Östra kyrkogården - i 360 grader
I samband med Östra kyrkogårdens hundraårsjubileum förra året togs så kallade 360-bilder av kapell och miljöer. Nu finns Jann Lipkas bilder HÄR.
Du kan också klicka på bilden här intill, där drönaren tar dig runt.
Den 16 oktober är det filmvisning i Hoppets kapell på Östra kyrkogården. Filmen skildrar Sigurd Lewerentzs liv och är ett samarbete med Folkets bio. Varmt välkomna!
Kyrkogårdsförvaltningen ber besökarna om hjälp med att tända rätt sorts ljus i ljusbehållarna på askgravplatserna och minneslundarna.
Arbetet beräknas fortlöpa under hela 2024 och kan därmed föra med sig olägenheter för våra besökare.
Arbetet påverkar vattentillförseln till dammen på minneslunden, som för närvarande är avstängd.
Denna kistlund är planerad att börja anläggas i slutet av sommaren och kan medföra eventuella olägenheter för besökarna.
Kyrkogården kommer genomgå ett par förändringar som kommer förbättra miljön markant. Arbetet förutses att ta ungefär ett halvår.
En gravplats ska hållas i vårdat skick. Därför gör Kyrkogårdsförvaltningen en kontroll en gång om året i september, av alla gravplatser på alla kyrkogårdar för att se att de är vårdade och skötta.
Kyrkogårdsförvaltningen påbörjar en större renovering av både staket, mur och grindstolpar på annexet på Gamla kyrkogården. Arbetet kan medföra en del förhinder för allmänheten, även under första halvåret på 2024.
Det har kommit till vår kännedom att förekomsten av brev gällande efterfrågan på gravrättsinnehavare blivit frekvent. Kyrkogårdsförvaltningen vill tydliggöra att vi inte är avsändare till dessa utskick.
Malmös kyrkogårdar har drabbats av Buxbomsmott. Kyrkogårdsförvaltningen jobbar med att bekämpa skadedjuret.
Nu har fontänen äntligen kunnat invigas i minneslunden på kyrkogården, lagom till vårens ankomst.
Håll utkik efter nya tjänster - vi söker ständigt nya medarbetare som vill arbeta med oss på kyrkogårdsförvaltningen i Malmö.
Appen Be here then lanserades som tidigare nämnt den 31 maj, i rondellen på Pauli Norra kyrkogård. Det bjöds på både kaffe, kakor, choklad och möjlighet att få ta del av en stor dos historia genom telefonen för den intresserade.
Samtliga stenplattor och buxbomsplantor i kvarteret ska bytas ut från och med september 2023. Arbetet beräknas pågå till våren 2024.
Grindarna in till Gamla kyrkogården från Gustav Adolfs torg har nyligen blivit renoverade på smidesverkstaden och väntar på att få återmonteras, så snart man får klartecken från Malmö stad.
Nu ska Centralvägen på Östra kyrkogården lysas upp med 40 nya belysningsstolpar. Arbetet startar efter den 12 juni och beräknas vara helt färdigt i mitten av september.
De gamla ledningarna på kyrkogården har gett upphov till återkommande vattenläckor som stört den dagliga driften. Ett reliningsarbete ska råda bot på problemet, och samtidigt skona marken från ett större ingrepp.
Det arbetas på i full fart utanför Gamla kyrkogården där busshållsplatserna håller på att byggas om. Det innebär även arbete för kyrkogårdsförvaltningen som bland annat renoverar grindarna som vetter mot torget.
Nu är projektet med renovering av den vattentekniska utrustningen på Fosie respektive Limhamns kyrkogårdar äntligen i hamn. Detta medför stora förbättringar gällande arbetsmiljön på respektive minneslund.
Kapellet som är beläget på S:t Pauli Mellersta kyrkogård har blivit påverkat av vatteninträngningar och slitage genom åren och ska nu renoveras. Byggnaden är nu helt avstängd för all typ av beträdande.
För tillfället är förekomsten av fakturor gällande gravskötsel mer frekvent. Kyrkogårdsförvaltningens fakturor har alltid en tydlig avsändare och skickas inte utan beställning.
Projektet med det nya muslimska kvarteret på Östra kyrkogården, även känt som kvarter 32, har fortlöpt en tid. Nu går projektet in i nästa fas där det är dags för vattenledningar att kopplas till kvarteret.
Senaste tidens attacker mot hundar har försatt många hundägare i Malmö i oro. Fynd har hittats på många av våra kyrkogårdar - såhär kan du agera om du hittar något du misstänker är en riktad attack mot våra fyrbenta vänner.
Korset med tillhörande Jesusstaty som står på kvarter 1 på Östra kyrkogården, är nu nedmonterat på grund av ett planerat reparationsarbete.
Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i Malmö fyller 200 år i november 2022. I dagarna tre, mellan den 22 och 24 november, ska detta uppmärksammas med diverse aktiviteter på och kring kyrkogården.
När Gamla kyrkogården fyllde 200 år firades det i dagarna tre. Besökarna kunde njuta av glögg, choklad och pepparkaka medan de blev runtvisade av både en fysisk och digital guide bland gravarna.
En sak är helt säker: vi ska alla dö. Och troligen kommer de flesta av oss att begravas på något sätt. Men varför begravs judarna i en kista som är helt fri från metall, som har träplugg i stället för vanlig spik? Varför ska en muslim svepas i vitt tyg, helst utan fickor eller sömmar? Och varför är det inte lika bråttom med begravningen för en kristen? Möt rabbinen Shneur Kesselman, prästen Mia Hjertquist och imamen Alen Delic som beskriver och förklarar olika seder och dess bakgrund.
En rejäl dos klassiskt hantverk, kryddat med lusten att tänka nytt – vad blir det? Jo, en smidesverkstad som löser allt från att reparera kulturhistoriska föremål till att specialbygga utrustning. – En stor del av vårt jobb är att underlätta för andra i personalen och förbättra deras arbetsmiljö, säger Hampus Svensson.
Vad ska betalas med kyrkoavgift och vad ska betalas med begravningsavgift? – Svenska kyrkan är ett kristet samfund som har uppdraget att sköta begravningsverksamhet för alla. Det är en fråga om tillit, och måste utföras korrekt, säger Bengt Persson. Han är begravningsombud med uppdraget att bevaka just detta.
I samband med Östra kyrkogårdens hundraårsjubileum förra året togs så kallade 360-bilder av kapell och miljöer. Nu finns Jann Lipkas bilder HÄR.
Du kan också klicka på bilden här intill, där drönaren tar dig runt.
Plötsligt en dag händer det. En anhörig eller vän avlider. En rad olika beslut måste fattas, och för många handlar det om helt okända frågor. Kremering eller jordbegravning? Urngrav eller minneslund?
Hur går det till?
Med reportage och filmer berättar vi om det arbete som sker i kyrkogårdsförvaltningen. Du får möta människor med olika arbetsuppgifter, en del av dem som har sin vardag bokstavligt talat nära döden.
Och kanske får du veta lite mer som, den där dagen då sorgen drabbar, kan göra besluten lite enklare att fatta.
Filmerna hittar du på sidan ”Nyheter och reportage”.
I Malmö finns 17 kyrkogårdar. Den största är Östra kyrkogården som ligger invid Sallerupsvägen och Inre ringleden. Den äldsta är Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i centrala Malmö.
Malmö kyrkogårdsförvaltning har ett stort antal studiebesök varje år – och det uppskattar vi! Vi är stolta över våra fina kyrkogårdar och berättar gärna om vårt arbete.
Vill du veta mer om Östra kyrkogården? Välkommen att gå en guidad tur – när du vill, i din egen takt. Vid minneslunden, lindallén och tio platser till finns skyltar med qr-koder, som tar dig till en ljudfil. Ljudfilerna finns även tillgängliga här, för den som hellre lyssnar hemma.
Det finns flera olika typer av gravar. I Malmö finns enskilda gravplatser, minneslundar, askgravplatser och kistlundar.
Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för flera begravningskapell runt om på Malmö kyrkogårdar.
Krematoriet i Malmö finns på Limhamns kyrkogård.
Alla gravsättningar som sker i Malmö förs in i Malmö kyrkogårdsförvaltnings gravregister. Det innehåller uppgifter om samtliga gravar och gravsättningar i Malmö.
Om du vill söka efter gravsatta på kyrkogårdarna i Malmö, kan du göra det via Svenska gravar. Du kan söka på flera olika sätt, till exempel via namn, kyrkogård, födelsedatum eller dödsdatum.
Du kan också kontakta Malmö kyrkogårdsförvaltnings kyrkogardsforvaltning.malmo%20@svenskakyrkan.se så hjälper de dig genom att söka i gravregistret.
Kyrkogårdsförvaltningens kundtjänst
Telefon: 040-27 92 00
Telefontid: vard kl 10.00-12.00 och 13.00-15.00
Besökstid: tisdag samt torsdag kl 10.00-12.00
E-post till kundtjänst
kyrkogardsforvaltning.malmo@svenskakyrkan.se
Besöksadress
Östra kyrkogården.
För gångtrafikanter eller bussresenärer: Sallerupsvägen 151 (Hpl Kyrkogården). För infart med bil: Scheelegatan 38 D
Postadress
Malmö kyrkogårdsförvaltning
Box 16017
200 25 Malmö
Den 16 oktober är det filmvisning i Hoppets kapell på Östra kyrkogården. Filmen skildrar Sigurd Lewerentzs liv och är ett samarbete med Folkets bio. Varmt välkomna!
Kyrkogårdsförvaltningen ber besökarna om hjälp med att tända rätt sorts ljus i ljusbehållarna på askgravplatserna och minneslundarna.
Grindarna till kyrkogården kommer stängas varje dag klockan 15:00. Detta gäller hela festivalveckan mellan den 9 och 16 augusti.
Arbetet påverkar vattentillförseln till dammen på minneslunden, som för närvarande är avstängd.
Arbetet beräknas fortlöpa under hela 2024 och kan därmed föra med sig olägenheter för våra besökare.