Bankeryds församling

Välkommen till Bankeryds församling!

Skärtorsdag 18 april Förs bort enligt sin vilja

Så är vi här. Kvällen då sveket avslöjas, då förrädaren ger sin kyss. Fängelse och tortyr väntar. De hånande skarorna hopar sig samman pådrivna av mörkrets tjänare. För en stund lägrar sig mörkret och vilsenheten breder ut sig. Fler än lärjungarna undrar hur det kunde gå så här? En fråga som följt genom seklerna där gemenskaper splittrats, där enheter har upplösts, där otroheten förskjutit givna löften. Innan kyssen ber Jesus om det är möjligt att få slippa fullfölja sitt uppdrag. Ångesten rinner som blod från hans panna medan hans närmaste vänner sover. Jesus är ensam i sin kamp, i sitt beslut, i sin tvekan. Ensam vädjar han, ensam beslutar han. Så när det är dags, är han redo. ”Jag är den ni söker” (John 18:5) säger han till den utskickade patrullen som ska gripa honom. Så förs han bort i strid med allt vårt förnuft. Förs bort enligt sin vilja. Låter det ske, det som ska ske. Getsemane, trädgården där Jesus bad, beslutets plats. Platsen där hoppet gror, Viljan växer och Beslutet mognar. Visst har du varit där? Kanske har du också följt ditt beslut, kosta vad det kosta vill. Möjligen vet du då också att du aldrig var ensam i ditt mörker. Du kan läsa om denna händelse i Matteus 26: 36-56. Kl 19.00 i Bankeryds kyrka firar vi Skärtorsdagsmässa. En speciell mässa då altaret kläs av och kyrkan så småningom lämnas i mörker. Skärtorsdagsmässan hjälper oss att förstå att Gud i egen hög person vet precis vad ångest är, vad tvekan innebär, vad övergivenhet medför.

Historiens mest omtalade, omtumlande
och omvändande vecka är här igen.
8 dagar med full passion och
uppståndelse. Visst följer du med!

Uppståndelsens vecka

Historiens mest omtalade, omtumlande och omvändande vecka är här igen. 8 dagar med full passion och uppståndelse. Visst följer du med!