Foto: Elliot Elliot

Svenska kyrkan Österåker

Från skog och gröna ängar i väster till skärgård och havsband i öster. Mellan land och hav ryms fem kyrkor: Roslags-Kulla kyrka, Österåkers kyrka, Åkersberga kyrka, Östra Ryds kyrka och Ljusterö kyrka. Tillsammans är vi Österåkers pastorat.

Gör det möjligt

I glädje och sorg, när livet firas eller när det är tufft är kyrkan en kraft att räkna med. Att vara medlem i Svenska kyrkan är att vara en möjliggörare.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och både medlem och den som inte är medlem är välkommen att höra av sig.

Barn häller upp vatten i dopfunt

Välkommen till drop in-dop

Dop kan vara enkelt, det behöver inte bli dyrt eller planeras långt i förväg. Passa på att döpa ert barn, eller dig själv, i Åkersberga kyrka lördagen den 14 oktober. Det blir högtidligt och fint och efteråt bjuder vi på tårta. Alla är välkomna, oavsett ålder, och ni behöver inte anmäla er innan.

Kretsloppskyrkan i Åkersberga

Kretsloppskyrkan i Åkersberga

Under hösten kommer delar av Åkersberga kyrkliga centrum byggas om för att bli bättre anpassade för verksamheten och för att lokalerna ska bli mer hållbara ur ett miljöperspektiv. Ombyggnationen kommer att ske i flera etapper.

Spela spel, pyssla och ät tacos på fredagsmys.

Fredagsmys för hela familjen

Varva ner, och gör en mjuklandning efter en lång vecka. Ta med barnen och inled helgen med mysig gemenskap i Åkersberga kyrka, Ljusterö prästgård och Roslags-Kulla församlingshem. Det blir pyssel, sångstund och middag. Kom ihåg att anmäla er innan ni kommer.

Altargången i Österåkers kyrka.

Promenadkonsert

Kom, gå och sitt var du vill söndag 15 oktober i Österåkers kyrka. Magnus Holmlund presenterar musiken från orgelläktaren, så kom gärna upp där ett tag. Program: kl. 15.00 Från Piluttavisan till Clarke – för dig mellan 3 och 107 år; kl. 15.20 Mest jazz och folkton – passa på att slumra i kyrkbänken; kl. 15.40 Petersson, Bruckner och Widor – nu vaknar du garanterat.

Skrivarretreat och teater om sorg och läkande 

Välkommen till en heldag den 29 oktober när vi ägnar oss åt den kreativa läkande kraften genom yoga och skrivande och låter oss inspireras av dans- och musikföreställning ”I allt hon någonsin rört vid”.

Välkomna Elias som ny kyrkoherde

I högmässan söndagen den 22 oktober kommer Elias Eriksson att tas emot som ny kyrkoherde i Österåkers pastorat av bland andra Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg.

Samtal om livet

Välkommen att utforska tron och meningen med livet. Alpha är en öppen och informell mötesplats för att utforska och diskutera livets stora frågor tillsammans. Varje tillfälle bjuder på en ny fråga om tro och är utformad för att skapa samtal.

Konfirmation

Kan jag alltid vara mig själv? Varför händer onda saker i världen? Hur ser min framtid ut? Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Soppluncher och andra tillfällen att mötas

Soppluncher, andakter, språkcafé, syförening, fikastunder, samtalsgrupper, lunchmusik och mycket mer. Varmt välkommen till Åkersberga, Ljusterö och Roslags-Kulla för att dela gemenskap.

Välkommen att fira gudstjänst

Varje människa kan uppleva gudsnärvaron när som helst och hur som helst, men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I gudstjänsten behöver du inte prestera något eller förstå allting. Du är välkommen som du är.

Ljusterö-Kulla församling

Ljusterö-Kulla församling är en av Österåkers pastorats två församlingar. Här bor engagerade församlingsbor som värnar om sin bygd och kyrkorna Roslags-Kulla och Ljusterö kyrka.

Får i Klockarhagen

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje fredag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Kontakta oss

Bokning och frågor:
Österåker, Östra Ryd, Åkersberga, Garnsviken: 08-540 845 24 öppet måndag, tisdag, onsdag kl. 9.00–15.00 (med lunchstängt 12.00–13.00), torsdagar kl. 13.00–15.00 och fredagar kl. 9.00–12.00.

Ljusterö, Roslags-Kulla: 08-540 845 52 öppet onsdagar och fredagar kl. 10.00–12.00.

Tidsbokning samtalsakuten (tel.svarare): 08-540 206 76
(vi ringer tillbaka från dolt nummer)
Tidsbokning familjerådgivning (tel.svarare): 08-540 845 25

Telefon växeln: 08-540 845 00

E-post: osteraker.pastorat@svenskakyrkan.se

Postadress: Österåkers pastorat, Box 46, 184 21 Åkersberga
Besöksadresser: Åkersberga kyrka Bergavägen 13
Östra Ryds kyrka, Östra Ryds kyrkväg 21
Österåkers kyrka, Össebyvägen/Prästgårdsvägen 70
Ljusterö kyrka, Mellansjövägen 45
Roslags-Kulla kyrka, Roslagsvägen 266

Svenska kyrkan i utlandet behöver ditt stöd

Vi finns där för människor som är långt hemifrån, långt ifrån familj och vänner.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Följ det goda arbete som kyrkan gör i vårt samhälle. Ta del av inkluderande verksamheter för både unga och äldre, ta del av musiken. Prenumerera på nyhetsbrevet! Mailet får du ungefär en gång i månaden.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och både medlem och den som inte är medlem är välkommen att höra av sig.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Kontakt

Här finns våra kontaktuppgifter. Välkommen att höra av dig.

Om oss

En församlings eller pastorats grundläggande uppgifter är att fira gudstjänst, ge undervisning samt utöva diakoni och mission. Österåkers pastorat är även ansvarig för begravningsverksamhet inom pastoratets gränser. Begravningsverksamheten är inte kopplad till kyrkotillhörigheten utan gäller för alla.

Mötesplatser

Känslan av gemenskap är viktig. Svenska kyrkan är en mötesplats genom hela livet där vi kan träffas, lära känna varandra, utbyta erfarenheter, inspireras och umgås.

Så behandlas dina personuppgifter

Din personliga integritet är viktig och här informerar vi om var personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.