Foto: Magnus Aronson/IKON

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. En vigsel kan vara stor och pampig eller liten och intim. Det är helt upp till er hur ni vill säga ja till varandra. Vigselakten är en symbolhandling samt en förening mellan två personer som älskar varandra och vill leva tillsammans resten av livet.

Under välsignelse- och vigselakten lovar vi ömsesidig kärlek & trohet. Tillsammans skall vi möta livet och livets alla skeenden.

När man har bokat sin vigsel, sitt bröllop, kontaktas man av en präst för att tillsammans gå igenom och planera vigseln. Detta för att göra den så personlig och fin som möjligt. Oftast sker detta möte i kyrkan för att samtidigt kunna öva hur och var man skall stå och gå.

"Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet."

För att automatiskt ha rätt till vigsel utan kostnad skall en av de två vara medlem i Svenska kyrkan. Hos de lokala skattemyndigheterna begär man intyg om hindersprövning, som prästen behöver för att kunna genomföra en giltig vigsel.

I Arvidsjaurs FÖRSAMLING ERBJUDS VIGSEL:

Lördagar kl.  13.00, 14.00 och 15.00.
Självklart kan man vigas andra dagar också, hör bara av er!

HINDERSPRÖVNING

Hindersprövningen har juridisk betydelse och är obligatorisk för att ett par ska kunna ingå äktenskap. Ansökan görs gemensamt hos den lokala skattemyndigheten i det län där någon av parterna är folkbokförd.
Telefon: 0771-56 75 67.
Hemsida: Skatteverket.se (öppnas i nytt fönster)

BOKNING AV BRÖLLOP

Gå vidare till Bokningssidan (öppnas i nytt fönster)

Vigselpsalmer

Här kan ni se förslag till psalmer till vigselgudstjänsten

Björkportal, stenaltare vid Arvidsjaursforsen
Vigsel vid Arvidsjaurforsen augusti 2017 Foto: Margareta Andersson

I nöd och lust

Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler.

I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och hjälpa er genom de svårigheter ni kommer att möta i livet.

Välkomna att viga er i kyrkan

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men minst en av er behöver vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.