Svenska kyrkan uppmärksammar det armeniska folkmordet

Nyhet Publicerad Ändrad

Under veckan har Svenska kyrkan uppmärksammat att det gått 100 år sedan det armeniska folkmordet. Fredagen den 24 april medverkade ärkebiskop Antje Jackelén vid en minneshögtid i Storkyrkan i Stockholm, och i Armeniens huvudstad Jerevan var förre ärkebiskopen Anders Wejryd och forskaren Göran Gunner på plats.

Några höjdpunkter på den internationella konferensen i Jerevan var kanoniseringen av folkmordets offer och en minneshögtid.

Likheter med dagens Syrien

Tillsammans med representanter för världens stora kyrkofamiljer har Svenska kyrkan gjort ett uttalande som fördömer allt etniskt och religiöst våld.

– Det är viktigt att kristna minoriteter känner stöd från sina syskon i tron världen över. Kristna grupper är ofta bärare av en förståelse för mångfald och demokrati som världen inte klarar sig utan, säger Anders Wejryd.

Han ser en tydlig koppling mellan det armeniska folkmordet och händelserna i dagens Syrien.

– Där pågår folkmord och det internationella samfundet förmår inte gripa in. Konferenser som den här måste syfta till att bygga internationella verktyg som kan fungera också i Syrien och Irak.

Under folkmordet i det Osmanska riket dog omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer.

Samma kyrkor drabbas idag

Minneshögtiden i Storkyrkan arrangeras av Sveriges kristna råd och Armenisk Apostoliska kyrkan.

– Flera av medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd är påverkade av folkmordet 1915, vilka delvis är samma kyrkor som idag drabbas genom förföljelser i Syrien och Irak. Därför har vi all anledning att minnas och samtidigt be för ett hastigt slut på de tragiska händelser som vi ser idag, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

  • Den 24 april 1915 brukar anges som det datum då det armeniska folkmordet startade.
  • Då fängslades och mördades hundratals armeniska politiska, intellektuella och religiösa ledare i Konstantinopel, huvudstad i dåvarande Osmanska riket.
  • Under de närmaste åren miste närmare en och en halv miljon armenier, samt hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker livet.
  • Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning

Om det armeniska folkmordet

Vid den ekumeniska minneshögtiden i Storkyrkan medverkade bland annat kyrkoledare från de fyra kyrkofamiljerna inom Sveriges kristna råd: biskop Anders Arborelius (Katolska kyrkan), ärkebiskop Antje Jackelén (Svenska kyrkan), ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas, (Syrisk ortodoxa kyrkan) och kyrkoledare Lasse Svensson (Equmeniakyrkan).

SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn höll ett inledningsord och biskop Eva Brunne ansvarade för en betraktelse. 

Minneshögtiden i Storkyrkan