Bli medlem

Som medlem stödjer du verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt.

Fyll i blankett om medlemskap

Välkommen som medlem! Här fyller du i en enkel blankett, som du skriver ut och skickar in per post.

Fyll i blanketten här

Detta bidrar du till som medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till viktig verksamhet både internationellt och runt om i Sverige. Men fram för allt bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Här möjliggör du betydelsefull verksamhet för barn, ungdomar och äldre.

Ett starkare Hägersten – åtta exempel på VIKTIG VERKSAMHET PÅ LOKAL NIVÅ

1. Mötesplatser för barn och familj. I Svenska kyrkan Hägersten finns öppen förskola, samtalsgrupper för ensamstående föräldrar, barnkörer och olika aktivitetsgrupper.
  2. Ett vibrerande körliv: I Svenska kyrkan i Hägersten kan du sjunga i flera olika körer. Både som vuxen, ungdom och som barn.
  3. Kyrkans sociala omsorg – Diakoni. I Svenska kyrkan Hägersten ger diakonerna med samtalsstöd. De ledsagar människor i kontakt med socialtjänsten. Exempelvis vid ekonomisk utsatthet eller våld i nära relationer. De gör också hem- och sjukhusbesök och följer med när polisen lämnar dödsbud.
  4. Ungdomsverksamhet som ger stark självkänsla: I Svenska kyrkan i Hägersten finns flera grupper där du som ungdom kan lära känna både dig själv och andra på ett djupare plan. Efter konfirmation kan du gå vidare till ledarutbildning, för att utveckla ditt ledarskap och själv bli ledare i ungdomsverksamheten.
  5. Mötesplatser på dagtid: I Svenska kyrkan i Hägersten kan du som är dagledig på vardagar hitta flera mötesplatser som kan fungera som ett steg ur ensamhet eller en plats att bygga nya sociala nätverk.
  6. En oas för själen. I Svenska kyrkan i Hägersten kan du hitta stillhet, motverka stress och nå andlig fördjupning. Detta är hälsa för själen
  7. En samlingspunkt vid glädje och sorg. I Svenska kyrkan i Hägersten anordnar vi regelbundet samtalsgrupper vid sorg. Här finns samtalsgrupper både dagtid och kvällstid
  8. Kultur som berör. I Svenska kyrkan i Hägersten arrangeras många fantastiska konserter våra kyrkor. Ofta medverkar våra körer.

Fler skäl till att bli medlem

1. Du får rätt till bröllop och begravning i kyrkan. För att ett par ska kunna vigas i kyrkan behöver en i paret vare medlem i Svenska kyrkan. När det gäller begravning så är det den avlidnes medlemskap och vilja som är avgör rätten till att det kan hållas en begravningsgudstjänst i kyrkan.
  2. Du blir del av en andlig världsvid gemenskap. Även om kristenheten är uppdelad i olika kyrkor och samfund, så är de egentligen bara olika delar av den enda världsvida kyrkan. Det finns katoliker, ortodoxa, pingstvänner, lutheraner och många fler, som alla tillhör samma tro.
  3. Du får ta del av all verksamhet, lokalt i Hägersten, i Sverige och runt om i världen. Vid olika tidpunkter i livet har du själv behov av kyrkans verksamhet, vid andra tider är det någon annan som får hjälp tack vare ditt medlemskap.

Medlemskap för barn, personer döpta i annat kristet samfund eller ej folkbokförda i Sverige.

De flesta blir medlemmar i Svenska kyrkan genom dopet. När ett barn döps behöver detta vara godkänt av samtliga vårdnadshavare till barnet.

Ett barn kan vara ”antecknad i avvaktan på dop”, om till exempel vårdnadshavare vill att barnet själv ska få bestämma om dopet senare. I ett sådant fall är barnet inte medlem i Svenska kyrkan. Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska bli medlem kan du göra anmälan om inträde här genom att ladda ner blanketten, fylla i och skicka in till Svenska kyrkan Hägersten, Bäckvägen 34, 12647 HÄGERSTEN. Barn över tolv år ska själva ge sitt samtycke. Kontakta oss om du inte har tillgång till en skrivare då hjälper vi dig.

Om du är döpt i ett annat kristet samfund behövs inget nytt dop om du vill bli medlem i Svenska kyrkan. Om du inte är folkbokförd i Sverige gäller särskilda regler. Kontakta oss så berättar vi mer.

Gå ur som medlem

Det kostar inget att gå ur Svenska kyrkan. Om du vill gå ur som medlem kontaktar du expeditionen så hjälper de dig med detta.

Våra administratörer besvarar alla frågor om medlemskap, dop samt in- och utträden. Du når dem via tfn. 08-685 30 03 eller 08-685 30 04 samt via kontaktformuläret nedan.

Läs om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor:

Som medlem betalar du kyrkoavgift

Medlemsavgiften i Svenska kyrkan kallas kyrkoavgift. Med kyrkoavgiften stödjer du Svenska kyrkans insatser. Främst lokalt i Hägersten, men också ute i landet såväl som internationellt.

Du betalar 76 öre per skattad hundralapp

Hägerstens församling har en låg kyrkoavgift i jämförelse med många andra församlingar. Den är 73,5 öre, plus 2,5 öre till Stockholms stift. Det blir totalt 76 öre per skattade 100 kronor.

Räkna ut din kyrkoavgift här nedan.

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna:

Läs om kristen tro på de nationella sidorna: