Fyll i blankett om medlemskap

Vad roligt att du vill bli medlem! Här fyller du i dina uppgifter. E-posta blanketten som PDF. Du kan också skriva ut den och skicka in per post. Eller lämna in till församlingsexpeditionen.

Dina uppgifter

Var vänlig markera de svar som är aktuella

E-posta blanketten till oss

1) Fyll i dina uppgifter i formuläret.

2) Ladda ner som PDF.

3) E-posta PDF:en till hagersten.info@svenskakyrkan.se. Församlingsexpeditionen kontaktar dig för att få din anmälan bekräftad med en namnunderskrift.

Eller skriv ut och posta

1) Fyll i dina uppgifter i formuläret.
Här kan du ladda ner en tom blankett för utskrift, och fylla i den för hand, om du föredrar det:
Inträde i Svenska kyrkan – för vuxna (PDF)
Inträde i Svenska kyrkan – för barn och unga under 18 år (PDF)

2) Skriv ut. Kontakta oss om du inte har tillgång till en skrivare så hjälper vi dig.

3) Skriv under och skicka in blanketten till Svenska kyrkan Hägersten, Bäckvägen 34, 12647 Hägersten. Du kan också välja att lämna in blanketten till församlingsexpeditionen på Bäckvägen 34.

Bra att känna till om medlemskapet

Dopet är automatiskt medlemsgrundande i Svenska kyrkan

De flesta blir medlemmar i Svenska kyrkan genom dopet, vilket är automatiskt medlemsgrundande. Du kan döpas i alla åldrar, som vuxen, i tonåren, som barn eller som nyfödd.

Här kan du boka dop samt läsa mer om dopet.

Du kan bli medlem utan att vara döpt

Om du inte är döpt så kan du bli medlem ändå. I sådana fall väljer du att avvakta med ditt dop.

Om du så önskar kan du välja att kryssa för ”Jag är inte döpt men önskar undervisning i Svenska kyrkans tro som förberedelser för dop” i inträdesformuläret.

Antecknad i avvaktan på dop – om du vill vänta med ditt barns dop

Ett barn kan vara antecknad i kyrkobokföringen, om till exempel du som vårdnadshavare vill att barnet själv ska bestämma om dopet/medlemskapet senare.

Anteckningen finns om barnet har en eller två vårdnadshavare som är medlemmar, så kallade tillhöriga. Uppgifterna skall tas bort ur registret om vårdnadshavaren begär det. Detsamma gäller om barnet har fyllt tolv år och själv begär det. 

Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska bli medlem kan du göra anmälan om så kallat inträde, via denna blankett. Barn över tolv år ska själva ge sitt samtycke. Kontakta oss om du inte har tillgång till en skrivare så hjälper vi dig.

Är du redan döpt i ett annat kristet samfund?

Om du är döpt i ett annat kristet samfund behövs inget nytt dop om du vill bli medlem i Svenska kyrkan. Välkommen med din anmälan om medlemskap, så kallat inträde i Svenska kyrkan.

Är du folkbokförd i ett annat land?

Om du inte är folkbokförd i Sverige gäller särskilda regler. Kontakta församlingsexpeditionen så berättar vi mer. Du når oss på 08-685 30 00, eller via e-post, hagersten.info@svenskakyrkan.se.

Du får rätt till bröllop och begravning i kyrkan

Som medlem i Svenska kyrkan har du möjlighet att gifta dig kyrkligt, samt begravas kyrkligt. För att ett par ska kunna vigas i kyrkan behöver en i paret vare medlem i Svenska kyrkan. När det gäller begravning så är det den avlidnes medlemskap och vilja som avgör rätten till att det kan hållas en begravningsgudstjänst i kyrkan.  

Din medlemsavgift bidrar till mycket

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du medlemsavgift, så kallad kyrkoavgift. Med kyrkoavgiften stödjer du Svenska kyrkans insatser. Främst lokalt i Hägersten, men också ute i landet såväl som internationellt.

Svenska kyrkan Hägersten har en låg kyrkoavgift i jämförelse med många andra församlingar. Den är 73,5 öre, plus 2,5 öre till Stockholms stift. Det blir totalt 76 öre per skattade 100 kronor.

Det är kostnadfritt att gå ur Svenska kyrkan

Om du vill gå ur som medlem så kontaktar du församlingsexpeditionen för ett så kallat utträde, så hjälper vi dig med detta. Du når oss på 08-685 30 00, eller via e-post, hagersten.info@svenskakyrkan.se.

Har du frågor om medlemskapet? Kontakta oss.

Telefonväxeln och församlingsexpeditionen

Du når oss via telefonväxeln 08-685 30 00, eller via e-post hagersten.info@svenskakyrkan.se.

 • Telefonväxeln är öppen följande tider: 
  Måndagar, tisdagar, torsdagar kl. 09.00–12.00 och 13.00–15.00.
  Onsdagar kl. 09.00–12.00 och 14.00–15.00.
  Fredagar kl. 09.00–12.00.
  Vid röda dagar är växeln i regel stängd.
  Sommartid, 1/6–31/8, är växeln öppen måndag–fredag kl. 09.00–12.00.
 • Församlingsexpeditionen i Uppenbarelsekyrkan är öppen måndag–fredag kl. 09.00–12.00.
  Besöksadress: Bäckvägen 34
  Postadress: Svenska kyrkan Hägersten,
  Bäckvägen 34, 126 47 Hägersten

Din medlemsavgift bidrar till mycket

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du medlemsavgift, så kallad kyrkoavgift. Med kyrkoavgiften stödjer du Svenska kyrkans insatser. Främst lokalt i Hägersten, men också ute i landet såväl som internationellt.

Du betalar 76 öre per skattad hundralapp

Svenska kyrkan Hägersten har en låg kyrkoavgift i jämförelse med många andra församlingar. Den är 73,5 öre, plus 2,5 öre till Stockholms stift. Det blir totalt 76 öre per skattade 100 kronor.

Räkna ut din kyrkoavgift här nedan.

Läs mer om medlemskapet i Svenska kyrkan

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Svenska kyrkan Hägersten. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete. – Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.