Foto: Jennie Thörngren

Folkungabygdens pastorat

Välkommen, kyrkan finns här för dig vid de högtidliga tillfällena i livet, men också för dina vardagliga behov. Kyrkan är en plats för möten mellan människor och mellan människor och Gud. Folkungabygdens pastorat består av församlingarna Boxholm, Mjölby, Skänninge, Väderstad, Vifolka, Ödeshög och Östra Tollstad

Altare och altartavla i Malexanders kyrka.

Gudstjänster söndag 29 jan

Fjärde söndagen efter Trettondedagen - Jesus är vårt hopp Välkommen att dela gudstjänstens gemenskap med Gud och varandra.

Kalender för församlingarna i pastoratet

Här nedan hittar du kalendern för alla församlingar. Under kalendern finns länkar till respektive församlings egen kalender. Du hittar även kalendern i appen Kyrkguiden som du laddar ner gratis i din mobil.

Biskop Marika

Marika Markovits är Linköpings stifts 65:e biskop. Hon vigdes till Linköpings stifts biskop i Uppsala domkyrka söndag den 15 januari 2023. Lördag den 21 januari togs hon emot i Linköpings domkyrka.

”Vi har lärt känna nya människor”

När musiken klingat ut stiger sorlet och snart sitter Veine, Anki, Marcus och alla de andra bänkade runt kaffeborden i Timmerö kapell. ”Mässa med frukost gör att man ganska snabbt kommer in i en gemenskap och i församlingslivet”, säger Anki Tergel, nyinflyttad i Boxholm med maken Marcus.

Bibelns dag söndag 22 januari

Varje dag är ju en bibelns dag men denna söndag uppmärksammar vi bibeln lite extra. Öppna bibeln och upptäck berättelsen.

Böneveckan för kristen enhet

Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. Men kan firas lokalt lite olika.

”Det bästa liv jag kan tänka mig”

Huset var redan fullt av djur. Och getter hade hon bestämt sig för att aldrig skaffa. Men så lades den två dagar gamla killingen Ville i Therése Perssons armar. ”Kan du ta hand om den här. Han har ingen mamma …” Självklart kunde hon det.

Församlingsinstruktion

Vart är Folkungabygdens pastorat på väg? Vad inspirerar oss? Vilka hinder vill vi övervinna? Vilka mål ska leda församlingarnas verksamhet? Här kan du bläddra i Folkungabygdens församlingsinstruktion och läsa om hur vi vill vi vara Jesu Kristi kyrka.

Behöver du någon att tala med?

Alla kan vi hamna i lägen då livets känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Läs mer om samtal och själavård hos Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat

Bibeln - en bok som berör

Vad har dessa texter med mig att göra, och vem är Gud?

En ung tjej står i en kyrka med bänkrader i bakgrunden. Hon är klädd i en vit tröja. Text i bilden: Du är viktig. Anmäl dig till konfirmation redan idag.

Konfirmation

Du är viktig. När du är konfirmand finns möjlighet att prata om och fundera på sådant som vi kanske inte gör varje dag – liv och död, glädje och sorg, kärlek, rädsla och ensamhet.

En kvinna knyter sin vandringskänga och på armen har hon en frälsarkrans.

Pilgrimsvandringar

Vandra långt eller kort, ensam eller tillsammans med andra. Ibland kallar vi det pilgrimsvandringar, ibland vandringar och ibland bara ut och gå. Vi kan gå i tystnad, vi kan samtala, vi kan lyssna in och bara uppleva och göra en både andlig och själslig upptäckt.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Gult bårtäcke över kista.

Bårtäcken och cermoniurna

Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs över kistan under begravningsakten istället för en blomsterdekoration. Församlingarna har bårtäcken att låna ut till begravningsakten.

Bli medlem i Svenska kyrkan

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Litet barn i lila keps springer längs altargången i kyrkan mot den öppna kyrkporten.

Här finns din församling

Välkommen till gemenskap, tro och hopp i våra sju församlingar. En levande kyrka dit alla kan komma oavsett var man befinner sig på trons väg

Gravskötsel

På kyrkogårdarna vårdar vi minnet av våra anhöriga. Om du inte orkar, hinner eller kan sköta graven själv - låt oss hjälpa till.

Två personer sitter i en soffa med ryggen mot kameran. På en TV-skärm, med levande ljus uppställda framför, syns en präst.

Kyrkan på webben

Vi har samlat ett urval länkar till digitala kanaler så att du kan följa vad som händer i församlingar eller se en gudstjänst

Kontakt/personal

Söker du personal, vill boka dop,begravning, lokal, frågor om kyrkogårdar eller annat. Här hittar du alla kontaktuppgifter. Under pandemin har vi begränsade möjligheter att ta emot personliga besök på pastors- och kyrkogårdsexpeditionen.

Flera av församlingarnas församlingsblad ligger i en halvcirkel.

Församlingsblad och kalender

Här finns programblad för församlingarnas gudstjänster och verksamheter

Om Folkungabygdens pastorat

Välkommen, svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat finns här för dig

En dopfunt i sten. I bakgrunden står en präst.

Dop

Dopet är en gåva som påminner oss om att vi är älskade och sedda av Gud. Välkommen att boka dop och här får du också svar på många av dina frågor om dopet.

Vigselringar i silver på ett gift pars händer som håller hand.

Bröllop

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När vi gifter oss i kyrkan och tar emot välsignelsen säger vi ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, vi lägger den i Guds händer

Gravrättsinnehavare sökes

Som huvudman för begravningsverksamheten är vi skyldiga att föra register över gravrättsinnehavare. Registret ska innehålla namn, personnummer och adress på den eller dem som gravplatsen upplåtits eller överlåtits till. Vi vill därför komma i kontakt med dig som är anhörig eller känner till något om de gravar som är skyltade på kyrkogården