Malmö kyrkogårdsförvaltning

Rött kort för 174 gravar

I september 2020 fick totalt 260 gravar gult kort. Ett och ett halvt år senare fick 174 av dem rött kort – och gravrätten är därmed förverkad. Det innebär att förvaltningen tar tillbaka gravplatsen.

Återtagna gravplatser

Kyrkorådet i Malmö har beslutat att förklara gravrätten till vissa gravplatser förverkad på grund av vanvård.

Får jag sola på en kyrkogård?

Många människor ser kyrkogårdarna som parker, gröna oaser i staden. Men det finns gränser för vad som är okej att göra på en kyrkogård. I filmen här intill får du, på ett lättsamt sätt, några exempel. Fler ordningsregler kan du läsa om på den här sidan.

Han ska se till att pengarna används rätt - och är neutral och obunden

Vad ska betalas med kyrkoavgift och vad ska betalas med begravningsavgift? – Svenska kyrkan är ett kristet samfund som har uppdraget att sköta begravningsverksamhet för alla. Det är en fråga om tillit, och måste utföras korrekt, säger Bengt Persson. Han är begravningsombud med uppdraget att bevaka just detta.

Smide – för kulturarv och arbetsmiljö

En rejäl dos klassiskt hantverk, kryddat med lusten att tänka nytt – vad blir det? Jo, en smidesverkstad som löser allt från att reparera kulturhistoriska föremål till att specialbygga utrustning. – En stor del av vårt jobb är att underlätta för andra i personalen och förbättra deras arbetsmiljö, säger Hampus Svensson.

Försök att rädda buxbomshäckar

Under sommar och höst 2022 genomför vi flera saker för att försöka underlätta livet för våra buxbomshäckar. De ska få kompost, mikroliv och gödning.

Nytt kvarter för buddhistiska gravplatser

Nu finns ett helt nytt kvarter för buddhistiska gravplatser på Fosie kyrkogård. Mer än hundra kistplatser är förberedda – det täcker behovet i ett par decennier framåt.

Nu fortsätter renoveringen av glasblock

177 glasblock. Så många står på tur att monteras ner från den äldsta askgravplatsen i Limhamn – och skickas iväg för renovering. Med åren har väder och vind gått hårt åt texterna och nu ska glasbruket ge dem ny fräschör.

Östra kyrkogården - i 360 grader

I samband med Östra kyrkogårdens hundraårsjubileum förra året togs så kallade 360-bilder av kapell och miljöer. Nu finns Jann Lipkas bilder HÄR
Du kan också klicka på bilden här intill, där drönaren tar dig runt.

Filmer på temat ”Livet, nära döden”

Plötsligt en dag händer det. En anhörig eller vän avlider. En rad olika beslut måste fattas, och för många handlar det om helt okända frågor. Kremering eller jordbegravning? Urngrav eller minneslund?
Hur går det till?
Med reportage och filmer berättar vi om det arbete som sker i kyrkogårdsförvaltningen. Du får möta människor med olika arbetsuppgifter, en del av dem som har sin vardag bokstavligt talat nära döden.
Och kanske får du veta lite mer som, den där dagen då sorgen drabbar, kan göra besluten lite enklare att fatta.

Våra kyrkogårdar

I Malmö finns 17 kyrkogårdar. Den största är Östra kyrkogården som ligger invid Sallerupsvägen och Inre ringleden. Den äldsta är Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i centrala Malmö.

Östra kyrkogården fyllde 100 år

Östra kyrkogården, signerad arkitekten Sigurd Lewerentz, fyllde 100 år 2021.

Studiebesök väg till mer kunskap

Malmö kyrkogårdsförvaltning har ett stort antal studiebesök varje år – och det uppskattar vi! Vi är stolta över våra fina kyrkogårdar och berättar gärna om vårt arbete.

Guidad tur med qr-koder

Vill du veta mer om Östra kyrkogården? Välkommen att gå en guidad tur – när du vill, i din egen takt. Vid minneslunden, lindallén och tio platser till finns skyltar med qr-koder, som tar dig till en ljudfil. Ljudfilerna finns även tillgängliga här, för den som hellre lyssnar hemma.

Olika typer av gravar

Det finns flera olika typer av gravar. I Malmö finns enskilda gravplatser, minneslundar, askgravplatser och kistlundar.

Ceremonilokaler

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för flera begravningskapell runt om på Malmö kyrkogårdar.

Krematoriet

Krematoriet i Malmö finns på Limhamns kyrkogård.

Hitta graven

Alla gravsättningar som sker i Malmö förs in i Malmö kyrkogårdsförvaltnings gravregister. Det innehåller uppgifter om samtliga gravar och gravsättningar i Malmö.

Om du vill söka efter gravsatta på kyrkogårdarna i Malmö, kan du göra det via Svenska gravar. Du kan söka på flera olika sätt, till exempel via namn, kyrkogård, födelsedatum eller dödsdatum.

Du kan också kontakta Malmö kyrkogårdsförvaltnings kundtjänst så hjälper de dig genom att söka i gravregistret.

Kundtjänst

Kyrkogårdsförvaltningens kundtjänst
Telefontid: vard kl 10.00-12.00 och 13.00-15.00
Besökstid: tisdag samt torsdag kl 10.00-12.00

E-post till kundtjänst

kyrkogardsforvaltning.malmo@svenskakyrkan.se

Östra kyrkogården.
För gångtrafikanter eller bussresenärer: Sallerupsvägen 151 (Hpl Kyrkogården). För infart med bil: Scheelegatan 38 D

Malmö kyrkogårdsförvaltning
200 25 Malmö

Nyheter från kyrkogårdsförvaltningen

Prenumerera via RSS

Försök att rädda buxbomshäckar

Kyrkogården - vilorum i staden

Publicerad:

Boken "I de dödas vilorum" berättar om begravningsplatserna i Malmö. Här kan du läsa avsnittet om Gamla kyrkogården.

Han ska se till att pengarna används rätt - och är neutral och obunden

Publicerad:

Stora frågor i små böcker

Publicerad:

Kyrkogårdar, döden och begravningar – är det något för barn? Absolut, anser Johanna Lundqvist Björn, som med sina små böcker vill ta barnens nyfikenhet på allvar och hjälpa dem att närma sig svåra ämnen.

Rött kort för 174 gravar