Svenska kyrkan i utlandets tre nya chefer presenterar sig

Nyhet Publicerad

Rickard Jönsson är ny chef för avdelningen för Svenska kyrkan i utlandet i Uppsala och för den samlade verksamheten. Pernilla Håkansdotter Olsson är utlandschef och Lena Brolin ny ställföreträdande utlandschef. Från oktober är de nya cheferna på plats. Här presenterar de sig.

Rickard Jönsson, chef för avdelningen och den samlade verksamheten:

Jag har tjugo års erfarenhet som chef i internationella organisationer. Jag har varit engagerad i kyrkorådet i London och Svenska skolan i London men även i stora välgörenhetsorganisationer som Macmillan Cancer Support.

Rickard Jönsson, avdelningschef och chef för den samlade verksamheten f Svenska kyrkan i utlandet
Rickard Jönsson Foto: Magnus Aronson/Ikon

På min fritid engagerar jag mig i ideellt arbete. Jag är ordförande i en lokal grupp i London som granskar polisens arbete med människor som sitter häktade.  Jag är också ordförande för en Church of England-skola i ett fattigt område i London.

Jag har alltid haft ett stort engagemang för Svenska kyrkan och vill verka för en levande kyrka som möter människor i vardagen. För mig är det viktigt att kyrkans förändringsarbete förankras i församlingarna tillsammans med personal, medlemmar och förtroendevalda.

Pernilla Håkansdotter Olsson, utlandschef

Jag har arbetat som kyrkoherde sedan jag var 36, i snart 11 år. Jag var kyrkoherde i Los Angeles mellan 2011 och 2013. Jag tycker om att utveckla, leda och påverka. I utlandskyrkan hittade jag ett arbetssätt som jag önskar vi kunde ta efter i Sverige: Öppenheten, närvaron och tillgängligheten gjorde stort intryck på mig.

 Att få vara med att leda och utveckla denna verksamhet känns inspirerande och spännande. Just nu är det oerhört mycket att sätta sig in i. Det är en utmaning i sig. Det är mycket att lära och nya medarbetare att lära känna. Det är med nyfikenhet jag tillträder den här tjänsten. 

Lena Brolin, ställföreträdande utlandschef:

Jag har varit kyrkoherde i Sãö Paulo 2010-2012 och i Berlin 2012-2016. Sedan jag flyttade hem från Berlin har jag jobbat som stiftsadjunkt för ledarstöd med stöd till kyrkoherdar och förtroendevalda i Uppsala stift. Det är ett processinriktat arbete där förändring och nyskapande varit i fokus. Därifrån tar jag med mig erfarenheter och kunskaper som jag tror ska komma utlandskyrkan väl till gagn. 

Att få vara med och utveckla utlandskyrkan är ett uppdrag som både lockar och utmanar och som jag ser fram emot att få vara en del av. Jag gläder mig åt att åter få jobba för utlandskyrkan, men denna gång med basen i Uppsala.