Nysatsning i Costa del Sol, Spanien

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan kommer att förstärka närvaron i Costa del Sol med en präst och en assistent. Tjänsterna kommer att ha fokus på det sociala arbetet och för ungdomar.

Svenska kyrkan beslutade 2011 att låta församlingen i Costa del Sol bli en del av pastoratet Södra Spanien med kyrkoherden i Torrevieja som ansvarig.

Verksamheten har sedan dess drivits av en kyrkokommitté och en grupp volontärer. Nu gör Svenska kyrkan en nysatsning i Costa del Sol för att möta det ökade behovet bland svenskarna.

– Vi ser markant ökade behov i Spanien och särskilt på solkusten Costa del Sol. Vi kommer att sända ut en präst och en assistent med diakonal inriktning. De utsända ska utveckla och förvalta arbetet tillsammans med de ideella som burit och bär verksamheten på plats. Under de senaste åren har ett ökat engagemang och ansvarstagande växt fram för Svenska kyrkan på Costa del Sol, säger Anders Bergkvist, chef för Svenska kyrkan i utlandet.

Costa del Sol är en stor svensk koloni med drygt 35 000 bofasta svenskar. I Spanien finns det närmare 90 000 svenskar. Svenskarna gjorde 13 miljoner utlandsresor under 2013 och Spanien är det populäraste resmålet med över 2 miljoner resor, en ökning med 8 procent från föregående år.

– Tillsammans med kyrkokommittén i Costa del Sol har vi samtalat om framtida utmaningar för Svenska kyrkan på Costa del Sol. Vi ser ökade behov av stöd till barn och unga samt de riktigt gamla i området.

En annan utmaning som väntar är att ge stöd till hundratusentals turister i området varje år. Över 350 svenska ungdomar studerar i området och drygt 90 000 turister landar på flygplatsen i Malaga årligen. En stor svensk skola finns i Fuengirola med 270 elever. Cirka 90 av dem är inneboende i spanska familjer.