Svenska kyrkan på Orust

Välkommen, du som är troende, sökande eller tvivlande. Vi finns här för dig vid livets alla tillfällen, i glädje och sorg, till vardag och fest.

Musik i försommarkväll

”Vi minns Lasse Berghagen”. Mollösundskören m fl under ledning av Solveig Virhammar. Andakt: Violet Petersson. Lördag 25 maj kl 18.00 i Käringöns kyrka. Söndag 26 maj kl 18.00 i Mollösunds kyrka. Lördag 1 juni kl 17.30 i Gullholmens kyrka. Söndag 2 juni kl 18.00 i Morlanda kyrka.

Konfirmation 23/24

Konfirmand 2023-2024! Läs mer och anmäl dig här!

Från mörker till ljus

Charbel Ayoub, vaktmästare i S:ta Clara kyrka i Stockholm, med förflutet som grovt kriminell, berättar om sin livsförändring. Han bekände ett ouppklarat mord, långt efter att han friats i brist på bevis. ”Min synd måste sonas och bli förlåten”. Kaffe och smörgås. Fredag 31 maj 19.00 i Stala församlingshem och söndag 2 juni kl 10.00 i Tegneby kyrka i samband med Kyrkdagen.

Familjekonsert

Sjung in sommaren tillsammans med kören Canticum och församlingens barnverksamheter. Vi sjunger somriga psalmer och lyssnar till sång. Därefter serveras korv på kyrkbacken! Söndag 2 juni kl 16.00 i Myckleby kyrka.

Gospelkonsert

Orust Gospel med solister, under ledning av Micaela Holmberg, bjuder på både svängigt och stämningsfullt. Söndag 2 juni kl 18.00 i Torps kyrka.

Närbild på knäppta händer vid en ljusbärare.

Middagsbön

En trivsam stund tillsammans. Andakt. Promenad för den som vill och kaffe med fralla/kaka. Måndag 3 juni kl 11.30 i Gullholmens kyrka.

Konsert i Stala

Norums Vokalensemble sjunger på temat ”Walt Disney”. Måndag 3 juni kl 19.00 i Stala kyrka.

Bön för vårt land

”Hela jorden är full av Guds härlighet” – utvidgad kvällsmässa med Peter Artman och Christoffer Lahrin. Vad gör dig tacksam när du tänker på Sverige? Mejla gärna dina tankar till peter.artman@svenskakyrkan.se. Torsdag 6 juni kl 18.30 i Torps kyrka.

Pilgrimsskyltar i förgrunden. I bakgrunden skymtar två stora lövverk och mellan dem Nösunds kapell .

Aktuella pilgrimsvandringar

Ta chansen att i gemenskap med andra fundera över livet, vandra, reflektera och låta sig förundras! Nästa vandring: Fredag 7 juni mellan Tegneby kyrka och Nösunds kapell, 11,2 km. Anmälan senast 5 juni. Läs mer.

Musik i sommarkväll

Musikerna i Orust pastorat bjuder på en bukett musikaliska sommarblommor. Torsdag 13 juni kl 19.00 i Röra kyrka.

Afternoon tea & jazz

Låt dig bjudas på fika och Roger Hallgrens jazziga pianotoner, med Jan Kardell, bas och Magnus Hjorth, trummor. Fri entré. Insamling till Rotarys volontärarbete i Ukraina. Lördag 15 juni kl 15.00 i Torps kyrka.

David Andersson – ett 120-årsjubileum!

Musikgudstjänst där Orust Spelmansgille och Göran Premberg medverkar som spelmän och berättare i en hyllning till ”David i Torp” – dansspelman, medgrundare av Orust Spelmansgille och aktiv i församlingsarbetet i Torps kyrka. Söndag 16 juni kl 18.00 i Torps kyrka.

"Kärleken, sorgen och glädjen!"

Trubadur Tomas Johansson, tillsammans med kantor Anders Johansson, spelar och sjunger sånger om hoppet och livet. Tomas leder oss genom programmet och skildrar verkligheten efter sin son Joels bortgång. Söndag 16 juni kl 18.00 i Långelanda kyrka.

Trädgårdsfika

En stund för gemenskap och samtal. Varje onsdag med start 22 maj. Onsdagar kl 11.00–13.00 i Kyrkans hus Ellös.

Kyrkbladet

Vad är på gång i Svenska kyrkan på Orust?

Läs senaste numret

Gudstjänster på Orust

Läs eller skriv ut

Gemenskapsluncher

Låt god mat, gemenskap och en andakt förgylla din vardag. Enkel lunch, 40 kr. Klicka för att se aktuella datum.

En mamma sitter på golvet och leker med sin bebis.

Kyrkis

Kyrkans öppna förskola för barn 0–6 år med vuxen. Sångsamling, fika och lek. Måndagar kl 9.30–12.00 i Stala församlingshem och fredagar kl 9.30–12.00 i Tegneby församlingshem. Kyrkis i Tegneby är inställt fredag 10 maj. Välkomna igen kl 9.30-12 den 17, 24 och 31 maj (som är sista gången för terminen).

Babycafé

För gravida och föräldrar med barn i åldern 0-2 år. Info: Jenny Larsson, tel. 0761-07 26 41. Tisdagar 9.30-11.30 i Kyrkans hus, Fridäng.

Ny grafisk profil

Svenska kyrkan har fått en ny grafisk profil. Förändringen innebär bland annat en uppdaterad logotyp, nya typsnitt och ett nytt färg- och bildspråk. Här på hemsidan ser du förändringen efter sommaren, därefter sker utrullningen successivt under hösten. Läs mer.

Ett litet utomhusdop i vintertid vid ett öppet vatten.

Dopet - livets första fest!

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Lediga tjänster

Vi söker präst, kyrkomusiker och församlingspedagog till Långelanda och Myckleby.

Präst till Långelanda och Myckleby

Kan du se dig själv som präst på västkusten? Vill du vara församlingspräst och själasörjare för bofasta och fritidsboende? Är du nyfiken på att vara en del av Svenska kyrkan på Orust? Vill du pröva kallelsen att vara präst i Långelanda och Myckleby?

Bordskalender, väckarklocka och en grön krukväxt.

Allt som händer i en kalender!

Vad pågår och hur? Svaren hittar du i vår kalender. Läs mer.

Körer

Att sjunga i kör främjar hälsan och skapar glädje och gemenskap i vardagen. Vi har körer med olika ­inriktning som övar på olika platser, dagar och tider. Varmt välkommen att sjunga med!

Pilgrimsvandra

På vår pilgrimsled kan du via stigar, kuperad terräng och småvägar uppleva hav, berg och inland och vandra mellan åtta vackra kyrkor. Läs mer!

Se vad som händer i din församling!

Barn och ungdom

Det finns mycket att välja på för barn och unga i olika åldrar! Oavsett var du bor är du välkommen till alla grupper.

Morlanda församling

Välkommen till Morlanda församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Myckleby församling

Välkommen till Myckleby församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Långelanda församling

Välkommen till Långelanda församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Tegneby församling

Välkommen till Tegneby församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Stala församling

Välkommen till Stala församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Röra församling

Välkommen till Röra församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Torps församling

Välkommen till Torps församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

Tillsammans för förändring i 150 år

Sedan 1874 har vi fört en kamp för och tillsammans med människor som lever i utsatthet över hela världen. Var med du också.

Engagera dig

Praktisk information

Någon sitter och skriver på sin laptop.

Boka och beställ via webben

Boka lokaler, dop och vigslar eller beställ gravskötsel via webben!

Vy över en kyrkogård på Orust

Begravning och gravar

Svenska kyrkan på Orust har på statens uppdrag hand om begravningsverksamheten i Orust kommun. Vi hjälper dig oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte.

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

En person slår en ordförandeklubba i bordet.

Så styrs Svenska kyrkan på Orust

Här finns namnen på de personer som valts till kyrkofullmäktige, kyrkoråd och de sju församlingsråden. De valdes i Kyrkovalet i höstas direkt eller indirekt för mandatperjoden 2022-2025

Kontakta oss gärna

Kontakt

Välkommen med dina frågor och funderingar via e-post, telefon och besök.

Man sitter på en soffkant och ser sorgsen ut, försjunken i tankar

Samtalskontakt

Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Hör av dig oavsett om det är en kris eller vardagens bekymmer som håller dig vaken om natten.

Filmer

Kyrkliga handlingar - fyra filmer förklarar

Dop, konfirmation, vigsel och begravning - det kallas kyrkliga handlingar. Vi har gjort fyra filmer som handlar om dessa - se dem!

Påskvandring som film

Vi ska försöka hitta svaret på varför vi firar påsk. Här finns 10 korta filmer - förbered dig på många starka känslor. Det hände mycket i Jerusalem under några dagar år 33. Påskens berättelse gestaltas av våra medarbetare - följ med på en resa bakåt i tiden. Se filmerna och läs mer.

Två händer skriver på en bärbar dator.

Cyberangreppet 2023–2024

Svenska kyrkan utsattes den 23 november 2023 för ett cyberangrepp, en så kallad ransomware-attack. På denna sida hittar du information om angreppet och efterföljande konsekvenser i form av stulen data.