Svenska kyrkan berikar och berikas av Malmö
Att vara kyrka i dagens Sverige är att leva och verka i ett mångreligiöst och mångkulturellt samhälle. I Malmö finns 186 olika nationaliteter vilket innebär att religions- och kulturmöten ständigt äger rum. Kyrkan både berikar och berikas av stadens religiösa och kulturella liv och är en given plats för möten över gränser, både religiösa och kulturella. Vi möts i vardagen, i våra öppna kyrkor, i barn-, vuxen- och körarbetet och i många sociala, diakonala och praktiska sammanhang.
Det mångkulturella och mångreligiösa samhället ställer krav på ledarskapet inom organisationer, föreningar och församlingar att skapa goda mötesplatser som kan hjälpa till att utveckla nyfikenheten på varandra – på våra olikheter och likheter. Allt för att alla som vistas i Malmö ska känna ansvar för att utveckla staden och att vi människor som lever tillsammans ska kunna ha en framtid ihop som samhällsmedborgare i en vacker mångfaldsstad.
Kyrkorna är öppna för alla, oavsett tro
Varje kyrka i Malmö är en plats för bön och eftertanke för alla som önskar möta Gud och sig själv, svenskkyrkligt kristna lika mycket som andra troende och sökande. I bön, meditation, gudstjänst och religionsdialog är det mer som förenar än som skiljer oss människor åt.
I kyrkans verksamheter sker möten över gränser
Många av Malmös församlingar arbetar aktivt med religions- och kulturdialog, till exempel i barn-, ungdoms- och konfirmandverksamheten, i babykaféer, öppna förskolor och rytmikgrupper, i musik- och körverksamheten eller i språkkaféer och dagverksamheter. Gemenskapen som erbjuds här är ovärderlig och bygger på Guds gränslösa kärlek till allt levande.
Interreligiöst samarbete bidrar till fred och tolerans
I Svenska kyrkan Malmö finns lång erfarenhet av ekumeniskt och interreligiöst samarbete i skolor, på sjukhuset, bland universitetsstudenter och inom fängelsesjälavården. Samarbete med andra trossamfund och religioner är Svenska kyrkan Malmös aktiva bidrag till fred och tolerans.