Foto: Gustaf Hellsing

Mötesplatser

Känslan av gemenskap är viktig. Svenska kyrkan är en mötesplats genom hela livet där vi kan träffas, lära känna varandra, utbyta erfarenheter, inspireras och umgås.

Mötesplatser

Middagsbön och lunch på Åkersberga kyrkliga centrum

Foto: Gustaf Hellsing

En mötesplats för dig som har en ledig stund över på dagen och som gärna äter måltid i sällskap med andra. Vi inleder med en kort andakt, ibland med musik, ibland bara text och bön. Middagsbönen hålls varje tisdag kl. 12.00 i Åkersberga kyrka och efterföljs av en sopplunch till självkostnadspris (20 kr).

Datum & tid: Tisdagar kl. 12.00
(sista tillfället är den 13/12 och vi kör igång igen den 10/1 2023)
Plats: Åkersberga kyrka
Info & kontakt: Kristina Stedman, telefon 08-540 845 62

Meny:
6/12 Skidåkarsoppa (med nötfärs)
13/12 Risgrynsgröt

Podden mellan land & hav

Här möter Svenska kyrkan människor mellan land och hav i Österåker som vi är nyfikna på utifrån deras historia, erfarenheter, tankar eller kunskaper. Ta del av finstämda samtal.

MediYoga

Unna dig själv lite egen tid, kom för att hämta andan och finna ro. Yogan i Åkersberga kyrka är en stund för kropp och själ, med fokus på andning och lugna mjuka rörelser. Kom gärna till andakten och frukost innan.

Lunchmusik

Det bjuds på ett kort musikaliskt program, ca 20 minuter, varefter det serveras lunch i cafeterian till självkostnadspris. Läs mer >>

Tid och plats: Åkersberga kyrka kl. 12.00
21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 7 december, 21 december

Morgonadakt och frukost

Morgonbön, en kvarts stillhet på fredagar. Kort andakt i Åkersberga kyrka kl. 9.00 med efterföljande frukost för (kostnad 25:-) på kyrktorget. 

Åkersberga kyrka och kyrktorget

Välkommen till kyrktorget i Åkersberga kyrka. Här kan du sitta ner en stund, läsa en tidning och få en kopp kaffe. Kom in i kyrksalen och tänd ett ljus för någon som har det svårt, något som känns tungt eller tänd ett ljus för tacksamhet och längtan.

Välkommen till gemensamt fika på kyrktorget på fredagar kl. 14.00–15.00

Pilgrimsvandra i Åkersberga

Vi samlas vid Åkersberga kyrka kl. 13.00 en torsdag i månaden och går på olika ställen i Åkersberga med omnejd, delvis i kuperad terräng, i två till tre timmar. Ta gärna med vatten och egen matsäck. Läs mer och se datum >>

Öppna prästgården på Ljusterö

Varmt välkommen till prästgården på Ljusterö – en mötesplats för alla åldrar.
Tid och plats: Onsdagar och fredagar kl. 10.00–12.00 i Ljusterö prästgård

Hållplats Vasagården

Hållplats Vasagården är en mötesplats för dig som är 65+ och vill träffas för att fika och prata. Kaffe och smörgås 20 kr.
Datum & tid: 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november, 8 december kl. 13.30–15.30
Plats: Vasagården i Rydbo
Info & anmälan: Catarina Söderlind, 08-540 845 31

Österåkers kyrkliga syförening 

Syföreningen syr och stickar, umgås och dricker kaffe. En gång om året ordnas basar och insamling görs till behövande.
Tid: Torsdagar, jämna veckor, kl. 13.00–15.00
Plats: Åkersberga kyrka
Info & kontakt: Gunnel Kjäll, telefon 08-540 231 57

Syföreningen i Roslags-Kulla

Varannan måndag träffas syföreningen i Roslags-Kulla församlingshem. Nya medlemmar är hjärtligt välkomna!
Info & kontakt: Ylva Nassikas, telefon: 08-540 868 91 eller nassikas (a) telia.com 

Café Prata svenska Åkersberga

Öppet på tisdagar kl. 14.00–16.00. Terminsavslutning 20/12
Plats: Församlingssalen i Åkersberga kyrka
Info & kontakt: Annika Stenvall, telefon 08-540 845 15 eller annika.stenvall (a) svenskakyrkan.se

Åkersberga kyrkas interiör.

Lunchmusik

Välkommen till lunchmusik i Åkersberga kyrka. Det bjuds på ett kort musikaliskt program varefter det serveras lunch med kaffe och kaka.

Vandra för kropp och själ

Följ med på gemensam pilgrimsvandring. I rörelsen, gemenskapen och naturen kan vi uppleva det andliga.

två kaffekoppar

Learn to speak swedish

Vi ses på tisdagar kl. 14.00–16.00 i Åkersberga kyrkliga centrum på Bergavägen 13. Välkommen till Prata-svenska-caféet för att fika, prata och umgås. Ingen föranmälan, ingen kostnad.

Konsten berättar i ljud och bild

I våra kyrkor finns unika klenoder och tavelsamlingar från svunna tider. De berättar spännande historier om livet och Bibeln, om kungar, herrskap och vanligt folk. Här kan du ta del av några!

Filmer om tro, hopp och livet

Ta del av tankar och ord om att hitta det heliga och om att leva här och nu. Karen och Lena guidar oss i några korta filmer. Se filmerna här.

900 år på 40 minuter. Se filmen Korsets väg – en kyrkohistorisk tidsresa i Österåker.

"Korsets väg" är en film om livstolkning och kyrkan genom tid och rum. Filmens innehåll spänner över tiden från kristendomens inträde i Österåker fram till idag.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och både medlem och den som inte är medlem är välkommen att höra av sig.

Barn & unga

Vi erbjuder en bred barnverksamhet med allt från öppen förskola, babycafé, skapargrupper, lovverksamhet med mera. I våra barnverksamheter är både medlemmar och den som inte är medlem välkommen.

Ideellt arbete

Kyrkan blir vad kyrkans medlemmar gör den till. En församling med många aktiva och engagerade människor blir en folkets kyrka, rik på liv och gemenskap.

Ljusbäraren och korset i Åkersberga kyrka

Gosen

Välkommen till klubben för dig med särskilda behov. Namnet ”Gosen” har vi hämtat från Gamla Testamentet. Här träffas vi för att prata om livets frågor, om tro och bibelns berättelser. En gång i månaden har vi Gosen-gudstjänst i Åkersberga kyrka och varje vår gör vi en utflykt till något roligt ställe. Vi sjunger, spelar och fikar. Gosen är den bästa platsen, tycker vi!