Meny

Se prisad dokumentärfilm från terrorns Irak

Filmen flickan som räddade mitt liv av Hogir Hirori vann Svenska kyrkans filmpris på Göteborgs filmfestival. Filmen sändes i svt den 31 juli 2016 och kan ses på svt play.

Filmens regissör Hogir Hirori tog under tisdagkvällen emot priset av biskopen i Göteborgs stift, Per Eckerdal.

- Tack! Det här var mycket oväntat, säger en rörd vinnare. Se klippet från prisutdelningen nedan.

Bilden ovan är hämtad från ett samtal under Göteborgs filmfestival. Till vänster filmaren Hogir Hirori, till höger moderatorn Somar Al Naher.

I dokumentären Flickan som räddade mitt liv reser filmaren Hogir Hirori till sitt hemland Irakiska Kurdistan för att skildra människors flykt från Islamiska statens terrorvälde. Under sin vistelse möter han flickan Souad, ett möte som får arbetet med filmen – och hela livet att ta en vändning.

- Flickan som räddade mitt liv har ett engagemang och intensitet som gör den mycket levande, och temat är brännande aktuellt, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn för Svenska kyrkans filmpris.

Angelos – Svenska kyrkans filmpris består av en summa på 50 000 kronor samt ikonen Angelos, skapad av Erland Forsberg. Priset delades i år ut för femtonde gången i samband med den pågående Göteborg Film Festival.

Juryns motivering till filmpriset

”Hogir Hirori är inte bara en betraktare utan låter sig engageras av konflikten i kurdiska Irak. Ett medmänskligt val, som blir ett konstnärligt val, räddar även hans liv. Beredd att ge vidare kameran och tolkningsföreträdet till andra ser han var och en av oss som en medmänniska i Flickan som räddade mitt liv.”  

Om Hogir Hirori

Hogir Hirori föddes 1980 i Duhok, Kurdistan. 1999 flydde han till Sverige och bor i dag i Stockholm. Han frilansar som fotograf, redigerare och regissör för olika produktionsbolag och tv-kanaler, samt driver det egna produktionsbolaget Lolav Media. Han har tidigare gjort dokumentärerna Isis offer, 2014 och Hewa Starkast i Sverige, 2007.

Lyssna på en intervju med Hogir Hirori i Radio Sweden

Se filmen, som är 59 minuter lång, hos svt play (till och med 31 januari 2017)

 

Seminariet "Kan bilder stoppa krig?"

Onsdag den 3 februari arrangerade Svenska kyrkan seminariet "Kan bilder stoppa krig?" Seminariet utgick från frågeställningarna som väcks i filmen Flickan som räddade mitt liv. Hogir Hirori medverkade.

Följ seminariet nedan.

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2016

  • Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst och projektledare Kultursamverkan, Göteborgs stift.
  • Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, föreståndare för Centrum för kultur och hälsa, Göteborgs universitet.
  • Neta Norrmo, producent vid Sveriges televisions kultur- och livsåskådningsredaktioner, filmare, konstvetare och utbildad curator inom film och video vid Akademi Valand. 

Kyrkan och filmen

Film utgör en viktig del av samtidskulturen. Den tar upp frågor om hur det är att vara människa och hur vi orienterar oss i tillvaron. Svenska kyrkan deltar i samtalet om vår tids livsfrågor genom filmpriser, medverkan på filmfestivaler, och genom filmarbete i församlingarna.