Foto: Magnus Aronsson/IKON

Reformationsåret 2017

Nyhet Publicerad Ändrad

År 2017 är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på slottskyrkans port i Wittenberg, det som blev startskottet på reformationen.

500 år sedan Luther skrev sina teser

Den 31 oktober 2016–31 oktober 2017 firar vi Reformationsåret i Svenska kyrkan. Det är nu 500 år sedan Martin Luther skrev sina 95 teser och grundade den kyrka som vi är idag, den evangelisk-lutherska kyrkan. Luther trodde till exempel på att alla skulle kunna läsa Bibeln på sitt språk. Han trodde också att alla människor har en egen relation med Gud, som inte behöver gå genom en förmedlare/präst.

Under året kommer det att hända massa olika saker för att uppmärksamma detta. På Svenska kyrkans hemsida (öppnas i nytt fönster), hittar du alla evenemang, mer fakta om Martin Luther och reformationen och andra relaterade reflektioner.

Arvidsjaurs församling

I Arvidsjaurs församling uppmärksammade vi Reformationsåret 2017 med en Temagudstjänst "Vad skulle Luther gjort idag?" den 12 februari kl.11.00 i Arvidsjaurs kyrka. 

Det var en dialogpredikan mellan Lotta Åman - kommunalråd i Arvidsjaur och Anders Stenman - komminister. De samtalade om tro, värderingar och framtid i luthersk anda. Kyrkokören under Aron Nygrens  ledning framförde musik i luthersk nyskapande anda. 

Luleå stift

Läs mer om Reformationsåret 2017 på Luleå stifts hemsida (öppnas i nytt fönster). Där kan du bland annat läsa om 500 år av reformation, Luthers 95 teser, vem var Martin Luther? och från reformationen till idag.