Svenska kyrkan Helsingborg

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon: +46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg Webbplats

Begravning

När någon dör är det många saker som ska ordnas. Här får du en översikt över en del begrepp som kan vara bra att känna till i samband med dödsfall och begravning.

Begravningsverksamheten

Svenska kyrkan har uppdraget att ansvara för begravningsverksamheten i Sverige, utom i Stockholm och Tranås där kommunen har ansvaret.

I Svenska kyrkan Helsingborg är det kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för begravningsverksamheten.

Begravningsavgift
Alla i Sverige betalar en begravningsavgift som baserar sig dels på vad man tjänar och dels på var man bor.
Här kan du läsa vad som bekostas av begravningsavgiften.

Dödsbo
Är den juridiska person som bildas när någon avlider. Dödsboet består av den avlidnes kvarlåtenskap. Med pengar från dödsboet betalas begravning samt kvarvarande räkningar och skulder. Det som blir över utgör sedan arv. När arvskiftet är klart upphör dödsboet.

Det är också dödsboet som har det övergripande ansvaret för begravningen. Om man vill kan man anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med praktiska frågor som köp av kista, svepning, transporter och så vidare.

Om en gravrättsinnehavare avlider har dödsboet skyldighet att anmäla ny gravrättsinnehavare för den grav som den avlidne var gravrättsinnehavare för.

Begravning i Svenska kyrkan
För att begravas enligt det som kallas för Svenska kyrkans ordning, ska den avlidne varit medlem i Svenska kyrkan vid dödsfallet. För Svenska kyrkan är det viktigt att respektera den avlidnes önskan både när hen valt att vara medlem och när hen valt att utträda ur Svenska kyrkan. Detta gäller även om de anhöriga har en annan uppfattning. Därför är det viktigt att man samtalar med varandra även om dessa frågor.
Det händer dock att undantag görs, till exempel när den avlidne varit medlem i annat lutherskt samfund.

För den som är medlem i Svenska kyrkan ingår en begravningsgudstjänst med präst, musiker och vaktmästare i kyrkoavgiften.

Det finns möjlighet att inom ramarna för begravningsgudstjänsten sätta en personlig prägel på den. Man kan till exempel välja psalmer och annan musik. Prästen tar kontakt med de anhöriga för att diskutera detta.

Prästen är också tillgänglig för dem som känner att de behöver prata om saknad, sorg och existentiella frågor som kan uppkomma när en älskad anhörig eller vän går bort.

Begravning enligt andra religioner än den kristna

Nära krematoriet vid Pålsjö finns Ceremonihallen. Det är en byggnad utan religiösa symboler. Den kan användas för begravningar enligt alla trosuppfattningar. Vill du veta mer om Ceremonihallen och hur man bokar den ring:
Kyrkogårdsförvaltningen 042-18 91 70 eller mejla Expedition Kyrkogårdsförvaltningen

Borgerliga begravningar
För den som inte önskar några religiösa inslag i sin begravningsceremoni finns borgerlig begravning. Kapellen på kyrkogårdarna och i krematoriet samt Ceremonihallen i anslutning till krematoriet är lokaler som kan användas för borgerlig begravning. Vill du veta mer om dessa lokaler och hur man bokar dem ring:
Kyrkogårdsförvaltningen 042-18 91 70  eller mejla Expedition Kyrkogårdsförvaltningen

Minnesstund
Om de anhöriga önskar kan man samlas till en minnesstund efter begravningsgudstjänsten. Det finns flera lokaler i Svenska kyrkan Helsingborg där man kan hålla minnesstund.
För mer information kring minnesstund och catering i Svenska kyrkan Helsingborgs lokaler ring:
Pastorsexpeditionen 042-18 90 10 eller mejla  Helsingborgs pastorat