Skara stifts jubileum: "Kick off" för de kommande tusen åren

Nyhet Publicerad Ändrad

Det är 1000 år sedan biskop Thurgot kom till Sverige och Skara stift bildades. Det är Svenska kyrkans äldsta stift och Sveriges äldsta existerande organisation.

Tusentals människor väntas till Skara när firandet av stiftets 1 000-årsjubileum når sin höjdpunkt i helgen.

"Det är självklart inte tusen problemfria år som ligger bakom. Tidvis har det i stället rört sig om så stora förändringar att vi skulle kalla det kriser. Men stiftet och kyrkan finns kvar. Och vi gör det genom Gud nåd och därför att kyrkan med alla dess tillhöriga har en kallelse i världen - att visa på och konkretisera Guds rike.", skriver biskop Åke Bonnier i programhäftet

Men jubileet handlar inte bara om tillbakablickande utan lika mycket om framtiden menar Åker Bonnier och tycker att man därför kan kalla firandet för en "kick off" för de kommande tusen åren.

Under de två jubileumsdagarna hålls seminarier och aktiviteter för vuxna, ungdomar och barn på olika platser över hela stan.

Gäster från när och fjärran
Förutom stiftsborna kommer tillresta gäster. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, ärkebiskop Antje Jackelén, Munib Younan, president för Lutherska världsförbundet och luthersk biskop i det Heliga landet och Jordanien och flera biskopar från Tyskland, England och Sydafrika kommer synas i vimlet. Liksom Agnes, Cirkus Cirkör och Annika Östberg.

Under jubileumsdagarna vill Åke Bonnier lyfta fram att vi hör ihop, över traditions- och trosgränser och över nationsgränser. Han vill också visa på kyrkans betydelse för samhället och kulturlivet historiskt och för framtiden.

"Men framför allt vill vi lyfta fram glädjen att få vara tillsammans som kyrka. Tillsammans med Jesus och tillsammans med varandra.", skriver Åke Bonnier och hälsar alla välkomna.

Läs mer om helgens firande på Skara stifts webbplats >>

Läs ärkebiskop Antje Jackeléns predikan "En lirkande Gud" från festmässan under jubileumshelgen >>

Läs mer och se bildgallerier och filmer om jubileet på Skara stifts webbplats >>

Läs ärkebiskop Antje Jackeléns predikan "En lirkande Gud" från festmässan under jubileumshelgen >>

Se bilder och filmer från jubileumsdagarna

I år firar Uppsala stift 850 år som ärkestift. Det grundar sig på att år 1164 vigdes Stefan till första ärkebiskop i Uppsala stift.

I dagarna två firades jubileum i Gamla Uppsala, lördag 23 augusti och söndag 24 augusti 2014.

Läs ärkebiskop Antje Jackeléns predikan under jubileumsfirandet i Gamla Uppsala >> 

Mer firande: Uppsala stift 850 år