Foto: Elliot Elliot

Svenska kyrkan i Österåker

Från skog och gröna ängar i väster till skärgård och havsband i öster. Mellan land och hav ryms fem kyrkor: Roslags-Kulla kyrka, Österåkers kyrka, Åkersberga kyrka, Östra Ryds kyrka och Ljusterö kyrka. Tillsammans är vi Österåkers pastorat.

Advent och lucia

Har du tänt adventsstjärnan? Ordet advent betyder ankomst, vi väntar på någon. Och när det är som mörkast kommer även Lucia med sitt ljus. Ta del av alla evenemang i våra kyrkor i väntans tider.

Marias åsna tränar inför vandringen till Betlehem.

Åsnans advent

Följ Marias lilla åsna som laddar upp inför den långa vandringen till Betlehem med bland annat träning och research.

Julkrubba

Det finns en julkrubba i verklig storlek att beskåda i Åkersberga kyrka och Ljusterö prästgård. Krubban byter scen varje vecka, så se till att du inte missar något avsnitt!

Allsång i Rydbo och Roslags-Kulla

Kom och sjung julens sånger tillsammans i Rydbo den 4 december och i Rolags-Kulla den 8 december.

Lucia kommer med ljus

Välkommen till luciakonserter den 11 december kl. 15.00 och 16.30 i Österåkers kyrka. Körerna Musicanterna, Rätta takter, Gosskören, Ceciliakören, Con Spirito, Exaudi. Stråkkvartett ur Österåkers kammarorkester. Dirigenter: Urban Westerlund, Liv Skareng, Johan Björling, Christina Björsund.

Julkonsert med Non Silentium

Kammarkören Non Silentiums traditionella julkonsert lördag 17 december kl. 16.00 samt kl. 19.00 Österåkers kyrka. Kammarkören Non Silentium. Brasskvintett. Eirik B. Steinsvik - trumpet. Peter Göte - trumpet. Ellen Rydelius - valthorn. Jonas Larsson - trombon. Niklas Dahlstrand - bastuba. Urban Westerlund - dirigent.

Välkommen att fira gudstjänst

Varje människa kan uppleva gudsnärvaron när som helst och hur som helst, men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I gudstjänsten behöver du inte prestera något eller förstå allting. Du är välkommen som du är.

Tacksägelse

Församlingen tänder tacksägelsens ljus i kyrkan varje vecka och dessa tacksägelser kan du se under en veckas tid här. Tacksägelserna spelas in och förmedlas digitalt, men sker även i söndagens gudstjänst.

Två apelsiner med kryddnejlika instucken ligger i en skål bredvid två tända ljus.

Andakt – när och där du vill

När du vill koppla av stund; lyssna till goda och tänkvärda ord på promenaden, på en parkbänk eller hemma i soffan. Ja, var du vill, och när du vill. Det finns även texter att lyssna till som är anpassade för barn.

Ljusterö-Kulla församling

Ljusterö-Kulla församling är en av Österåkers pastorats två församlingar. Här bor engagerade församlingsbor som värnar om sin bygd och kyrkorna Roslags-Kulla och Ljusterö kyrka.

Säsongsarbetare sökes till Ljusterö och Roslags-Kulla kyrkogårdar

Vill du bli en del av vår kyrkogårdsförvaltning och tillsammans med våra duktiga medarbetare förvalta och utveckla de gröna kulturmiljöer vi ansvarar för?

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje fredag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Bokning av dop, vigsel, begravning, gravsättning:
Österåker, Östra Ryd, Åkersberga, Garnsviken: 08-540 845 24 öppet måndag, tisdag, onsdag kl. 9.00–15.00 (med lunchstängt 12.00–13.00), torsdagar kl. 13.00–15.00 och fredagar kl. 9.00–12.00.

Ljusterö, Roslags-Kulla: 08-540 845 52 öppet onsdagar och fredagar kl. 10.00–12.00.

Tidsbokning samtalsakuten (tel.svarare): 08-540 206 76
(vi ringer tillbaka från dolt nummer)
Tidsbokning familjerådgivning (tel.svarare): 08-540 845 25

Telefon växeln: 08-540 845 00

E-post: osteraker.pastorat@svenskakyrkan.se

Postadress: Österåkers pastorat, Box 46, 184 21 Åkersberga
Besöksadresser: Åkersberga kyrka Bergavägen 13
Östra Ryds kyrka, Östra Ryds kyrkväg 21
Österåkers kyrka, Össebyvägen/Prästgårdsvägen 70
Ljusterö kyrka, Mellansjövägen 45
Roslags-Kulla kyrka, Roslagsvägen 266

Bryt en tradition

Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag! Vi lever alla under samma himmel och tillsammans kan vi göra skillnad.

Läs mer och ge en gåva

Nyhetsbrev

Följ det goda arbete som kyrkan gör i vårt samhälle. Ta del av inkluderande verksamheter för både unga och äldre, ta del av musiken. Prenumerera på nyhetsbrevet! Mailet får du ungefär en gång i månaden.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och både medlem och den som inte är medlem är välkommen att höra av sig.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Här finns våra kontaktuppgifter. Välkommen att höra av dig.

Om oss

En församlings eller pastorats grundläggande uppgifter är att fira gudstjänst, ge undervisning samt utöva diakoni och mission. Österåkers pastorat är även ansvarig för begravningsverksamhet inom pastoratets gränser. Begravningsverksamheten är inte kopplad till kyrkotillhörigheten utan gäller för alla.

Mötesplatser

Känslan av gemenskap är viktig. Svenska kyrkan är en mötesplats genom hela livet där vi kan träffas, lära känna varandra, utbyta erfarenheter, inspireras och umgås.

Så behandlas dina personuppgifter

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter i flera hundra år på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt och det kommer vi att fortsätta göra. Här kan du läsa hur vi gör.