Bokomslag Otålig i hoppet

Bok om teologiska frågor i pandemins skugga

”Otålig i hoppet. Teologiska frågor i pandemins skugga”. Det heter ärkebiskop Antje Jackeléns bok som kom ut sommaren 2020.

I pandemins skugga väcks många teologiska frågor. Vad gör vi av ondskan? Hur vet vi att Gud bryr sig? Vad kan vi hoppas på i kristider? Hur är vi kyrka i denna tid?
Det är en hoppingivande bok för alla med ett filosofiskt, teologiskt och
existentiellt intresse.

Boken går att köpa på Verbum.

Utdrag ur bokens förord:

”Coronaviruset har gjort mig ganska otålig i hoppet. Jag tror att jag inte är ensam om det. De mänskliga, samhälleliga och globala konsekvenserna kommer att märkas länge. Det är ju inte bara en kris vi ser, utan ett kluster av redan närvarande och potentiella kriser: ekonomisk nedgång, arbetslöshet, pressad sjukvård, minskad demokrati, psykisk ohälsa, våld i nära relationer och mot utsatta grupper, otrygg livsmedelsförsörjning, social oro…
Pessimism och optimism kommer att konkurrera med varandra. Men den tävlan kommer inte kunna besvara frågan om vilka skäl vi har för att satsa på ett hopp som bär i liv och i död. Det som händer i pandemins skugga ställer också teologiska frågor. De flesta av dessa frågor är inte nya, men de kan få ny aktualitet och ny skärpa i denna tid.
Boken vänder sig inte bara till präster och professionella teologer, utan också till andra personer med ett filosofiskt, teologiskt och existentiellt intresse.”

Hör ärkebiskop Antje berätta om boken.