Ett ljus som brinner.
Foto: Gustaf Hellsing

Kirkolliset juhlapyhät

Kirkkovuosi alkaa adventista, Jeesuksen syntymän odotuksesta. Juhlapyhistä tärkein on Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemisesta kertova pääsiäinen. Vuosi päättyy tuomiosunnuntaihin, jonka teemana on Kristuksen paluu.

Kirkkovuosi eroaa tavallisesta kalenterivuodesta. Se alkaa adventista.
Joulu ja pääsiäinen ovat vuoden juhlajaksoista tärkeimmät. Vuotta rytmittää viisi väriä, jotka antavat kullekin jaksolle oman symbolisen, kristillisen merkityksen. Raamatun tekstit ovat kirkon ajanlaskun lähtökohtana.

Herran päivä - sunnuntai

Kirkkovuoden perustana on sunnuntai, se viikonpäivä, jota Raamatussa kutsutaan Herran päiväksi. Myös ristiinnaulittu Jeesus nousi kuolleista sunnuntaina. Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa uuden kirkkovuoden.

Joulu

Vuoden ensimmäinen jakso on nimeltään jouluaika.  Se alkaa neljästä adventtisunnuntaista, Jeesuksen syntymään valmistautumisesta ja sen odottamisesta. Joulupäivä ja loppiainen ovat tämän jakson suurimmat juhlapäivät.

Kirkkovuoden juhlapyhiä

KirkKovuosi - kirkon kalenteri

Kristilliseen uskoon liittyy niin paljon merkittäviä tapahtumia, että kirkko on kerännyt niistä oman kalenterin, kirkkovuoden. Se auttaa meitä muistamaan keskeiset tapahtumat Jeesuksen elämässä ja toiminnassa.