Nyheter och reportage

Här hittar du redaktionellt material - artiklar, filmer med mera - som ger mer information och ibland tar dig med bakom de så kallade kulisserna.

Gamla kyrkogården 200 år

Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i Malmö fyller 200 år i november 2022. I dagarna tre, mellan den 22 och 24 november, ska detta uppmärksammas med diverse aktiviteter på och kring kyrkogården.

Om döden, begravningen och tron

En sak är helt säker: vi ska alla dö. Och troligen kommer de flesta av oss att begravas på något sätt. Men varför begravs judarna i en kista som är helt fri från metall, som har träplugg i stället för vanlig spik? Varför ska en muslim svepas i vitt tyg, helst utan fickor eller sömmar? Och varför är det inte lika bråttom med begravningen för en kristen? Möt rabbinen Shneur Kesselman, prästen Mia Hjertquist och imamen Alen Delic som beskriver och förklarar olika seder och dess bakgrund.

Han ska se till att pengarna används rätt - och är neutral och obunden

Vad ska betalas med kyrkoavgift och vad ska betalas med begravningsavgift? – Svenska kyrkan är ett kristet samfund som har uppdraget att sköta begravningsverksamhet för alla. Det är en fråga om tillit, och måste utföras korrekt, säger Bengt Persson. Han är begravningsombud med uppdraget att bevaka just detta.

Stora frågor i små böcker

Kyrkogårdar, döden och begravningar – är det något för barn? Absolut, anser Johanna Lundqvist Björn, som med sina små böcker vill ta barnens nyfikenhet på allvar och hjälpa dem att närma sig svåra ämnen.

Rött kort för 174 gravar

I september 2020 fick totalt 260 gravar gult kort. Ett och ett halvt år senare fick 174 av dem rött kort – och gravrätten är därmed förverkad. Det innebär att förvaltningen tar tillbaka gravplatsen.

Äntligen är våren här!

Ett säkert vårtecken på kyrkogårdarna är de sextontusen penséer som planteras varje år. Ett lika säkert vårtecken är att 86 säsongare har börjat jobba. – Det är ett härligt jobb med stor variation, säger Theresa Ljungkvist.

Smide – för kulturarv och arbetsmiljö

En rejäl dos klassiskt hantverk, kryddat med lusten att tänka nytt – vad blir det? Jo, en smidesverkstad som löser allt från att reparera kulturhistoriska föremål till att specialbygga utrustning. – En stor del av vårt jobb är att underlätta för andra i personalen och förbättra deras arbetsmiljö, säger Hampus Svensson.

Träd - ett reportage i bild, ton och ord

Visste du att kyrkogårdarna i Malmö har mer än sextusen träd? Det är allt från vanliga lövträd som bok och björk, till mer udda arter som kaukasisk vingnöt och sibiriskt korkträd. I ett reportage med bild, ton och ord får du veta lite mer om våra träd.

Bra resultat för nytt arbetssätt

Maskarna har gjort sitt jobb, och gjort det bra. Och de fortsätter i rask takt. Efter några månader är löven nästan helt borta från gräsytorna. – Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Krister Larsson som är arbetsledare på Limhamns kyrkogård.

Markarbetet håller tidsschemat

I vår pågår arbete med att snygga till planen framför kapellen på Östra kyrkogården. Nu är den första etappen klar och kapellen är åter öppna.

Nytt kvarter för buddhistiska gravplatser

Nu finns ett helt nytt kvarter för buddhistiska gravplatser på Fosie kyrkogård. Mer än hundra kistplatser är förberedda – det täcker behovet i ett par decennier framåt.

Nu fortsätter renoveringen av glasblock

177 glasblock. Så många står på tur att monteras ner från den äldsta askgravplatsen i Limhamn – och skickas iväg för renovering. Med åren har väder och vind gått hårt åt texterna och nu ska glasbruket ge dem ny fräschör.

Miljöarbetet en del av vardagen

Hur ser miljöarbetet ut i vardagen? Hur kan uppdraget med gravsättningar kombineras med ett hållbart arbetssätt? Och samtidigt erbjuda publika miljöer som är säkra att vistas i? – Som markägare och förvaltare har vi ett stort ansvar, både i dag och för framtiden, säger Maximilian Löfgren.

Kvinnorna som var först

8 mars, internationella kvinnodagen. Den dagen då vi uppmärksammar brist på jämställdhet och kvinnors situation i världen. Många kvinnor har banat väg inom olika områden, och denna dag är de värda att särskilt lyftas fram. En hel del är från Malmö, och vissa finns numera på någon av stadens kyrkogårdar. Möt Elma, Emmy, Herta, Ida, Hilda och Hedda!

Gravstenar - en del av vår historia

En gammal gravsten, ett tidstypiskt hantverk eller kulturhistoriskt intressanta växter. Det är några skäl till att en grav anses vara bevarandevärd. – Det kan också handla om att bevara själva miljön från en viss tidsepok, säger Marie Helm.

Gravstenar läggs ner - för säkerhets skull

Just nu pågår arbetet med att lägga ner gravstenar som inte klarar säkerhetskraven. I denna omgång handlar det om ett drygt sextiotal.

Fler gravplatser i Oxie

I vår får Oxie kyrkogård nya gravplatser, både för kistor och för urnor. Tre områden berörs av arbetena, som inleds under februari. – Vi börjar med markarbetena och planterar växterna under våren, säger lagledaren Emelie Svensson.

Naturen gör jobbet i Limhamn

Varför köra i skottkärror, fylla containrar och transportera tvärs över stan? När maskarna kan göra löven till en del av naturens kretslopp? I höst har ett nytt arbetssätt introducerats på Limhamns kyrkogård. – Dessutom skapar vi en bättre arbetsmiljö för personalen, säger arbetsledaren Krister Larsson.

Begravningsplatsen - ett gränsland mellan livet och döden

Begravningsplatser är ett slags gränsland – mellan döda och levande, mellan park och stad, mellan stillhet och aktivitet. – Det är minnesplatser, där det också pågår något helt annat, säger Sigrid Nilsson som skrivit sin masteruppsats om begravningsplatser som besöksmål.

"Här är jag nära döden varje dag"

Ljusen på altaret är tända, begravningsgästerna fyller bänkarna, ceremonin kan börja. I bakgrunden finns Thomas Alander, en av alla de människor som ser till att den här stunden, detta sista avsked, blir något vackert att minnas. Följ med till kapellet – och möt kapellvaktmästaren.

Matilda valde ett jobb med både teknik och etik

Ett jobb som innehåller både en etisk del och avancerad teknik? För Matilda Trawén var den omedelbara reaktionen ”wow, vilket ställe – här vill jag jobba”. I dag är Matilda en av tre krematorietekniker och har sin arbetsplats på krematoriet i Limhamn.

Åtta av tio avlidna kremeras

Vad händer efter begravningsceremonin? När anhöriga och vänner tagit farväl, vad sker då? I Malmö är det vanligast med transport till krematoriet i Limhamn, där kropp och kista bränns till aska.

Ny prislista för gravskötsel

Efter ett par års förberedelser är det dags – från 1 januari har vi ny prislista för gravskötsel. – Vårt mål är att det ska bli tydligare och enklare både för kunderna och för oss, säger Maximilian Löfgren och Anna-Carin Forsman. Valmöjligheterna blir färre och på sikt ökar det möjligheten att hålla nere priserna.

Ny askgravplats i Fosie

Nu är den nya askgravplatsen på Fosie kyrkogård klar att tas i bruk. Ett par av de totalt åttio platserna är redan upplåtna. - Jag tror att fler kommer efter, säger Kristian Lantz, arbetsledare i Fosie och den person anhöriga oftast möter när de ser ut en gravplats.

Nu pågår planteringen av nya häckar

På kyrkogårdarna finns sammanlagt över trettio mil häckar av buxbom. Hälften, motsvarande femton mil, är så illa åtgången av svampsjukdom att något behöver göras. – Det första större projektet blir ett helt kvarter på S:t Pauli norra kyrkogård, där vi ersätter med gamander, säger Maximilian Löfgren.

Solpaneler - för klimatets skull

Sedan i somras levererar nästan 600 kvadratmeter solpaneler egen el. Per år beräknas de ge 90 000 kilowattimmar, mer än en tredjedel av årsförbrukningen i verkstäder och andra byggnader vid Östra kyrkogården.

Inga fler praktikplatser i höst

Vägen till ett jobb på kyrkogården kan börja med en praktikperiod. Varje år tar Malmö kyrkogårdsförvaltning emot elever från ”gröna” utbildningar. – Det vinner både vi och skolorna på, säger kyrkogårdsmästare Anna Jeppsson. Trycket av sökande är stort, och i höst finns inga praktikplatser kvar.

Vanvårdssyn på alla kyrkogårdarna

Har du sett en liten gul skylt på vissa gravar? Det betyder att de inte klarat så kallad vanvårdssyn och måste snyggas till. I år sker för första gången den kontrollen även på den muslimska begravningsplatsen.

Så gick det i kyrkovalet

När vallokalerna stängt på valdagen, söndag 19 september, började rösträkningen.

Leif har samlat glimtar från en svunnen tid

Intresset för kulturbyggnader och historia tog Leif Wahlund till Malmö pastorat år 2000. – Och det har jag inte ångrat, säger han. Leifs antikvariska intresse har också resulterat i en gedigen samling av dokumentation runt historiska händelser och kyrkobyggnader.

Värdigt slut väntar för gömda skelett

Att hitta gamla ben på en kyrkogård kan knappast vara en överraskning? Men det kan det faktiskt vara ibland. Avlopps- och fiberdragningar kan resultera i fynd på oväntade platser. – Rutinen är att ta upp benen, gräva det som ska grävas och sedan lägga tillbaka dem på samma ställe, men på ett större djup, säger Anna-Carin Forsman.

Mer och mer populärt med askgravplats

En sista viloplats som känns personlig men som inte kräver regelbunden skötsel? Ett allt mer populärt alternativ är askgravplats. Här kan anhöriga vara med när askan grävs ner, och makar kan placeras tillsammans. Intill gravsättningsytorna finns namnbärare av olika slag, liksom plats för ljus och blommor.

Anna-Carin mäter alla kyrkogårdarna

150 hektar mark, 64 000 begravningsplatser, 25 mil buxbomhäckar… Med mera. Kunskap om hur lång tid olika arbeten tar, vilken utrustning som krävs och hur mycket personal som behövs – den är bokstavligt talat värd pengar. Sedan några år arbetar Anna-Carin Forsman med att mäta upp och arbetsvolymberäkna kyrkogårdar och få in detta i våra digitala kartor.