Kvinna går på en regnbågsmatta i mittgången i kyrkan. I handen har hon regnbågssnurror.
Foto: Karin Rosvall

Hbtqia+ i Svenska kyrkan Malmö

Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtqi-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar Svenska kyrkan Malmö aktivt mot diskriminering och för inkludering. Flera kyrkor jobbar med att bli hbtq-certifierade med hjälp av verktyget Regnbågsnyckeln.

Malmökyrkor hbtq-certifieras med Regnbågsnyckeln

Regnbågsnyckeln är en hbtq-märkning som visar att förtroendevalda och medarbetare har genomgått processmodellen Regnbågsnyckeln för en mer inkluderande kyrka och har viljan att arbeta aktivt för mångfald och öppenhet. Processen består av utbildning, studiecirklar, visionsarbete och reflektion vilket leder fram till att kyrkan efter utförd process och utarbetade mångfaldsvisioner får ta emot märkningen Regnbågsnyckeln.

Processmodell Regnbågsnyckeln är utarbetad av Katarina Hedqvist (Växjö stift), Frida Ohlsson Sandahl (Sensus Studieförbund) och Erik Gyll (Riksförbundet EKHO) och ägs av Sensus Studieförbund och Riksförbundet EKHO.

Här kan du läsa om Regnbågsnyckeln

S:t Pauli

Särskilda regnbågsgudstjänster firas regelbundet i S:t Pauli kyrka. Se kalendern för  information om aktuella tillfällen.

Malmö Pride

Svenska kyrkan Malmö deltar sen många år i Malmö Pride, både genom egna programpunkter och genom samarbete med andra arrangörer. Exempel på programpunkter är konstutställningar i kyrkorummen på tema som natur och människa, föreläsningar kring tro och identitet, drop-in-vigsel och filmvisningar med samtal efteråt. Svenska kyrkan Malmö har också varje år deltagit i Pride-paraden och i aktiviteterna i Pride Park. 

Relaterad information

Två personer håller upp regnbågsflaggan mot himlen.

Hbtq i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtq-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar vi aktivt mot diskriminering och för inkludering.

Bakom en halvt genomskinlig regnbågsflagga syns silhuetten av ett par som gör hjärt-tecken med sina händer.

Historiken om Svenska kyrkan och hbtq-personers rättigheter

Homosexuellas rätt att vigas i Svenska kyrkan klubbades igenom av Kyrkomötet hösten 2009, samma år som den könsneutrala äktenskapslagstiftningen infördes i Sverige. Men homosexuellas rättigheter har diskuterats i Svenska kyrkan sedan tidigt 50-tal.