Foto: Åsa Nyfeler

Svenska kyrkan Schweiz

Kom och umgås, fira gudstjänst eller var med på någon av våra många aktiviteter. Turist eller bofast - alla är välkomna!

Luciafiranden med kyrkan

Sankta Lucia, små tomtar som tippar och tappar, lussekatter, pepparkakor stämningsfull sång. Genom kyrkan samlas vi på flera platser i Schweiz och södra Tyskland för att fira Lucia. Här hittar du mer information och sånger att träna på hemma i förväg.

All möjlig julmat ligger upplagd på fat och på spisen.

Jullunch och julfika i Zürich

Välkommen på jullunch i församlingshemmet på Kurvenstrasse tisdagen den 13/12 kl.12.30. Anmäl gärna att du kommer till zurich@svenskakyrkan.se eller prata in ett meddelande på telefonsvararen. På så sätt kan vi bättre planera maten. Vi bjuder också in till Torsdagsfika med julspecial, med projekt Tillsammans, torsdagen den 15/12 kl.14.00. Där är det dropin så det är bara att titta förbi. Vi ser fram emot mysiga träffar där vi njuter av julens smaker tillsammans.

Sydda dockor som föreställer Josef och Maria vid krubban i stallet.

Möt julen tillsammans med oss

Julen är en glädjens högtid och vi firar Jesu födelse tillsammans genom julbön och gudstjänst på flera håll i Schweiz. Vi ser fram emot gemenskapen, sångerna, stämningen, traditionen och julens budskap. Klicka in här för att se vad som händer på din ort.

Konfirmation i Schweiz 2023

Visst har du också funderat över allt det här med Gud, med livets frågor och tro? Vi skulle vilja starta en ny konfirmandgrupp under senhösten 2022 och skulle bli så glada om du vill vara med. Vi räknar med att vi träffas cirka 1 söndag/månad, att vi har ett läger någon gång under våren 2023 och att vi har vår konfirmationshögtid i maj eller juni, det som vi kommer fram till i gruppen. Hittills har vi 3 konfirmander anmälda, men vi skulle behöva vara några fler för att starta en grupp. Anmäl ditt intresse till kyrkoherde magnus.aasa@svenskakyrkan.se.

Våra aktiviteter

Inom församlingen finns det många tillfällen för alla åldrar att träffas kring den kristna tron, det svenska språket och den svenska kulturen. Aktiviteterna genomförs både av egen personal och av engagerade medlemmar genom ideellt arbete. Vi samarbetar även med ambassaden i Bern, föreningar och klubbar som bidrar med program bl.a. till våra Öppet hus.

Här finns vi

Svenska kyrkan Schweiz finns som en gemenskap och trygghet för svenskar och svensktalande i Schweiz, Lichtenstein och gränsområden till Schweiz. Genom åren har verksamheten utvecklats extra mycket på orter där många svenskar samlats. Se mer information under respektive ort. Det är tillsammans vi skapar gemenskapen och fortsätter att utvecklas och skapa möten på olika platser. Hör av dig om du vill ordna en aktivitet eller önskar en gudstjänst på din ort.

Fem färgglada brevlådor bredvid varandra. Kanske till sommarstugor.

Kyrkoherdebrev med kalendarium

Här hittar du det senaste månadsbrevet med tankar och information från kyrkoherde Magnus Aasa. Det innehåller också en enkel översikt vårt program samt trevliga ord från nyckelpersoner i församlingen.

Diakoni

Alla behöver vi ibland hjälp på olika sätt. Behöver du hjälp att handla mat och mediciner kan vi, speciellt för äldre som som tycker att det är obehagligt med smitta och stora folksamlingar, erbjuda hjälp. Ibland kan hjälpen också bestå av något så enkelt som ett samtal. Hör av dig till oss på zurich@svenskakyrkan.se så hjälps vi åt.

Glädje är att kunna hjälpa varandra

Har du tid och vill investera i att hjälpa dina medmänniskor? Alla har vi ibland behov av emotionellt eller praktiskt stöd. Svenska Kyrkan i Zürich och SWEA har därför startat projektet Tillsammans för att vi bättre ska kunna ta hand om och hjälpa varandra!

Själavård

Alla kan vi ibland behöva någon att prata med. Ring varandra och ta hand om varandra. Vår präst Magnus Aasa finns tillgänglig på 079-423 93 51. Jourhavande präst i Svenska kyrkan finns också stt nå från utlandet och är öppet alla dagar 17-08. Telefonnumret är +46-10 490 45 71. Samtal från utlandet är inte gratis och syns på din telefonräkning. Jourhavande präst finns också som chatt och digitalt brev via www.svenskakyrkan.se

En diakoni-assistents vardag

Idag gjorde jag ett hembesök hos en av våra äldsta församlingsmedlemmar och kanske även en av de äldsta svenskarna i Schweiz? Vi delade på schweizisk bakelse som vi båda tyckte illa om när vi var nyinflyttade men nu har kommit att älska. Vi pratade om livet och om döden. Mycket om döden. Om vart man vill vila och vad man vill ha för sånger på sin begravning. Och att svenskan är viktig för oss båda. Livet blir så närvarande där mitt i talet om döden. Och tacksamheten över att kunna dela detta med varandra. Utlandskyrkan är mer än kanelbullar. Det är livsviktiga frågor och delad gemenskap över generationer ♥️ och massvis med kärlek. - Anna Skoog, diakoni-assistent i Schweiz, oktober 2022 -

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en gåva från Gud till oss. Genom dopet blir vi en del i Guds stora församling och han ger oss löftet: "Jag är med er alla dagar till tidens slut". Till oss kan du vända dig för att komma överens om dop och vi bestämmer tillsammans var och hur vi utformar dopgudstjänsten.

Bröllop

Vi vill gärna vara med och förmedla välsignelsen över när ett par väljer att leva sitt liv tillsammans. Som i stora delar av Europa gifter man sig först borgerligt för att det ska bli juridiskt giltigt och sedan har man det stora (eller lilla) bröllopet i en kyrka. Detta kan vi hjälpa till med vare sig ni bor i Schweiz, Sverige eller någon annanstans i världen.

Begravning

När vi mister någon som står oss nära har vi behov av att få ta ett riktigt avsked och att få överlämna den avlidna i Guds händer. Vi kan hjälpa till med begravningsgudstjänsten på olika platser inom vårt område.

Skriva tentamen på distans

Studerar du på distans eller har en tentamen som du inte kan åka till Sverige och genomföra, då finns det möjlighet att göra tentamen här i Schweiz.

Nyttiga länkar i Schweiz

Vi tar tacksamt emot förslag på nya länkar som vi utvärderar och publicerar om förslaget överensstämmer med våra riktlinjer.

Lokaler för uthyrning

Många av församlingens aktiviteter har vi i Zürich och Basel i våra centralt belägna lokaler. När vi inte använder lokalerna hyr vi ut dem.