Foto: Anders Gustafsson

Svenska kyrkan i Krokom

Krokoms pastorat består av församlingarna i Alsen, Aspås, Föllingebygden, Näskott, Offerdal, Rödön och Ås.

En bebis i dopklänning med handen som sträcks fram.

Drop in-dop

Välkommen till drop in-dop lördag 15 oktober i Krokoms kyrka. Vi har öppet mellan klockan 10:00 och 16:00. Drop in-dop betyder att du inte behöver boka i förväg. Vi erbjuder en enkel och högtidlig dopgudstjänst. Kom som du är – själv eller med familj och vänner. Dopet är alltid gratis. Det är aldrig för sent att döpa sig.

Hjälp oss att hjälpa!

Det är många som har det svårt i Krokoms pastorat just nu. Det är svårt att få pengarna att räcka till hyra, mat och kläder. Var en som gör skillnad för andra!

Lär dig surfplatta/smartphone

Torsdagar 13:00–14:30 Krokoms kyrka, start 29 september Anmälan senast 23 september.

Trädplantering på våra kyrkogårdar

Under året har det pågått ett stort arbete med trädvård på många av våra kyrkogårdar och under sensommaren har omfattande nyplanteringar gjorts. Det är en följd av den trädvårdsplan som tagits fram i pastoratet.

Stor och liten

Nu kör vi igång Stor och Liten i Föllinge, Krokom, Nälden, Offerdal, Rödön och Ås. Vi startar vecka 36 och 37. Offerdal har redan smygstartat. Titta på respektive församling.

Mötesplats Föllinge

Dela lunch, gemenskap och andakt i Föllinge kyrka. Torsdagar udda veckor 13:00–15:00. Startar 29 september.

Café Hopp

Är en plats för Dig! …. som vill träffa andra över en kopp kaffe eller lättare lunch. Välkommen att titta in ofta eller någon gång. Krokoms kyrka tisdagar och torsdagar 11:00–13:00.

Konfirmand 2022-2023

Konfirmationstiden är en unik chans att fördjupa sig i frågor som rör livet och tro.

Dop

Kyrkan välkomnar alla som vill döpa sig och bli en del i Guds stora familj. Läs mer om dopet i våra församlingar i Krokoms pastorat.

Musik

Välkommen till körsång, konserter och andra musikupplevelser. Som lyssnare och som sångare.

Barn och änglar hör nära ihop.

Barn och familj

Ta del av vår barnverksamhet som riktar sig till åldrarna 0–15 år. Våra aktiviteter ger fina möjligheter att träffa och lära känna andra föräldrar, vuxna, barn och ungdomar.

Att vinna över ensamheten

Ensamhet är en känsla som väldigt många bär på, men som är svår att prata högt om. I föreläsningarna om att övervinna ensamheten får du höra psykolog Sara Ling som lotsar dig genom svåra teman där du också får verktyg att förändra din situation.

Svenska kyrkan ber det samiska folket om ursäkt

Med anledning av oförrätter som begåtts i historien ber Svenska kyrkan det samiska folket om ursäkt. Ursäkten är del av ett långsiktigt försoningsarbete och framfördes vid kyrkomötets högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka den 24 november 2021. Under gudstjänsten vittnade bland andra Erik-Oscar Oscarsson, präst och forskare från Härnösand, och Julia Rensberg, ledamot i Samiska rådet i Svenska kyrkan, med rötter i västra Härjedalen. Den 21-23 oktober 2022 upprepas ursäkten i samband med konferensen Ságastallamat 2 i Luleå. Artiklarna här nedan samlades i samband med gudstjänsten i Uppsala 2021.

Tävling: Gissa kyrkan

Säkert har du pejl på våra kyrkor i pastoratet men här kommer en klurigare uppgift. Gissa från vilken kyrka dessa spännande detaljer har sin hemvist.

Svenskkyrkliga klassikern

Kyrkans klassiker är en inbjudan att under ett kalenderår upptäcka delar av kyrkans tro och liv. Innehållet är enkelt och centralt. Ladda ner foldern och antag utmaningen!

Planteringsavtal

I Krokoms pastorat erbjuder vi våra gravrättsinnehavare att beställa plantering av sommarblommor och höstljung samt vattning och rensning.

Handkraft

För dig som vill pröva skapande och hantverk. Torsdagar på Café Hopp, Krokoms kyrka. 11:00-13:00

Säkra gravstenar

I Krokoms pastorat har man en gigantisk uppgift framför sig: provtrycka 11 000 gravstenar!

Förtroendevalda

Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka som styrs av folkvalda kyrkopolitiker tillsammans med biskopar, präster och diakoner.

Bli medlem

Tack vare dig kan Krokoms pastorat erbjuda en mångfaldig verksamhet. Varje medlem behövs för att vi ska kunna fortsätta med vårt arbete. Vill du bli medlem? Anmäl dig här.

Klockstapeln i Ås

Stig Nilsson från Kälom har arbetat med trä i hela sitt liv. För några år sedan fick han livets utmaning: Återskapa Ås gamla klockstapel från 1500-talet som inte längre finns kvar!

Kulturvård på våra kyrkogårdar

Kulturmiljöerna på våra kyrkogårdar är ett skötebarn. Vi är skyldiga att ha vård- och underhållsplaner för alla kyrkogårdar. Pastoratet har därför genomfört både trädinventering och kulturhistoriska inventeringar av alla gravvårdar på våra elva kyrkogårdar.

Någon att prata med

... samtal, besöksgrupp.

Blombukett

Minnesfonder i pastoratet

Vill du skicka en minnesgåva till någon du vill hedra minnet av? Här hittar du minnesfonderna i Krokoms pastorat.

Kyrkans nätvandrare

Svenska kyrkan har nätvandrat sedan 2008 och möter varje vecka många unga personer för att samtala. Nätvandring innebär att försöka se, lyssna till, stötta och stärka unga via nätet.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem
Jorden sett från rymden. Texten "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord".

Läs Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Radio Krokom

Kjell-Erik Jonasson är eldsjäl och programledare för Radio Krokom. Krokoms pastorat medverkar på fredag förmiddagar med helgens evenemangstips från kyrkan.

Så behandlar Svenska kyrkan dina personuppgifter

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

Bli medlem

Tack vare dig kan Krokoms pastorat erbjuda en mångfaldig verksamhet. Varje medlem behövs för att vi ska kunna fortsätta med vårt arbete. Vill du bli medlem? Anmäl dig här.

Förtroendevalda

Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka som styrs av folkvalda kyrkopolitiker tillsammans med biskopar, präster och diakoner.

Näskotts kyrka i norrskenets ljus

Titta in i din kyrka i VR!

Här kan du upptäcka det alldeles speciella med din hemkyrka. Gör en virtuell rundtur och lär känna henne från golv till tak, från kor till orgelläktare.

Vi vill fortsätta tillsammans

Knut Ekdahl berättar om vännernas från Tanzania besök och varför det var viktigt för dem och oss.

Boka Dop

Här kan du fylla i dina önskemål om dopet. Vi hör av oss för fortsatt kontakt!

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

När du vill gifta dig - Vigsel

Att gifta sig i kyrkan hör ihop med traditionen. Vi firar flera andra av livets stora högtider där. Från livets början och till slut. Allt vävs samman: bygden, min egen historia, upplevelserna och drömmarna.