Foto: Gustaf Hellsing

Mötesplatser

Känslan av gemenskap är viktig. Svenska kyrkan är en mötesplats genom hela livet där vi kan träffas, lära känna varandra, utbyta erfarenheter, inspireras och umgås.

Mötesplatser

Lunchandakt och soppa
Åkersberga kyrkliga centrum

Foto: Ellinore Nilsson

En mötesplats för dig som har en ledig stund över på dagen och som gärna äter måltid i sällskap med andra. Vi inleder med en kort andakt, ibland med musik, ibland bara text och bön. Middagsbönen hålls varje måndag kl. 12.00 i Åkersberga kyrka och efterföljs av en sopplunch till självkostnadspris (20 kr).

Datum & tid: Måndagar kl. 12.00 
Plats: Åkersberga kyrka
Info & kontakt: Ullakarin Westlin, telefon 08-540 845 70

Lunchmusik

Det bjuds på ett kort musikaliskt program, ca 20 minuter, varefter det serveras lunch i cafeterian till självkostnadspris. Läs mer >>

Tid och plats: Åkersberga kyrka kl. 12.00 den 6 mars, 20 mars, 3 april, 17 april och 15 maj

Sopplunch Ljusterö & Roslags-Kulla

Välkommen på sopplunch, till en kostnad av 60 kr, i Roslags-Kulla församlingshem med musikunderhållning och lotteri.
Datum och tid: Vi ses kl. 12.00 den 13 mars, 17 april, 15 maj

Välkommen till Ljusterö prästgård där vi bjuder på sopplunch. Den här sopplunchen är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, PRO och Åda.
Datum och tid: Vi ses kl. 11.00 den 19 mars, 23 april, 21 maj

Morgonbön och frukost

Välkommen till en stunds stillhet på fredagar. Efter en kort andakt i Åkersberga kyrka kl. 9.00 delar vi en frukostmåltid (kostnad 20:-) på kyrktorget. 

Åkersberga kyrka och kyrktorget

Välkommen till kyrktorget i Åkersberga kyrka. Här kan du sitta ner en stund, läsa en tidning och få en kopp kaffe. Kom in i kyrksalen och tänd ett ljus för någon som har det svårt, något som känns tungt eller tänd ett ljus för tacksamhet och längtan.

Pilgrimsvandra i Åkersberga och omnejd

Vi ses varannan torsdag och vandrar tillsammans på olika platser i Åkersberga. Ibland åker vi till närområden för att vandra. Ta med egen matsäck på vandringarna. Du bör kunna gå obehindrat i lätt kuperad terräng. Samtliga vandringar är 4–6 km och tar cirka 2–2,5 timme. Samling på bakgården vid Åkersberga kyrkliga centrum kl. 13.00. Vi är åter ca kl. 15.30.

För mer information och anmälan, kontakta Maria Skogh 08-540 845 12.

Öppna prästgården på Ljusterö

Varmt välkommen till prästgården på Ljusterö – en mötesplats för människor i alla åldrar.
Tid och plats: Onsdagar och fredagar kl. 10.00–12.00 i Ljusterö prästgård

Österåkers kyrkliga syförening 

Syföreningen syr och stickar, umgås och dricker kaffe. En gång om året ordnas basar och insamling görs till behövande.
Tid: Torsdagar, jämna veckor, kl. 13.00–15.00
Plats: Åkersberga kyrka
Info & kontakt: Gunnel Kjäll, telefon 08-540 231 57

Café Prata svenska i Åkersberga 

Öppet på tisdagar kl. 14.00–16.00.
Period: 16/1–10/12
Plats: Caféterian i Åkersberga kyrka
Info & kontakt: Annika Stenvall, telefon 08-540 845 15 eller annika.stenvall (a) svenskakyrkan.se

Hållplats Vasagården i Rydbo

En mötesplats för personer i alla åldrar som vill träffas för att fika och prata varannan torsdag. Kaffe och smörgås 20 kr.

Tid: Torsdagar udda veckor med start den 18 januari kl. 13.30–15.30  
Plats: Vasagården Rydbo
Info & kontakt: Ullakarin Westlin, telefon 08-540 845 70 eller ullakarin.westlin (a) svenskakyrkan.se

Vandra för kropp och själ

Följ med på gemensam pilgrimsvandring. I rörelsen, gemenskapen och naturen kan vi uppleva det andliga.

Babycafé och öppna förskolan

Mötesplatser för dig som är småbarnsförälder där du träffar andra vuxna tillsammans med barnen. Här pratar vi om stort och smått medan barnen upptäcker och lär känna varandra i leken.

Åkersberga kyrkas interiör.

Lunchmusik

Välkommen till lunchmusik i Åkersberga kyrka. Det bjuds på ett kort musikaliskt program varefter det serveras lunch med kaffe och kaka.

två kaffekoppar

Prata-svenska-café

Vi ses på tisdagar kl. 14.00–16.00 i Åkersberga kyrkliga centrum på Bergavägen 13. Välkommen till Prata-svenska-caféet för att fika, prata och umgås. Ingen föranmälan, ingen kostnad.

3D-bild ny körsal och entré vid verksamhetslokalerna

Ombyggnation vid Åkersberga kyrkliga centrum

Delar av Åkersberga kyrkliga centrum byggs om för att bli bättre anpassade för de verksamheter som bedrivs här och för att lokalerna ska bli mer hållbara ur ett miljöperspektiv.

Konsten berättar i ljud och bild

I våra kyrkor finns unika klenoder och tavelsamlingar från svunna tider. De berättar spännande historier om livet och Bibeln, om kungar, herrskap och vanligt folk. Här kan du ta del av några!

Filmer om tro, hopp och livet

Ta del av tankar och ord om att hitta det heliga och om att leva här och nu. Karen och Lena guidar oss i några korta filmer. Se filmerna här.

900 år på 40 minuter. Se filmen Korsets väg – en kyrkohistorisk tidsresa i Österåker.

"Korsets väg" är en film om livstolkning och kyrkan genom tid och rum. Filmens innehåll spänner över tiden från kristendomens inträde i Österåker fram till idag.

Arkitektens skiss över andliga hållplatsen för trofasthet.

Andliga hållplatser för vila och eftertanke

Under året kommer det att byggas "andliga hållplatser" i några olika utomhusmiljöer. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet. Du kan även ta del av platsens budskap genom att lyssna till en text eller en psalm.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och i samtal om både tro, hopp och kärlek. Alla är välkomna, oavsett medlemskap.

Barn & unga

Vi erbjuder en bred barnverksamhet med allt från öppen förskola, babycafé, skapargrupper, lovverksamhet med mera. I våra barnverksamheter är både medlemmar och den som inte är medlem välkommen.

Ideellt arbete

Kyrkan blir vad kyrkans medlemmar gör den till. En församling med många aktiva och engagerade människor blir en folkets kyrka, rik på liv och gemenskap.

Ljusbäraren och korset i Åkersberga kyrka

Gosen

Välkommen till klubben för dig med särskilda behov. Namnet ”Gosen” har vi hämtat från Gamla Testamentet. Här träffas vi för att prata om livets frågor, om tro och Bibelns berättelser. En gång i månaden har vi Gosen-gudstjänst i Åkersberga kyrka och varje vår gör vi en utflykt till något roligt ställe. Vi sjunger, spelar och fikar. Gosen är den bästa platsen, tycker vi!