Äppelblom
Foto: Elliot Elliot

Svenska kyrkan Österåker

Från skog och gröna ängar i väster till skärgård och havsband i öster. Mellan land och hav ryms fem kyrkor: Roslags-Kulla kyrka, Österåkers kyrka, Åkersberga kyrka, Östra Ryds kyrka och Ljusterö kyrka. Tillsammans är vi Österåkers pastorat.

GEMENSKAPARE: Britt och Carolyn

Varje tisdag eftermiddag är det språkcafé i Åkersberga kyrka. Här möts människor från hela världen och övar på att prata svenska. "Det är en stor gemenskap i mötet med människor. Jag lär mig mycket och tycker att det är roligt att få nya intressanta bekantskaper", säger Britt som är volontär.

GEMENSKAPARE: Fanny

Fanny mår som bäst i naturen. Hon gillar att arbeta i trädgården eller att umgås med familjens får. De senaste åren har hon engagerat sig som grön volontär och odlar altarblommor till Åkersberga kyrka hemma på radhustomten. "Vi människor är i en gemenskap med naturen och djuren, med skapelsen. Vi behöver värna om och bruka den – inte förbruka den."

GEMENSKAPARE: Rolf

När Rolf fick uppmaningen av sin husläkare att röra på sig mer började han promenera kring Österåkers kyrka. Där blev han nyfiken på de gamla fornlämningarna och började läsa allt han kom över om området, jämförde det med vad han själv såg och letade efter nya spår. "Jag känner en gemenskap med platsens historia och de som levt där före oss."

GEMENSKAPARE: Annika

Att åla i lera, klättra i träd eller välta hundrakilosdäck är vardagsmat för prästen Annika. För tio år sedan började hon träna i en utomhusgrupp och fick inte bara en starkare kropp utan även större mod, peppande träningskompisar och en bästa vän.

Vårkonsert ”Hemlängtan”

Kören Exaudi och Svenska Lyxorkestern bjuder in till konsert med musik av bland andra Björn Skifs och Anna Cederberg-Orreteg. Välkommen lördagen den 25 maj i Österåkers kyrka.

Nationaldagskonsert

Fira nationaldagen med Non Silentiums traditionella nationaldagskonsert den 6 juni kl. 18.00 i Österåkers kyrka.

Musik i sommar

Välkommen att lyssna till alltifrån klassisk musik till jazz och folkmusik, gotisk harpa till slagverk, i Ljusterö kyrka, Roslags-Kulla kyrka och Östra Ryds kyrka i sommar. Fri entré till de flesta konserterna.

Kyrksafari till Skepptuna kyrka och Norrsund kyrka

Följ med på en dagstur till Märsta där vi besöker Skepptuna kyrka och Norrsunda kyrka.

Välkommen att fira gudstjänst

Varje människa kan uppleva gudsnärvaron när som helst och hur som helst, men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I gudstjänsten behöver du inte prestera något eller förstå allting. Du är välkommen som du är. Här hittar du veckans gudstjänster.

Säkerhetskontroll av gravstenar

Kyrkogårdsförvaltningen är ansvarig för att kontrollera att gravstenarna på kyrkogårdarna inom Österåkers pastorat är säkert monterade. Under våren sker kontroller på Österåker och Garnsviken.

Gravskötsel

Den som själv inte har möjlighet att ta hand om en grav, kan få hjälp med blomplantering, skötsel och underhåll av gravlandet. Beställ gravskötsel av kyrkogårdsförvaltningen.

Det händer i veckan

Här ser du en lista på vad som händer i veckan.

Fagning vid prästgården.

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje fredag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Ljusterö-Kulla församling

Ljusterö-Kulla församling är en av Österåkers pastorats två församlingar. Här bor engagerade församlingsbor som värnar om sin bygd och kyrkorna Roslags-Kulla och Ljusterö kyrka.

Kontakta oss

Bokning och frågor:
Österåker, Östra Ryd, Åkersberga, Garnsviken: 08-540 845 24 öppet måndag, tisdag, onsdag kl. 9.00–15.00 (med lunchstängt 12.00–13.00), torsdagar kl. 13.00–15.00 och fredagar kl. 9.00–12.00.

Ljusterö, Roslags-Kulla: 08-540 845 52 öppet onsdagar och fredagar kl. 10.00–12.00.

Tidsbokning samtalsakuten (tel.svarare): 08-540 206 76
(vi ringer tillbaka från dolt nummer)
Tidsbokning familjerådgivning (tel.svarare): 08-540 845 25

Telefon växeln: 08-540 845 00

E-post: osteraker.pastorat@svenskakyrkan.se

Postadress: Österåkers pastorat, Box 46, 184 21 Åkersberga
Besöksadresser: Åkersberga kyrka Bergavägen 13
Östra Ryds kyrka, Östra Ryds kyrkväg 21
Österåkers kyrka, Össebyvägen/Prästgårdsvägen 70
Ljusterö kyrka, Mellansjövägen 45
Roslags-Kulla kyrka, Roslagsvägen 266

Kungörelse kyrkofullmäktige

Kyrkofullmäktige i Österåkers pastorat kallar till sammanträde torsdag den 23 maj kl. 19.00 i Vasagården, Rydbo.

Sammanträdet är offentligt. Handlingar kan beställas från sekreterare Per Skareng 08-540 845 68.

/ Ordförande Lennart Berneklint

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet

Kyrkor & lokaler

Pastoratets fem kyrkor är Roslags-Kulla kyrka, Ljusterö kyrka, Österåkers kyrka, Östra Ryds kyrka och Åkersberga kyrka. Kyrkorna är från olika tidsepoker och har alla sin egen historia och tillkomst. Läs om kyrkorna samt våra församlingsgårdar och lokaler.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och i samtal om både tro, hopp och kärlek. Alla är välkomna, oavsett medlemskap.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Kontakt

Här finns våra kontaktuppgifter. Välkommen att höra av dig.

Om oss

En församlings eller pastorats grundläggande uppgifter är att fira gudstjänst, ge undervisning samt utöva diakoni och mission. Österåkers pastorat är även ansvarig för begravningsverksamhet inom pastoratets gränser. Begravningsverksamheten är inte kopplad till kyrkotillhörigheten utan gäller för alla.

Nyhetsbrev

Följ det goda arbete som kyrkan gör i vårt samhälle. Ta del av inkluderande verksamheter för både unga och äldre, ta del av musiken. Prenumerera på nyhetsbrevet! Mailet får du ungefär en gång i månaden.

Så behandlas dina personuppgifter

Din personliga integritet är viktig och här informerar vi om var personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.