Frågor till Svenska kyrkan

Här på webben kan du söka svar på frågor om Svenska kyrkan.

På våra sidor kan du till exempel läsa om kristen tro, om hur kyrkan är organiserad och om kyrkans olika verksamheter. Använd sökfältet överst på sidan för att hitta ämnet du vill veta mer om.

Längre ner på den här sidan kan du också läsa svaren på vanliga frågor.

Ställ din fråga till församlingen

Om du vill ringa någon för att ställa din fråga ska du i första hand kontakta din församling.

Vanliga frågor och svar

Vi ska gifta oss. Hur bokar vi en vigsel?

Kontakta din församling för att boka en vigsel. Läs gärna mer om vigsel och bröllop här på webben.

Hur vet jag om jag är medlem i Svenska kyrkan?

Kontakta din församling - de kan svara på frågan. Här på svenskakyrkan.se kan du läsa mer om vad medlemskapet innebär.

Varför betalar jag kyrkoavgift fast jag har gått ur Svenska kyrkan?

Deklarationsuppgiften kommer från Skatteverket och bygger på uppgifter som gällde 1 november 2015. Det du ser på deklarationsblanketten är en fördröjning. Först 2017 ser du att du bara betalar begravningsavgift. Det betalar alla skattebetalare.

Du kan läsa mer om kyrkoavgiften på Skatteverkets webbplats: Avgift till trossamfund

Hur söker jag ett stipendium?

Du kan söka Svenska kyrkans kulturstipendier, stöd från Svenska kyrkans fonder och stiftelser och stipendier för studier i ekumenik eller religionsdialog.

Var får jag begravas?

Du kan själv välja på vilken kyrkogård eller begravningsplats du vill begravas. Väljer du en ort där du inte är folkbokförd får du bli begravd där om det finns tillräckligt med utrymme för gravplatser.

Läs svar på fler frågor om begravningar