Huddinge kyrka - Huddinge församling

Huddinge kyrka ligger några hundra meter från Huddinge centrum och det vita kyrktornet syns på långt håll. Kyrkan är ett kulturarv för många generationer och är Huddinges äldsta byggnad med ursprung från 1200-talet.

Huddinge församling har ett rikt musik- och gudstjänstliv samt omfattande konfirmand- och ungdomsverksamhet.

Om Huddinge kyrka
Huddinge kyrka har en lång historia med ursprung från 1200-talet. Den har byggts om och restaurerats många gånger under århundradena. På 1400-talet var idealet ljust och rymligt, och den mörka och ganska trånga kyrkan byggdes därför om så gott det gick till en senmedeltida gotisk kyrka. År 1645 rasade kyrktornet och förstörde delar av kyrkans tak och väggar. Nödtorftiga reparationer gjordes, men under hundra år tilläts kyrkan förfalla alltmer. I mitten av 1700-talet kunde restaurering ske tack vare donationer. Kyrkan förlängdes med ett nytt kor och en ny sakristia byggdes. Inte långt därefter uppfördes en tillbyggnad, det så kallade Bunge-Mörnerska gravkoret. Tyvärr revs det 1877 för att ge plats åt ett nytt kyrktorn, vilket ansågs viktigt som statusmarkör i samband med att järnvägen intill Huddinge kyrka byggdes. Under 1900-talet har stora renoveringar gjorts för att modernisera kyrkan, bland annat med bergvärme.

Kyrkan har en vacker, ljus interiör och bland sevärdheterna finns ett träsnidat altarskåp av ek från 1480 med skultpterad utsmyckning från scener ur passionshistorien och en predikstol med skulpturer från 1685.
I Klockargården, intill kyrkan, finns församlingssalar för bland annat begravningskaffe.

Om du undrar något om kyrkan, vill hyra lokal eller veta mer om våra verksamheter och gudstjänster kontakta då personalen så hjälper vi dig mer än gärna! Kontaktuppgifter finns längre ned på sidan.

Fakta om Huddinge kyrka

Besöksadress: Kommunalvägen 23, Huddinge
270 sittplatser, orgel och piano finns. Bårtäcke för begravning finns.
Öppettider: Kyrkan är öppen alla dagar 9-16. OBS! Sommartider: tisdag-söndag 9-16 (måndagar är kyrkan stängd)
Tillgänglighetsanpassat: Entré, bil till entré, parkering, toalett, hörselslinga, högtalare.
Församlingssalar i Klockargården: Lilla salen 40 platser, Stora salen 110/ 150, Klubbrummet 45 platser (församlingssalarna är handikappanpassade)
Postadress: Huddinge församling,Box 1109, 141 23 Huddinge
Besöksadress: Klockargården, Huddinge församling, Kommunalvägen 21, 141 48 Huddinge.
Telefon: Växel 08-588 697 00
Klockargårdens reception är öppen: Sept-april Må-tors 9-16.30, fre 9-14.30. Maj-augusti må-tors 9-15.30, fre 9-14.30. Lunchstängt 12-13.
E-post: huddinge.forsamling@svenskakyrkan.se

Titta in i Huddinge kyrka med panoramabilder

Letar du efter rätt kyrka för vigseln eller är du intresserad av att studera kyrkorummet närmare? Med panoramabilder kan du se dig omkring och zooma in detaljer som annars är svåra att se. Klicka här för att titta in i Huddinge kyrka med panoramabilder (Nytt fönster).