Foto: Magnus Aronson/IKON

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. En vigsel kan vara stor och pampig eller liten och intim. Det är helt upp till er hur ni vill säga ja till varandra. Vigselakten är en symbolhandling samt en förening mellan två personer som älskar varandra och vill leva tillsammans resten av livet.

Under välsignelse- och vigselakten lovar vi ömsesidig kärlek & trohet. Tillsammans skall vi möta livet och livets alla skeenden.

När man har bokat sin vigsel, sitt bröllop, kontaktas man av en präst för att tillsammans gå igenom och planera vigseln. Detta för att göra den så personlig och fin som möjligt. Oftast sker detta möte i kyrkan för att samtidigt kunna öva hur och var man skall stå och gå.

"Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet."

För att automatiskt ha rätt till vigsel utan kostnad skall en av de två vara medlem i Svenska kyrkan. Hos de lokala skattemyndigheterna begär man intyg om hindersprövning, som prästen behöver för att kunna genomföra en giltig vigsel.

I Arvidsjaurs FÖRSAMLING ERBJUDS VIGSEL:

Lördagar kl.  13.00, 14.00 och 15.00.
Självklart kan man vigas andra dagar också, hör bara av er!

HINDERSPRÖVNING

Hindersprövningen har juridisk betydelse och är obligatorisk för att ett par ska kunna ingå äktenskap. Ansökan görs gemensamt hos den lokala skattemyndigheten i det län där någon av parterna är folkbokförd.
Telefon: 0771-56 75 67.
Hemsida: Skatteverket.se (öppnas i nytt fönster)

BOKNING AV BRÖLLOP

Gå vidare till Bokningssidan (öppnas i nytt fönster)

Vigselpsalmer

Här kan ni se förslag till psalmer till vigselgudstjänsten

Björkportal, stenaltare vid Arvidsjaursforsen
Vigsel vid Arvidsjaurforsen augusti 2017 Foto: Margareta Andersson

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.