Foto: Josefine Sjöqvist

Bröllop

Planerar ni för bröllop? Att gifta sig i kyrkan kan vara högtidlig och stämningsfullt, pampigt eller enkelt, litet eller stort - det som passar er. En kyrklig vigsel är en symbolhandling i kärlekens namn, där vi ber att Gud välsignar ert liv tillsammans.

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen. Genom en kyrklig vigsel blir ert bröllop och era löften till varandra en tydlig symbolhandling i en gudstjänst. Det kostar ingenting att gifta sig i Svenska kyrkan i Sverige. Minst en av er måste vara eller bli medlem.

Samtal med prästen

Inför en vigsel i kyrkan har ni ett samtal med prästen. Då planerar ni vigseln tillsammans och får ett tillfälle att lära känna varandra lite bättre. Vid det här mötet måste ni ha med godkänt intyg om hindersprövning från Skatteverket. Utan intyget får man inte gifta sig.

Agenda för gudstjänsten

Scanna koden med din spotify-app så får du tips på bröllopsmusik i kyrkan.

En vigsel hos oss följer Svenska kyrkans ordning från Kyrkohandboken. Det innebär att den innehåller vissa fasta delar. Förutom det som måste vara med så kan ni också sätta er särskilda prägel på ert bröllop, till exempel genom val av musik och texter. Läs mer här nedanför.

Kyrka, präst och festlokal

När ni bokar en kyrklig vigsel ingår präst, organist, kyrka och vaktmästare. Det kan vara många som gifter sig under vissa perioder, som till exempel sommaren, så ha några alternativa datum i beredskap. Boka med fördel festlokal efter att ni har bokat kyrka och präst.

Blommor, kläder och utsmyckning

Ni gifter er i de kläder ni känner att ni vill ha, det finns inga särskilda krav. I några av kyrkorna i Helsingborg finns det möjlighet att låna en brudkrona. Blommor som ingår är blommor på altaret. En del kyrkor har också bänkvaser, till dem tar ni själv med blommor. Har ni särskilda önskemål kan ni prata om det vid samtalet med prästen.

För att boka bröllop kontakta pastorsexpeditionen

Pastorsexpedition Helsingborgs pastorat

Svenska kyrkan Helsingborg