​​Joachim Gauck Svenska kyrkans gäst på Bokmässan

Nyhet Publicerad Ändrad

Tysklands nyligen avgångne president Joachim Gauck är Svenska kyrkans gäst på Bokmässan i Göteborg i höst. Som luthersk präst i forna DDR spelade Joachim Gauck en aktiv roll i de händelser som ledde till murens fall. Han var också en drivande kraft när det ökända Stasi-arkivet öppnades och gjordes tillgängligt för allmänheten.

Joachim Gauck kommer till Bokmässan för samtal om demokrati och totalitära krafter och om de möjligheter och utmaningar Europa står inför i dag. Bland annat medverkar han i ett personligt samtal med ärkebiskop Antje Jackelén.

I hemlandet är Joachim Gauck känd som frihets- och demokratikämpe och en svuren motståndare till det kommunistiska system han växte upp under.

Valde teologistudier

Redan som ung student gjorde hans frispråkighet att vägen blockerades till drömyrket journalist. I stället föll valet på teologistudier, ett av de få alternativ som stod öppna för personer som ansågs regimkritiska.

1971 fick Joachim Gauck en prästtjänst i uppväxtstaden Rostock, och från den plattformen kom han att verka som orädd och alltmer tydlig kritiker av systemet. Tiden före murens fall ledde Joachim Gauck gudstjänster i Rostocks Mariakyrka som åtföljdes av stora fredliga demonstrationer. Efter murens fall blev han en stark förespråkare för den tyska återföreningen. 1990 utsågs han att ansvara för öppnandet och tillgängliggörandet av Stasi-arkivet, en uppgift han gick in för med sådan intensitet att arbetet kom att gå under namnet ”Gauck-myndigheten”.

Utsågs till Tysklands elfte president

Joachim Gauck har efter det fortsatt att på olika sätt arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter, och det var ett populärt val när han 2012 utsågs till Tysklands elfte president.

Presidenten har liten formell politisk makt, men en stark funktion som moralisk röst. Detta har Gauck tagit fasta på. Under ett besök i Kina fördömde han kommunismen och uttryckte oro för utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter i landet. Kritik mot Turkiets inskränkningar av yttrandefrihet och valet att utebli från Vinter-OS i ryska Sotji 2014 är andra exempel där Gauck varit skarp i sitt agerande.

- Det känns mycket angeläget att få välkomna en av de mest uppskattade presidenter som Tyskland har haft. ”Min älskling heter demokrati’” är hans slutsats efter en livslång kamp som präst och politiker för frihet och just demokrati. Hans livsgärning talar rakt in i så viktiga frågor som bildning och tolerans, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Nära band till Sverige

Ingen annan tysk politiker har lika nära band till Sverige som Joachim Gauck, säger Tysklands ambassadör i Sverige, Hans-Jürgen Heimsoeth.

- Om Sverige inledningsvis var en förebild och en plats att längta till för Gauck så visade han i rollen som president – med sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och sann social rättvisa – att Tyskland och Sverige är nära partner. Hans besök under reformationsåret 2017 understryker också vårt gemensamma evangeliska arv, på vilket våra värderingar är grundade.

Joachim Gauck tillträdde som Tysklands president 2012. Han valde att inte ställa upp för omval, och lämnade posten i mars 2017. 

Bokmässan äger rum 28 september-1 oktober. Årets teman är Bildning och Finland 100 år. Läs mer om Svenska kyrkan på Bokmässan