Ekumenik och religionsmöte

Svenska kyrkan Malmö samverkar med andra kristna kyrkor och andra religioners samfund för att bidra till fred och en öppen sammanhållning. Vi lever under samma himmel!

Under samma himmel

I Malmö finns 186 olika nationaliteter vilket innebär att olika religioner, kulturer och kristna kyrkor möts ständigt. Svenska kyrkan Malmö har lång erfarenhet av ekumeniska och interreligiösa samarbeten. Kyrkan både berikar och berikas av dessa möten och är en given plats för gränsöverskridande sammankomster.

Under samma himmel tror och hoppas vi, vill vi varandra väl, bryr vi oss om världen och drivs av kärlek. En del av oss ber till Gud, Allah, Maria, Buddha, Jesus eller Herren, en del kan känna sig burna av en högre makt eller av hela universum. 

Det mångkulturella och mångreligiösa samhället innebär att vi tillsammans tar ansvar för att skapa goda mänskliga möten. Genom mötesplatser kan vi hjälpa till att utveckla nyfikenheten på varandra – på våra likheter och olikheter. 

Kyrkorna är öppna för alla, oavsett tro

Varje kyrka i Malmö är en plats för bön och eftertanke för alla som önskar möta Gud och sig själv, svenskkyrkligt kristna och även andra troende och sökande. I bön, gudstjänst, meditation och dialog är det mer som förenar än som skiljer oss människor åt. 

I kyrkans verksamheter sker möten över gränser

Många av Malmös församlingar arbetar aktivt med religions- och kulturdialog, till exempel i barn-, ungdoms- och konfirmandverksamheten. I babykaféer, öppna förskolor och rytmikgrupper, i musik- och körverksamheten eller på språkkaféer och i dagverksamheter möts vi genom gemensamma intressen. Gemenskapen som erbjuds här är ovärderlig och bygger på Guds gränslösa kärlek till allt levande.

Interreligiöst samarbete bidrar till fred och tolerans

I Svenska kyrkan Malmö finns lång erfarenhet av ekumeniskt och interreligiöst samarbete i skolor, på sjukhuset, bland universitetsstudenter och inom fängelsesjälavården. Som kristna är vi kallade att besöka utsatta människor oavsett bakgrund, tro eller omständigheter. Jesus säger att det vi gör för dessa minsta, som han kallar sina bröder och systrar, det gör vi för honom. (Läs gärna Matteusevangeliet kapitel 25, vers 35-45.) Samarbete med andra trossamfund och religioner är Svenska kyrkan Malmös aktiva bidrag till fred och tolerans. 

Ekumenik – att leva i samma hus

Ordet ekumenik kommer från grekiskans ”oikoumene”. Ordet är bildat av ”oikos” som betyder ”hus”. Ekumenik kan beskrivas som att leva tillsammans, att skapa en kristen enhet. I Bibeln beskrivs grunden för arbetet med enhet och ekumenik så här:

“Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig”.
(Johannesevangeliet kapitel 17, vers 21.)

Ekumeniska och interreligiösa evenemang

Svenska kyrkan Malmö skapar mötesplatser genom ett antal olika övergripande projekt. Härnedanför presenteras några.

Ekumenisk bönevecka

Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den firas i hela Sverige och infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. I Malmö är det stadens olika kristna kyrkor som tillsammans utformar böneveckan. Den avslutas med en välbesökt ekumenisk festmässa som hålls i S:t Johannes kyrka. Läs mer här.

Ekumenisk frukost är det nätverk som ansvarar för ekumeniska böneveckans program och den är också en mötesplats för de kristna samfunden i Malmö, som samlas ett par gånger per termin.
För mer information kontakta prästen Emma Jansson, se kontaktuppgifter nedan.

Abrahams tält

Abrahams tält är en en bussresa till judendomen, islam och kristendomen. Den syftar till att visa de tre abrahamitiska religionernas heliga rum och samtidigt diskutera levnadsregler, ritualer, värderingar etc. För närvarande riktar den sig till skolklasser som besöker Malmö ortodoxa synagoga, moskén på Islamic Center samt en kyrka i Malmö. 
Planer finns på att bygga ut Abrahams tält så att det riktar sig till alla åldrar.
Läs mer här.

Praktisk utbildning i själavård

En själavårdsutbildning med ledare från kristendomen, islam och buddismen erbjuds personer som redan möter människor för samtal och krisstöd. Den riktar sig till personer som jobbar i församlingen, t.e.x. diakoner, präster, imamer, rabbiner eller frivilligarbetare. Utbildningen är öppen för alla oavsett tro. Läs mer här.
För mer information kontakta prästen Corinna Friedl, se kontaktuppgifter nedan.

Svenska kyrkan Malmö i dialog

Svenska kyrkan i Malmö samarbetar med myndigheter och andra religioner för en trygg stad.

Möten sker också lokalt i de olika församlingarna där t.e.x kyrkan och synagogan är grannar.

Trygghetsgrupper i Fosie

Mer info kommer.

Sveriges Interreligiösa råd (SIR)

Mer info kommer.

Krisgrupper

Mer info kommer.

En värld av grannar

Mer info kommer.

Framtiden bor hos oss (FBHO)

Mer info kommer.

Open Skåne

Open Skåne initierar samtal och möten för formella och informella ledare från olika delar av samhället. Syftet är att stärka den sociala sammanhållningen och kyrkoherden i Malmö är engagerad i Open Skåne. https://www.openskane.se/

Lokal samverkan

Du kanske bor granne med en annan kyrka, moské eller synagoga och redan har ett samarbete eller behöver hjälp och infiormation. Kontakt: se nedan.

 

Relaterad information

Logotyp för Sveriges kristna råd. Vinrött kors mot vit bakgrund. Namnet i versaler under.

Sveriges kristna råd

Sveriges kristna råd samlar 26 kristna kyrkor i samverkan, opinionsbildning och ekumeniska frågor.

Religionsdialog

I det mångreligiösa Sverige är kunskap, förståelse och samverkan en väg för människor med olika tro att mötas och leva tillsammans i samhället.