och hjälpa varandra!

Sätt att träffas

Inom församlingen har vi många aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i alla åldrar. Aktiviteterna genomförs både av egen personal och av engagerade medlemmar genom ett ideellt arbete.

Församlingshemsdörren

Kontakta oss

Svenska kyrkan Schweiz, Kurvenstrasse 1, 8006 Zürich, +41 44 362 15 80 (lämna meddelande så ringer vi upp när vi är på plats), schweiz@svenskakyrkan.se

Gudstjänst

I tider som dessa vill vi be och fira gudstjänst. I bönen är vi tillsammans med Gud, med församlingen, med hela den världsvida kyrkan samt med hela den sårade mänskligheten. Klicka här för att titta på Mats Björks facebook-gudstjänster (eller Håkans från i våras och somras) och för att få tips om andra hjälpmedel på internet för gudstjänstfirande.

Diakoni

Alla behöver vi ibland hjälp på olika sätt. Behöver du hjälp att handla mat och mediciner kan vi, speciellt för äldre som som tycker att det är obehagligt med smitta och stora folksamlingar, erbjuda hjälp. Ibland kan hjälpen också bestå av något så enkelt som ett samtal. Hör av dig till oss på zurich@svenskakyrkan.se så hjälps vi åt.

Var inte rädd - Gud går med dig

Med denna hälsning i coronatider förmedlas det uråldriga kristna hoppet. Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbesinningens (2 Tim 1:7).

Själavård

Alla kan vi ibland behöva någon att prata med. Ring varandra och ta hand om varandra. Vår präst Magnus Aasa finns tillgänglig på 079-423 93 51. Jourhavande präst i Svenska kyrkan finns också stt nå från utlandet och är öppet alla dagar 17-08. Telefonnumret är +46-10 490 45 71. Samtal från utlandet är inte gratis och syns på din telefonräkning. Jourhavande präst finns också som chatt och digitalt brev via www.svenskakyrkan.se

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en gåva från Gud till oss. Genom dopet blir vi en del i Guds stora församling och han ger oss löftet: "Jag är med er alla dagar till tidens slut". Till oss kan du vända dig för att komma överens om dop och vi bestämmer tillsammans var och hur vi utformar dopgudstjänsten.

Bröllop

Vi vill gärna vara med och förmedla välsignelsen över när ett par väljer att leva sitt liv tillsammans. Som i stora delar av Europa gifter man sig först borgerligt för att det ska bli juridiskt giltigt och sedan har man det stora (eller lilla) bröllopet i en kyrka. Detta kan vi hjälpa till med vare sig ni bor i Schweiz, Sverige eller någon annanstans i världen.

Begravning

När vi mister någon som står oss nära har vi behov av att få ta ett riktigt avsked och att få överlämna den avlidna i Guds händer. Vi kan hjälpa till med begravningsgudstjänsten på olika platser inom vårt område.

Skriva tentamen på distans

Studerar du på distans eller har en tentamen som du inte kan åka till Sverige och genomföra, då finns det möjlighet att göra tentamen här i Schweiz.

Nyttiga länkar i Schweiz

Vi tar tacksamt emot förslag på nya länkar som vi utvärderar och publicerar om förslaget överensstämmer med våra riktlinjer.

Lokaler för uthyrning

Många av församlingens aktiviteter har vi i Zürich och Basel i våra centralt belägna lokaler. När vi inte använder lokalerna hyr vi ut dem.