Under samma himmel
I Malmö finns 186 olika nationaliteter vilket innebär att olika religioner, kulturer och kristna kyrkor möts ständigt. Svenska kyrkan Malmö har lång erfarenhet av ekumeniska och interreligiösa samarbeten. Kyrkan både berikar och berikas av dessa möten och är en given plats för gränsöverskridande sammankomster.
Under samma himmel tror och hoppas vi, vill vi varandra väl, bryr vi oss om världen och drivs av kärlek. En del av oss ber till Gud, Allah, Maria, Buddha, Jesus eller Herren, en del kan känna sig burna av en högre makt eller av hela universum.
Det mångkulturella och mångreligiösa samhället innebär att vi tillsammans tar ansvar för att skapa goda mänskliga möten. Genom mötesplatser kan vi hjälpa till att utveckla nyfikenheten på varandra – på våra likheter och olikheter.
Kyrkorna är öppna för alla, oavsett tro
Varje kyrka i Malmö är en plats för bön och eftertanke för alla som önskar möta Gud och sig själv, svenskkyrkligt kristna och även andra troende och sökande. I bön, gudstjänst, meditation och dialog är det mer som förenar än som skiljer oss människor åt.
I kyrkans verksamheter sker möten över gränser
Många av Malmös församlingar arbetar aktivt med religions- och kulturdialog, till exempel i barn-, ungdoms- och konfirmandverksamheten. I babykaféer, öppna förskolor och rytmikgrupper, i musik- och körverksamheten eller på språkkaféer och i dagverksamheter möts vi genom gemensamma intressen. Gemenskapen som erbjuds här är ovärderlig och bygger på Guds gränslösa kärlek till allt levande.
Interreligiöst samarbete bidrar till fred och tolerans
I Svenska kyrkan Malmö finns lång erfarenhet av ekumeniskt och interreligiöst samarbete i skolor, på sjukhuset, bland universitetsstudenter och inom fängelsesjälavården. Som kristna är vi kallade att besöka utsatta människor oavsett bakgrund, tro eller omständigheter. Jesus säger att det vi gör för dessa minsta, som han kallar sina bröder och systrar, det gör vi för honom. (Läs gärna Matteusevangeliet kapitel 25, vers 35-45.) Samarbete med andra trossamfund och religioner är Svenska kyrkan Malmös aktiva bidrag till fred och tolerans.
Ekumenik – att leva i samma hus
Ordet ekumenik kommer från grekiskans ”oikoumene”. Ordet är bildat av ”oikos” som betyder ”hus”. Ekumenik kan beskrivas som att leva tillsammans, att skapa en kristen enhet. I Bibeln beskrivs grunden för arbetet med enhet och ekumenik så här:
“Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig”.
(Johannesevangeliet kapitel 17, vers 21.)