Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kirkolliset juhlapyhät

Kirkkovuosi alkaa adventista, Jeesuksen syntymän odotuksesta. Juhlapyhistä tärkein on Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemisesta kertova pääsiäinen. Vuosi päättyy tuomiosunnuntaihin, jonka teemana on Kristuksen paluu.

Kirkkovuosi eroaa tavallisesta kalenterivuodesta. Sunnuntai on viikonpäivistä keskeisin, joulu ja pääsiäinen vuoden ajanjaksoista tärkeimmät ja adventti aloittaa uuden kirkkovuoden. Vuotta rytmittää viisi väriä, jotka antavat kullekin jaksolle oman symbolisen, kristillisen merkityksen. Raamatun tekstit ovat kirkon ajanlaskun lähtökohtana.
Herran päivä
Kirkkovuoden perustana on sunnuntai, se viikonpäivä, jota Raamatussa kutsutaan Herran päiväksi. Myös ristiinnaulittu Jeesus nousi kuolleista sunnuntaina. Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa uuden kirkkovuoden.
Joulujakso
Vuoden ensimmäinen jakso on nimeltään jouluaika.  Se alkaa neljästä adventtisunnuntaista, Jeesuksen syntymään valmistautumisesta ja sen odottamisesta. Joulupäivä ja loppiainen ovat tämän jakson suurimmat juhlapäivät.
Pääsiäisjakso
Toinen suuri jakso on pääsiäisaika. Se alkaa Septuagesimasta, sunnuntaista seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Pääsiäisjaksoon ajoittuu paastonaika, jolloin valmistaudutaan Jeesuksen ylösnousemuksen juhlimiseen pääsiäispäivänä. Pääsiäinen on kirkon juhlista merkittävin.

Kirkon juhlapyhät

Kristilliseen uskoon liittyy niin paljon merkittäviä tapahtumia, että kirkko on kerännyt niistä oman kalenterin, kirkkovuoden. Se auttaa meitä muistamaan keskeiset tapahtumat Jeesuksen elämässä ja toiminnassa.