Solcellerna installeras på Säbykyrkan.
Lyssna

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varannan måndag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

23 juni – Vi släpper upp blommor

På flera av våra kyrkogårdar och marken runtomkring släpper vi upp hela, eller delar av, gräsmattor vilket gynnar pollinatörer, exempelvis bin och humlor, en åtgärd som gynnar den biologiska mångfalden. Ungefär 90 procent av alla vilda blommade växter är helt eller delvis beroende av djur som sköter pollineringen så att de ska kunna föröka sig, enligt WWF. Dessutom kommer ungefär en tredjedel av maten som vi äter från växter som pollineras av insekter.

Eftersom pollinatörerna minskar i antal gör vi vad vi kan på vår mark för att hjälpa dem. På ett par större ytor precis utanför Österåkers kyrkogård har gräsmattorna fått växa ostört i två års tid.

– Förutom att bidra till den biologiska mångfalden genom att låta blommorna få växa här sparar vi också stora mängder fossila bränslen, säger Andreas som jobbar på Österåkers kyrkogård.

Vill du också bidra till den biologiska mångfalden? Låt öar med blommor få växa upp och blomma på din tomt. Det är både fint och gör pollinatörerna glada!

Gud, du källa till allt liv, vi tackar dig för din underbara skapelse, synlig i miljön som omger oss. Stärk oss i vårt uppdrag att förvalta och visa omsorg om naturen, den som är dina händers arbete och som uppmuntrar oss att bevara livet i dess många former. Amen.

9 juni – Ökande arter i Klockarhagen

Sedan två år tillbaka har Klockarhagen betats av får och getter och nu ser vi resultat av det – flera olika sorters växter har gynnats. 

– Jag har bara sett en enda blåsuga (se bild 1), Ajuga pyramidalis, i Klockarhagen tidigare och det var året innan fåren kom dit. Nu, under en period när fåren och getterna betar i Asphagen på Stockholms stifts mark, finns det ca 20 blomstänglar vid gravhögarna närmast klockstapeln. Slutsatsen är alltså att det finns växter som gynnas av bete men måste få uppehåll i betet ibland för att kunna blomma och fröa av sig, berättar Andreas som är kyrkogårdsarbetare på Österåkers kyrkogård tillika fårens och getternas ägare.

Det finns även andra fina ängsarter som har ökat i antal men som inte är beroende av betesuppehållet för blomning: Knölsmörblomma och vårstarr, varav den senare är ett rödlistat halvgräs. 

– Knölsmörblomma och blåsuga är inte superovanliga men jättefina indikatorer på bra skötsel av marken.

Låt det ur jorden växa fram alla sorters gräs och fröbärande växter och fruktträd med kärnor i frukten, så att fröna och kärnorna på nytt ger upphov till de slags växter och frukter som de kommit ifrån. Det blev så, och Gud var nöjd.
– 1 Mosebok 1:11–12

26 maj – ”Gloria” och ”Laudamus”

I de flesta gudstjänster finns något som kallas ”Gloria” och ”Laudamus”. Det är ett liturgiskt moment som leds av präst eller musiker och följs av att hela församlingen sjunger tillsammans. Men varför då?

Gloria betyder ”ära” på latin och sjungs som en tacksamhetens och glädjens sång till Gud. Gloria sjungs i början av gudstjänsten och har sitt ursprung i att änglarna sjöng natten då Jesus föddes: ”Ära åt Gud i höjden och frid på jorden!” Efter Gloria kommer Laudamus – församlingens gemensamma lovsång. 

Visst är det fantastiskt att få brista ut i lovsång och tacksamhet ibland? 

Att få sätta ord på det som fyller oss med tacksamhet, förundran och vördnad i livet stärker vår existentiella och andliga hälsa.

Vi ber:
Livets Gud, vi tackar dig för att du gett oss livet i gåva. Tack för din skaparförmåga som når bortom vår fantasi. Tack för att du själv blev en av oss och delade livets alla villkor med oss. Vi prisar och ärar dig för allt vad du gör och vill. I Faderns, Sonens och den Helige Andens namn. Amen.

12 maj – Sommarens altarblommor växer

Under sommarhalvåret består alla buketter som vi ställer på altaret i Åkersberga kyrka av blommor som är närodlade och/eller plockade i det vilda. Maria Sverke leder gruppen Gröna volontärerna som gör detta möjligt och hon odlar ett gäng olika sorters blommor hemma hos sig.

– Jag sådde dahlia, lejongap, risp, slöjsila, blomstermorot, aster, rudbeckia och rosenskära för några veckor sedan och titta, nu har de blivande altarblommorna kommit upp.

Gud, du källa till allt liv, vi tackar dig för din underbara skapelse, synlig i miljön som omger oss. Stärk oss i vårt uppdrag att förvalta och visa omsorg om naturen, den som är dina händers arbete och som uppmuntrar oss att bevara livet i dess många former. Allt detta ber vi genom Jesus Kristus, som lever och leder med dig, i den heliga Andens enhet, en Gud, nu och alltid. Amen.

28 april – Kyrie Eleison

I de flesta gudstjänster finns momentet Kyrie eller Kristusrop med. Det är ett liturgiskt moment som oftast sjungs av präst eller musiker. Men varför då?

När vi samlas till gudstjänst kommer vi alla med allt det som vi bär på. Allt det som var och en erfar i sitt personliga liv men också allt det som kanske tynger eller berör oss som kollektiv – det som händer lokalt eller globalt.

I gudstjänstens Kyrie/Kristusrop får vi sätta ord på just hur svårt det är att vara människa. Vi ber om Guds barmhärtighet över oss som mänsklighet; över våra misslyckanden, sorger, nederlag och utmaningar. Vi ber att Gud ska vara med oss i allt det.

Har du känt att du behövt ropa ut ett Kyrie till Gud någon gång?

Att få sätta ord på det som är svårt eller komplext i livet stärker vår existentiella och andliga hälsa, så att vi kan hålla länge.

Vi ber med ord från ett av gudstjänstens Kristusrop:
Herre, du känner våra liv. Du vet vad vi behöver. Hör oss när vi ropar. Hör våra böner. Du känner vår sorg, du känner vår lycka. Hör oss när vi sjunger. Hör våra suckar. Kyrie Eleison. Herre förbarma dig. Amen.

14 april – Solceller på Säbykyrkan

Den 27 mars togs de nya solcellerna på Säbykyrkan i drift, Svenska kyrkan Österåkers tredje solcellsanläggning, vilket innebär en långsiktig besparing både för miljön och för plånboken.

– Den beräknade årsproduktionen är 17 474 kWh och överskottet kommer att säljas ut på elnätet. Solen tillför mer energi till jorden än vad människan förbrukar och det känns bra att vi kan vara en del av den omställning som planeten behöver, säger Per Skareng som leder projektet.

Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset.
Matteus 5:14–15

31 mars – Gudstjänst och andlig hållbarhet

En del av pastoratets hållbarhetsarbete handlar om att värna andlig och existentiell hållbarhet. Varje människa är en unik individ med andliga och existentiella frågor och behov. Som kyrka är vi kallade att dela trons liv med varandra.  

Ett av kyrkans grunduppdrag är att fira gudstjänst. Att vara en gudstjänstfirare är ett sätt att leva andligt och existentiellt hållbart. Som kyrka tror vi att mötet med sig själv, andra och Gud berikar våra liv.

I pastoratets verksamheter och i våra fem kyrkorum erbjuds varje människa en möjlighet att känna hopp, harmoni, helhet, meningsfullhet, förundran, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap.  

Under våren kommer några av pastoratets hållbarhetsinlägg här på våra sociala medier att handla om några av gudstjänstens olika moment. Följ oss gärna för att ta del av de inläggen!  

Och framför allt – varmt välkommen att värna din andliga hälsa tillsammans med oss i någon av våra kyrkor!

Vi ber:  
Gud, det är i dig vi lever, rör oss och är till. Vi ber för varje människas rätt till andlig utveckling, växt och mognad. Vi ber för varandra i våra olika sammanhang i pastoratet. Hjälp oss att öppna oss för ditt tilltal och att vandra livets väg med varandra i tro, hopp och kärlek. I Jesu namn. Amen.

17 mars – Earth Hour-veckan

På lördag den 22 mars är det Earth Hour kl. 20.30–21.30. Det är en internationell kampanj, driven av Världsnaturfonden, där man vill uppmärksamma klimatfrågan genom att släcka lampor och stänga av icke-nödvändig elektronik under en timmes tid. Denna Earth Hour-vecka påminns vi om medvetenhet och aktsamhet kring det elektriska ljusets överflöd i våra lokaler och rum, som ett sätt att adressera den klimatnöd vi lever i.

Personalen i Svenska kyrkan Österåker energibantar och tänker hela veckan lite extra på att släcka lampor och stänga av datorskärmar när vi lämnar våra kontorsrum. Vissa gör det lilla extra och äter bara kall mat hela veckan.

Vi vill utmana även dig att under Earth Hour, eller kanske till och med under hela veckan, energibanta så mycket du kan. Varför inte stänga av allt elektroniskt och tända ljus en stund? Förra året använde vi 13,5 procent mindre energi under Earth Hour-veckan än vanligt. Hur mycket kan du energibanta?

Vi ber:
Ljusets Gud, vi kommer inför dig och ber för världen. Vi ber för alla människor som inte har vad de behöver. Särskilt ber vi nu för de som saknar värme och elektricitet, allt sådant som många av oss tar för givet. Hjälp oss att se vårt eget överflöd och på bästa sätt dela med oss av våra resurser till de som saknar vad vi har. På olika sätt manifesterar vi vår solidaritet som kyrka, i stort som smått. Gud, hjälp oss i våra försök att påverka och bidra till en mer hållbar värld. Herre, förbarma dig över oss. Amen

3 mars – Ekonomisk hållbarhet

Vi gör vad vi kan för att minska vårt klimatavtryck i alla delar av vår verksamhet, inte minst när det gäller vår ekonomi. Gullvi Edlund, ekonomichef i Svenska kyrkan Österåker, berättar om hur vi hela tiden effektiviserar och förbättrar vårt ekonomiarbete.

– Vi håller bland annat på att ta fram både en inköpspolicy och en upphandlingspolicy så att alla våra ekonomiska beslut ska vara genomtänkta och hållbara, både för planeten och för att vi ska förvalta medlemmarnas pengar på ett bra sätt. Vi utvecklar och digitaliserar också våra arbetssätt kontinuerligt vilket leder till en minskad miljöpåverkan, säger Gullvi.

Gud, inför dig kommer vi och tackar för allt som vi får förvalta som kyrka. Hjälp oss att vara rädda om våra ekonomiska tillgångar och med kloka beslut investera och spendera på det som är rätt och riktigt för att din Skapelse ska upprättas och gudsriket utbredas. I Jesu Kristi namn. Amen.

17 februari – Solceller på manskapsboden vid Österåkers kyrka

Du som har vägarna förbi Österåkers kyrka ibland har kanske sett att det numera sitter solceller på våra förråds- och personallokaler. De aktiverades vecka fyra och har sedan dess gett ca 200 kWh i vårt växlande januari- och februariväder. 

– Det bästa med anläggningen är att all el som kommer från solcellerna förmodligen kommer att användas, vilket ger den bästa besparingen, ca 2 kr/kWh. Tack vare det kan vi under delar av året ladda våra eldrivna maskiner och verktyg samt vår elbil.

Gud, du som är livets och kärlekens källa. Vi ber om upprättelse för din skapelse. Tack för att ditt ljus lyser i mörkret. Led oss till frid, fred och kärlek. Amen.