Foto: Alexander Farnsworth, Bättre stadsdel

Emily Häller: Därför är Svenska kyrkan en stor glädjekälla för mig

Gröndalsbon Emily Häller gillar att paddla kajak, åka långfärdsskridskor och studera fåglar. Men hon är även en engagerad medlem i Svenska kyrkan och en passionerad körsångare.

I augusti förra året gick hon med i Gröndals Kyrkokör, och hon älskar det.

– Det handlar om både sångglädje och gemenskap. I kören är vi sammanlagt ett 30-tal och på onsdagskvällar repar vi, säger Emily Häller.

Foto: Alexander Farnsworth, Bättre stadsdel

– Först samlar vi ihop oss, pratar lite, sen börjar vi med uppsjungning och efter det så repar vi olika stycken. Ibland när vi har långa rep fikar vi. Förra veckan hade vi konsert och varje år åker vi på körinternat med övernattning. Det blir ett bra tillfälle att lära känna varandra lite närmare, säger hon.

Foto: Alexander Farnsworth, Bättre stadsdel

Körövningarna äger rum i stora salen i Gröndals kyrka och när repet väl sätter i gång har sångarna allt fokus på körledaren och sångerna.

Emily har vuxit upp i Kungsängen och Grödinge och för ett år sedan flyttade hon till Gröndal från Telefonplan. När hon bodde där sjöng hon i Motettkören i Uppenbarelsekyrkan.

Foto: Alexander Farnsworth, Bättre stadsdel

Hon är medlem i Svenska kyrkan och hon uppskattar all den verksamhet som äger rum i Hägersten.

Regelbundet går hon på gudstjänster, konserter och kvällsandakter. 

– Jag gillar kyrkan för att den är inkluderande mot andra människor i samhället. Här behöver man inte kvala in. Det är en öppen gemenskap.

Emilys barn, tre tonåringar, bor hos henne varannan vecka. Hennes sambo deltar också i församlingslivet.

LÄS ÄVEN: Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Varför ska en vara medlem i kyrkan, tycker du?
– Jag ser hur mycket Svenska kyrkan gör, både i och för lokalsamhället, i hela Sverige, men också genom det internationella arbetet där organisationen verkar för fred och demokrati.

Under Emilys uppväxttid under 1970- och 80-talet var högtider oftast förknippade med kyrkan, och på den tiden, som hon själv säger, var den kristna tron en större del av samhället än idag. I skolan var det självklart med psalmer på skolavslutningarna. Hon sjöng i körer och var scoutledare i kyrkan.

– Med kyrkans verksamhet blir det något som håller ihop samhället. Det finns en rytm i verksamheten som jag gillar. Det handlar både om fria tankar och reflektioner men också en ceremoniell ritual med kyrkoåret som ger en trygghet.

– Jag tänker att kyrkan på så sätt blir en förankring och en viktig del av livet.

Om du träffar på någon som inte är medlem, skulle du försöka övertala hen då?
– Nej, jag skulle nog vara mer nyfiken på varför en inte inte är det. Är det av ekonomiska skäl eller att en tror att kyrkan inte har någon betydelse i det moderna samhället. Jag skulle gärna berätta om allt det som Svenska kyrkan är och gör för den som inte redan känner till det, men varje människa behöver göra sitt eget personliga val.

Foto: Alexander Farnsworth, Bättre stadsdel

Emily Häller

Gör: Utbildad sjukgymnast, verksamhetschef, Fittja vårdcentral i Region Stockholm
Bor: Gröndal
Familj: Sambo, tre barn
Intressen: Är medlem i Stockholms ornitologiska förening, hoppas snart bli medlem i Örnsbergs kanotsällskap, är färdledare i Stockholms skridskoseglarklubb och sjunger i Gröndals Kyrkokör.

Detta bidrar du med som medlem i Svenska kyrkan – Fem exempel

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Här ser du fem exempel på vad du bidrar till som medlem – lokalt i Hägersten, såväl som i hela Stockholm, Sverige och världen. Du är del av något större.

Läs mer om Emily Häller

Medlemsröster: Emily

Emily Häller värdesätter kyrkans verksamhet i stort. Att alla människor är välkomna är viktigt för henne. – Jag upplever att Svenska kyrkan är väldigt inkluderande, säger hon.

Hitta fler medlemsröster

Medlemsröster om Svenska kyrkan Hägersten

Hur uppfattar medlemmarna Svenska kyrkan? Här får du träffa flera medlemmar som bor i Hägersten. Läs vad de tycker och tänker.

Läs mer om medlemskapet

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

En samlingsbild av olika jämlikhets-relaterade företeelser.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Fyll i blankett om medlemskap

Är du inte medlem, men vill bli det? Du är välkommen! Här fyller du i en enkel blankett, som du skriver ut och skickar in per post.

Fyll i blanketten här

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

En samlingsbild av olika jämlikhets-relaterade företeelser.

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.