Foto: Mona Davidsson

Malmö kyrkogårdsförvaltning

Avvikande öppettider på kundtjänst framöver

På grund av interna omständigheter kommer kundtjänsts öppettider påverkas.

Nu lyser det igen på Östra kyrkogården

Arbetet beräknades från början vara färdigt i mitten av september, men till projektgruppens stora förtjusning blev belysningen helt nästan färdigställd redan under månadens första vecka.

Någon stoppar ner ett kuvert i en brevlåda.

Information angående brev där företag efterfrågar gravrättsinnehavare

Det har kommit till vår kännedom att förekomsten av brev gällande efterfrågan på gravrättsinnehavare blivit frekvent. Kyrkogårdsförvaltningen vill tydliggöra att vi inte är avsändare till dessa utskick.

Omfattande renovering av annexet på Gamla kyrkogården

Kyrkogårdsförvaltningen påbörjar en större renovering av både staket, mur och grindstolpar på annexet på Gamla kyrkogården. Arbetet kan medföra en del förhinder för allmänheten.

Befintliga stolpar på kyrkogården.

Byte av belysningsstolparna på Limhamns kyrkogård

Nu börjar arbetet med att byta ut de gamla belysningsstolparna på Limhamns kyrkogård. Strax innan allhelgonaveckan startar beräknas den nya belysningen att vara på plats.

Skadedjuret Buxbomsmott på kyrkogårdarna

Malmös kyrkogårdar har drabbats av Buxbomsmott. Kyrkogårdsförvaltningen jobbar med att bekämpa skadedjuret.

Renoveringsarbetet slutfört på Gamla kyrkogården

Grindarna på Gamla kyrkogården har blivit helrenoverade. Nu är de monterade tillbaka på rätt plats och det är åter full framkomlighet till och från kyrkogården.

Vi söker ny medarbetare till kyrkogårdsförvaltningen i Malmö

Håll utkik efter nya tjänster - vi söker ständigt nya medarbetare som vill arbeta med oss på kyrkogårdsförvaltningen i Malmö.

Lyckad lansering av appen Be here then

Appen Be here then lanserades som tidigare nämnt den 31 maj, i rondellen på Pauli Norra kyrkogård. Det bjöds på både kaffe, kakor, choklad och möjlighet att få ta del av en stor dos historia genom telefonen för den intresserade.

Renovering av kvarter 4-G på Östra kyrkogården

Samtliga stenplattor och buxbomsplantor i kvarteret ska bytas ut från och med september 2023. Arbetet beräknas pågå till våren 2024.

Nyrenoverade grindar snart återmonterade på Gamla kyrkogården

Grindarna in till Gamla kyrkogården från Gustav Adolfs torg har nyligen blivit renoverade på smidesverkstaden och väntar på att få återmonteras, så snart man får klartecken från Malmö stad.

Arbetet med ny centralbelysning påbörjat

Nu ska Centralvägen på Östra kyrkogården lysas upp med 40 nya belysningsstolpar. Arbetet startar efter den 12 juni och beräknas vara helt färdigt i mitten av september.

Relining av dagvattenledningar på Husie kyrkogård

De gamla ledningarna på kyrkogården har gett upphov till återkommande vattenläckor som stört den dagliga driften. Ett reliningsarbete ska råda bot på problemet, och samtidigt skona marken från ett större ingrepp.

Renovering av grinden på Gamla kyrkogården

Det arbetas på i full fart utanför Gamla kyrkogården där busshållsplatserna håller på att byggas om. Det innebär även arbete för kyrkogårdsförvaltningen som bland annat renoverar grindarna som vetter mot torget.

Omfattande renoveringsarbete av vattenanläggningar färdigställt

Nu är projektet med renovering av den vattentekniska utrustningen på Fosie respektive Limhamns kyrkogårdar äntligen i hamn. Detta medför stora förbättringar gällande arbetsmiljön på respektive minneslund.

Wienska kapellet avstängt på grund av säkerhetsrisk - inväntar renovering

Kapellet som är beläget på S:t Pauli Mellersta kyrkogård har blivit påverkat av vatteninträngningar och slitage genom åren och ska nu renoveras. Byggnaden är nu helt avstängd för all typ av beträdande.

Observera: Fakturor gällande gravskötsel i omlopp

För tillfället är förekomsten av fakturor gällande gravskötsel mer frekvent. Kyrkogårdsförvaltningens fakturor har alltid en tydlig avsändare och skickas inte utan beställning.

Ny projektfas inleds på det nya muslimska kvarteret

Projektet med det nya muslimska kvarteret på Östra kyrkogården, även känt som kvarter 32, har fortlöpt en tid. Nu går projektet in i nästa fas där det är dags för vattenledningar att kopplas till kvarteret.

En hund ligger i gräset och kliar sig bakom örat.

Håll utkik efter förorenad hundmat på kyrkogårdarna

Senaste tidens attacker mot hundar har försatt många hundägare i Malmö i oro. Fynd har hittats på många av våra kyrkogårdar - såhär kan du agera om du hittar något du misstänker är en riktad attack mot våra fyrbenta vänner.

Jesuskorset monteras ned på obestämd tid

Korset med tillhörande Jesusstaty som står på kvarter 1 på Östra kyrkogården, är nu nedmonterat på grund av ett planerat reparationsarbete.

Gamla kyrkogården 200 år

Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i Malmö fyller 200 år i november 2022. I dagarna tre, mellan den 22 och 24 november, ska detta uppmärksammas med diverse aktiviteter på och kring kyrkogården.

200-årigt firande i dagarna tre

När Gamla kyrkogården fyllde 200 år firades det i dagarna tre. Besökarna kunde njuta av glögg, choklad och pepparkaka medan de blev runtvisade av både en fysisk och digital guide bland gravarna.

Om döden, begravningen och tron

En sak är helt säker: vi ska alla dö. Och troligen kommer de flesta av oss att begravas på något sätt. Men varför begravs judarna i en kista som är helt fri från metall, som har träplugg i stället för vanlig spik? Varför ska en muslim svepas i vitt tyg, helst utan fickor eller sömmar? Och varför är det inte lika bråttom med begravningen för en kristen? Möt rabbinen Shneur Kesselman, prästen Mia Hjertquist och imamen Alen Delic som beskriver och förklarar olika seder och dess bakgrund.

Smide – för kulturarv och arbetsmiljö

En rejäl dos klassiskt hantverk, kryddat med lusten att tänka nytt – vad blir det? Jo, en smidesverkstad som löser allt från att reparera kulturhistoriska föremål till att specialbygga utrustning. – En stor del av vårt jobb är att underlätta för andra i personalen och förbättra deras arbetsmiljö, säger Hampus Svensson.

Han ska se till att pengarna används rätt - och är neutral och obunden

Vad ska betalas med kyrkoavgift och vad ska betalas med begravningsavgift? – Svenska kyrkan är ett kristet samfund som har uppdraget att sköta begravningsverksamhet för alla. Det är en fråga om tillit, och måste utföras korrekt, säger Bengt Persson. Han är begravningsombud med uppdraget att bevaka just detta.

Östra kyrkogården - i 360 grader

I samband med Östra kyrkogårdens hundraårsjubileum förra året togs så kallade 360-bilder av kapell och miljöer. Nu finns Jann Lipkas bilder HÄR
Du kan också klicka på bilden här intill, där drönaren tar dig runt.

Filmer på temat ”Livet, nära döden”

Plötsligt en dag händer det. En anhörig eller vän avlider. En rad olika beslut måste fattas, och för många handlar det om helt okända frågor. Kremering eller jordbegravning? Urngrav eller minneslund? 
Hur går det till? 
Med reportage och filmer berättar vi om det arbete som sker i kyrkogårdsförvaltningen. Du får möta människor med olika arbetsuppgifter, en del av dem som har sin vardag bokstavligt talat nära döden.
Och kanske får du veta lite mer som, den där dagen då sorgen drabbar, kan göra besluten lite enklare att fatta.

Filmerna hittar du på sidan ”Nyheter och reportage”.

Våra kyrkogårdar

I Malmö finns 17 kyrkogårdar. Den största är Östra kyrkogården som ligger invid Sallerupsvägen och Inre ringleden. Den äldsta är Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i centrala Malmö.

Studiebesök väg till mer kunskap

Malmö kyrkogårdsförvaltning har ett stort antal studiebesök varje år – och det uppskattar vi! Vi är stolta över våra fina kyrkogårdar och berättar gärna om vårt arbete.

Guidad tur med qr-koder

Vill du veta mer om Östra kyrkogården? Välkommen att gå en guidad tur – när du vill, i din egen takt. Vid minneslunden, lindallén och tio platser till finns skyltar med qr-koder, som tar dig till en ljudfil. Ljudfilerna finns även tillgängliga här, för den som hellre lyssnar hemma.

Olika typer av gravar

Det finns flera olika typer av gravar. I Malmö finns enskilda gravplatser, minneslundar, askgravplatser och kistlundar.

Ceremonilokaler/begravningskapell

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för flera begravningskapell runt om på Malmö kyrkogårdar.

Krematoriet

Krematoriet i Malmö finns på Limhamns kyrkogård.

Hitta graven

Alla gravsättningar som sker i Malmö förs in i Malmö kyrkogårdsförvaltnings gravregister. Det innehåller uppgifter om samtliga gravar och gravsättningar i Malmö.

Om du vill söka efter gravsatta på kyrkogårdarna i Malmö, kan du göra det via Svenska gravar. Du kan söka på flera olika sätt, till exempel via namn, kyrkogård, födelsedatum eller dödsdatum.

Du kan också kontakta Malmö kyrkogårdsförvaltnings kyrkogardsforvaltning.malmo%20@svenskakyrkan.se så hjälper de dig genom att söka i gravregistret.

Kundtjänst

Kyrkogårdsförvaltningens kundtjänst
Telefon: 040-27 92 00 
Telefontid: vard kl 10.00-12.00 och 13.00-15.00
Besökstid: tisdag samt torsdag kl 10.00-12.00

E-post till kundtjänst

kyrkogardsforvaltning.malmo@svenskakyrkan.se 

Besöksadress
Östra kyrkogården. 
För gångtrafikanter eller bussresenärer: Sallerupsvägen 151 (Hpl Kyrkogården). För infart med bil: Scheelegatan 38 D

Postadress
Malmö kyrkogårdsförvaltning
Box 16017
200 25 Malmö

Nyheter från kyrkogårdsförvaltningen

Prenumerera via RSS

Avvikande öppettider på kundtjänst framöver

Publicerad:

På grund av interna omständigheter kommer kundtjänsts öppettider påverkas.

Nu lyser det igen på Östra kyrkogården

Publicerad:

Arbetet beräknades från början vara färdigt i mitten av september, men till projektgruppens stora förtjusning blev belysningen helt nästan färdigställd redan under månadens första vecka.

Byte av belysningsstolparna på Limhamns kyrkogård

Publicerad:

Nu börjar arbetet med att byta ut de gamla belysningsstolparna på Limhamns kyrkogård. Strax innan allhelgonaveckan startar beräknas den nya belysningen att vara på plats.

Omfattande renovering av annexet på Gamla kyrkogården

Publicerad:

Kyrkogårdsförvaltningen påbörjar en större renovering av både staket, mur och grindstolpar på annexet på Gamla kyrkogården. Arbetet kan medföra en del förhinder för allmänheten.

Information angående brev där företag efterfrågar gravrättsinnehavare

Publicerad:

Det har kommit till vår kännedom att förekomsten av brev gällande efterfrågan på gravrättsinnehavare blivit frekvent. Kyrkogårdsförvaltningen vill tydliggöra att vi inte är avsändare till dessa utskick.