Ärkebiskopen protesterar mot samernas beslutsunderläge

Nyhet Publicerad Ändrad

Regeringens mineralstrategi från i våras strävar efter att fördubbla antalet gruvor till år 2020 och att tredubbla dem till år 2030. Morgondagens demonstration i Stockholm får stöd av ärkebiskopen som menar att Sverige inte lever upp till urfolksrättigheterna.

- I Sverige ignoreras samernas situation och urfolkens rättigheter lyser med sin frånvaro. I dagsläget har de svårt att ens göra sina röster hörda när beslut fattas i frågor om till exempel gruvexploatering, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

FN-kritik
Sverige har flera gånger fått kritik från FN och Europarådet för hur urfolksfrågorna hanteras av regeringen.

- Storskalig exploatering tillsammans med klimatförändringarna hör till de största hoten mot samernas framtid i Sverige, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Demonstration vid Sergels torg
I demonstrationen på lördag den 26 oktober vid Sergels torg i Stockholm deltar från Samiska rådet i Svenska kyrkan: ordförande Sylvia Sparrock och fd EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus.

Urfolkens rättigheter och klimatförändringar var huvudtemat också på Samiska kyrkodagar som anordnades i Mo i Rana i Norge i augusti. Anders Wejryds efterlyste samernas urfolksrättigheter också i en debattartikel på DN-debatt i augusti.