Organisation - Kyrkoråd

Här hittar du uppgifter om hur församlingen organiseras och styrs, samt information om kyrkorådet.

Kyrkorådet är styrelsen i församlingen. Kyrkorådet och dess ledamöter utses av kyrkostämman. I stämman har alla medlemmar i församlingen rösträtt. Senaste kyrkostämman ägde rum i mars 2023 och protokollet från kyrkostämman finns att läsa här.

 Enligt kyrkoordningen skall kyrkorådet:

..."ha omsorg om församlingslivet och har gemensamt med kyrkoherden ansvar för att församlingens grundläggande uppgift blir genomförd."

..."uppmärksamt följa de frågor som kan inverka på församlingens eller pastoratets ekonomiska ställning."

"...bereda ärenden som ska handläggas av kyrkofullmäktige."

"...ha hand om den ekonomiska förvaltningen och förvalta församlingens och pastoratets egendom.

Kristofer Du Rietz, kyrkorådets ordförande

En hälsning från kyrkorådets ordförande. Därför engagerar jag mig - vill du?

Jag är en man i mina bästa år, gift med Charlotte och pappa till Alexandra och Isabel. Jag är också husse till dvärgschnauzern Kira, tjänsteman i kommissionen och en aktiv medlem i Svenska kyrkan här i Bryssel.

Ursprungligen ganska ljumt kristen men med åren har min tro ökat i styrka. Jag har egentligen ingen bakgrund i Svenska kyrkan förutom det vanliga - dop, bröllop, begravningar. Jag såg kyrkan som något som fanns där för mig när jag eller de mina behövde den. Att kyrkan skulle behöva mig fanns inte i min föreställningsvärld.

Nu är jag inne på mitt tredje år som ordförande i kyrkorådet. Att arbeta för församlingen tillsammans med våra medlemmar, anställda, volontärer och alla andra som jag träffar i min roll som kyrkorådsordförande, är en stor glädje.

Här i Bryssel är kyrkan en plats där våra barn sjöng i kör, spelade teater och hade väldigt roligt med sina vänner. Det är en plats där svenska traditioner bevaras och där mötet med en serie enastående präster varit mycket givande. Utan frivilliga insatser skulle denna plats som vi tycker så mycket om försvinna. Och det vill jag inte. Det är därför jag engagerar mig i Svenska kyrkan i Bryssel.

Lovisa Lilliehöök de Schaetzen, ledamot

Hälsning från kyrkorådet. Därför engagerar jag mig - vill du? 
Jag heter Lovisa Lilliehöök de Schaetzen, är gift med en belgare och vi har två tonåringar och en nioåring. Efter några turer fram och tillbaka kom jag till Bryssel igen ”bara tillfälligt” 2006 och blev sen kvar som så många andra här i Bryssel. Jag jobbar på Europeiska kommissionen.

Jag hade turen att flytta till Montgomery ungefär samtidigt som kyrkan flyttade in till Merode och började därför direkt med alla härliga barnaktiviteter när jag fick mitt första barn. Som nyinflyttad, nybliven mamma blev kyrkan oerhört viktig för mig och helt klart mitt andra hem!

Hela familjen har engagerat sig i alla möjliga av kyrkans aktiviteter såsom babysång, dop, barnkören, alla-kan-sjungakören, konfirmation och frivilligarbete och jag är även kyrkvärd ibland. Jag minns med glädje alla fina familjegudstjänster och kanske särskilt musikalen Luthers ungar 2017 där mina äldsta spelade två av ungarna, liksom alla fina nationaldagsfiranden, alla bullar jag bakat, hur trevligt det är att jobba på julbasaren hela familjen tillsammans (vår kyrkas viktigaste fundraising-event!), och så förstås konfirmationen nu i våras som var så fin!
 
Eftersom vi inte längre har en ambassad i Belgien eller någon annan naturlig mötesplats, så tror jag att kyrkan blivit extra viktig för oss Brysselsvenskar, både i nöd och lust. Det senaste talande exemplet på detta var i samband med terrordådet mot svenska fotbollssupportrar i oktober 2023 när många svenskar sökte sig till kyrkan, och även Sveriges statsminister kom dit och träffade vår dåvarande församlingspräst, kyrkorådet och några snabbt inkallade representanter för Brysselsvenskar...
 
Kyrkan har gett mig så mycket glädje och trygghet under åren, och mitt engagemang grundar sig i viljan att ge tillbaka något till kyrkan.

Jag är sedan några år med i Kyrkorådet, med särskilt ansvar för medlemsrekryteringen och församlingsambassadörerna. Till min glädje har vi ökat antalet medlemmar med nästan 20 % per år de senaste tre åren, och i våras sprängde vi 500-vallen i medlemsantal! Varmt tack till alla som insett vikten av att bli medlem! Få församlingar i Sverige eller utlandet kan visa på en liknande utveckling. Det är ett tydligt bevis på att många svenskar i Belgien bryr sig om sin kyrka, och att den behövs!
 
Lovisa Lilliehöök de Schaetzen
 

Kyrkorådet 2023-2024

  • Kristofer du Rietz, ordförande                                    
  • Jonas Jonsson, vice ordförande                                   
  • Lovisa Lilliehöök de Schaetzen                               
  • Christian Bondeson-Eggert                                           
  • Lena Coppens-Zell                                                     
  • Sven-Olov Carlsson
  • Tina Haettner Blomquist, församlingsherde