Foto: Marcus-Gunnar Pettersson

Vägkyrka 2023 med konstutställning

Den 10 till 30 juli är Bankeryds kyrka öppen med utställning, fikaservering och olika aktiviteter.

Om Vägkyrkan 

Vägkyrkans (Nu mera ofta kallat sommarkyrka) syfte är att vara ”folkets kyrka” under några sommarveckor. Oavsett om det är utställningen, fika, kyrkan i sig eller ett toalettbesök som lockar, så är kyrkan öppen för alla.

I år är det vägkyrka i Bankeryd 10 till 30 juli (veckorna 28, 29, 30) öppet alla dagar 14-18. Varmt välkommen!

Foto: Johan Sjödelius

Konstutställning

Illustratören Marcus-Gunnar skapade närmare 300 bilder till Barnens Bästa Bibel. 19 av bilderna kommer att finnas på utställning under vägkyrkan. Alla bilder är skapade ur en kaffefläck och sedan arbetade med akvarell och tusch. Så här berättar Marcus-Gunnar själv om bilderna:

"För mig var det viktigt att vara välkomnande. Att utmana invanda sätt att tolka texterna i bild på. Att komma bort från detaljdiskussioner som skapar splittring och tar bort fokus från kärnan i berättelserna. Jag ville hellre göra en bilderbok än en historiebok, jag tror det är enklare för många barn att se sig själva i berättelserna då. Något som också var viktigt för mig var att få in humor mitt bland allvaret. Att ha en dynamik. Att heligt inte behöver vara vackert. Att det finns mellanrum. Att bildvärlden inte skulle "skriva på näsan" utan att även bilderna, precis som texterna, kunde kännas öppna för att tolka.” 

Låt dig inte luras att tro att utställningen inte passar vuxna! Garanterat får du nya perspektiv inför Bibelns berättelser efter att sett de fantasifulla bilderna. Den bara ett par år gamla Barnens bästa bibel har blivit oerhört populär bland både barn och vuxna sedan den utkom och många vittnar om att bildspråket är något helt nytt.

Du kan läsa mer om bakgrunden till Barnens bästa bibel här.

 

Fikaservering

Varje dag under vägkyrkan vid hembygdsgården serveras fika. Öppnar kl 14.15 efter dagliga andakten i kyrkan. Du kan betala med swish eller kontanter.

Andakt

Varje dag inleds med en andakt i kyrkan kl 14.00.

Skattjakt för barn

För barn inne i kyrkan finns det en skattjakt. Hitta pärlorna till Frälsarkransen!

Kyrkogårdsvandring

Onsdag 12/7 kl 15.00 tema ”Symboler på kyrkogården”. Ulf Petersson leder vandringen som tar ca en timma.

FairTrade-Shop och Lotteri

Möjlighet att handla rättvist blir det i en av hembygdsgårdens lador. Dessutom finns det möjlighet att köpa lotter med vinster från shopen.

För en god sak

Alla intäkter under vägkyrkoperioden går till Act Svenska kyrkan. 

Sommarkyrkor 2023

Tända ljus eller paus från solen? Svenska kyrkan är öppen för dig! Varje år gör Växjö stift en broschyr över alla stiftets sommaröppna kyrkor. Detta för att fler ska upptäcka sitt fantastiska kulturarv! Du kan beställa broschyren eller ladda ner appen Kyrkguiden, för att få koll på alla sommarkyrkor!

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas information om kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Kvinnlig präst på strand med barn i bakgrunden.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.