Foto: Mattias Rolund

Medlemsröster: Rufus

Rufus Rune lyfter fram den kostnadsfria ungdomsverksamheten i Svenska kyrkan Hägersten. – Det öppnar upp för att inkludera alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, säger han.

Rufus Rune

Ålder: 20 år
Bor: Örnsberg
Gör: Studerar på KTH, till civilingenjör med inriktning energi och miljö, är ungdomsledare i Svenska kyrkan Hägersten, samt scoutledare i Örnsbergs scoutkår.

Hur är din relation till Svenska kyrkan?
– Jag är ungdomsledare för konfirmander. Jag konfirmerade mig 2017, och gick ledarutbildningenen, och sedan dess har jag varit ungdomsledare.

Vad är bra med Svenska kyrkan?
– Det stora sociala arbetet för människor i alla delar av samhället, är någonting som jag tycker är väldigt bra. Fram för allt de hjälpinsatser som finns men också kyrkans allmänna verksamhet; att vara en öppen plats, där folk kan komma och gå, ha trevligt, och sprida glädje och kärlek.

– Kyrkan finns på väldigt många ställen i samhället. Vi tar hand om människor. Hjälper utsatta personer. Vi finns till exempel på sjukhus och fängelser för att ge diakonal hjälp. Svenska kyrkan har fem miljoner medlemmar över hela Sverige, vi är en väldigt naturlig del av det svenska samhället, det finns få ställen som inte har en kyrka nära.

– Och sen (skratt) måste jag säga att barn- och ungdomsverksamheten i Hägersten är väldigt bra för jag har varit del av den i flera år. Jag tycker att det händer väldigt mycket kul grejer. Du har möjlighet att vara med på väldigt mycket häftiga grejer, utan att det kostar någonting. Konfirmationslägrena är gratis och ledarutbildningen är gratis. I stort sett alla läger förutom Trysil är gratis. Men annars så är allting gratis egentligen. Det är väldigt bra. Det öppnar upp för att inkludera alla, oavsett ekonomiska förutsättningar. Så det är en väldigt bra grej.

Du har möjlighet att vara med på väldigt mycket häftiga grejer, utan att det kostar någonting. Det öppnar upp för att inkludera alla, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Rufus, om barn- och ungdomsverksamheten i Svenska kyrkan Hägersten

På vilket sätt är konfirmationen betydelsefull?
– Konfirmationen, att åka på konfirmationsläger, det tycker jag är otroligt viktigt. Det absolut viktigaste med konfirmationsläger tycker jag är att ungdomar, som är på väg ut i vuxenlivet, faktiskt får en längre tid där man får koppla av från det vanliga livet, och utforska sig själv, sin tro, och resten av världen. Och på ett helt annat sätt, och på ett helt annat plan, än vad många någonsin har gjort tidigare.

Har du något exempel?
– Mitt mest konkreta exempel är att man pratar om döden på konfirmationsläger, och att det är en integrerad del. Även om det är väldigt jobbigt så är det det mest betydelsefulla passet på hela lägret, och det som blir de starkaste minnena, och det som man tycker var viktigast. Just för att det är ett sådant tabu i det övriga samhället.

– Att rent allmänt få reflektera djupare i existentiella frågor, det är konfirmationslägrets ryggrad. Och det tycker jag är väldigt viktigt och någonting som också är en brist i övriga samhället.

På vilket sätt är ledarutbildningen betydelsefull?
– Att man får vara ledare. Det får unga människor att växa mycket, ta ansvar och vara förebilder, och också att utforska sig själva på ett djupare plan.

Finns det mer som du tycker är bra med Svenska kyrkan?
– En bra grej som kyrkan gör och som definitivt kan göras mer är ställningstaganden i olika frågor. Att kyrkan är med i Pride är till exempel väldigt bra. Vi har en sådan kraft att sprida vårt budskap. Att all kärlek är kärlek, att störst av allt är kärleken. Vi vill inte ha någon homofobi eller transfobi, utan alla människor är älskade av Gud.

– Att kyrkan ställer sig emot gruvan i Gállok är också väldigt bra. Det handlar om både skapelsen och mänskliga rättigheter.

Du har ett starkt miljöengagemang. Känner du att du får utlopp för det i kyrkan?
– En del. Att ta hand om skapelsen, det är en viktig del av kyrkan. I våras skrev jag en förbön om hållbarhet tillsammans med två andra ungdomsledare, som församlingen skulle använda i gudtjänstfirandet.

Intervjun är gjord februari 2022.

Fler medlemsröster om Svenska kyrkan Hägersten

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Svenska kyrkan Hägersten. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete. – Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Medlemsröster: Emily

Emily Häller värdesätter kyrkans verksamhet i stort. Att alla människor är välkomna är viktigt för henne. – Jag upplever att Svenska kyrkan är väldigt inkluderande, säger hon.

Medlemsröster: Bibbi

Bibbi Larsson tycker att kyrkan bidrar till konstruktiv samhällskraft. – Det behövs verkligen under den här mörka tiden när man kan tappa tron på både det ena och det andra, säger hon.

Medlemsröster: Elias

Elias Hållén hittar bra energi i Svenska kyrkan Hägersten. – Jag känner att min bästa sida ofta kommer fram när jag är i kyrkan, säger han.

Läs mer om medlemskapet

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.