Medlemsröster: Bibbi

Bibbi Larsson tycker att kyrkan bidrar till konstruktiv samhällskraft. – Det behövs verkligen under den här mörka tiden när man kan tappa tron på både det ena och det andra, säger hon.

Bibbi Larsson

Ålder: 70 år
Bor: Liljeholmskajen
Gör: Pensionär. Arbetade tidigare som förskollärare. Volontär i Kvarterskyrkan på kajen, Svenska kyrkan Hägersten.

Vad är din relation till Svenska kyrkan?
– Min relation till kyrkan är att jag alltid har gillat Svenska kyrkan, för att den är välkomnande och tillåtande. Den är inte påtvingande, om jag jämför med andra trossamfund. Man står upp såklart för vad man tror på, men det får ändå vara en egen tolkning, det är inte att det bara finns en sanning, och att det är prästernas sanning, utan kommer man dit och tror på det goda så går det också bra. Och det gillar jag.

Behövs kyrkan i samhället?
– Jag tycker kyrkan står för glädje, gemenskap, öppenhet, hopp. Och det behövs verkligen. Jag menar, titta på hur världen ser ut just nu, om jag får vara lite pessimistisk, så känns det väldigt mörkt, kallt och hopplöst, i vissa politiska sammanhang. Kyrkan har en stor roll att spela i samhället – att samla människor och ta fram det positiva. För får man en boost i det så kan man ju orka engagera sig i annat också tänker jag. Det behövs verkligen under den här mörka tiden när man kan tappa tron på både det ena och det andra.

 

Kyrkan står för glädje, gemenskap, öppenhet och hopp. Och det behövs verkligen. Kyrkan har en stor roll att spela i samhället – att samla människor och ta fram det positiva. För får man en boost av det så kan man orka engagera sig i annat också.

Bibbi Larsson

Vad är bra med Svenska kyrkan?
– Att alla är välkomna, att alla kan komma precis som man är; ung, gammal, glad, ledsen, rik, fattig. Alla är välkomna, alla tas emot för den de är. Och man lyssnar på vad den som kommer dit behöver. Och det är ju också jätteviktigt när man kommer dit, att här är jag, att jag blir sedd och att jag blir hörd. Det tycker jag är väldigt viktigt. Att man som individ känner när man kommer till kyrkan, att de ser mig, de hör mig, de bejakar det jag behöver.

– Just det här att man har en öppenhet för många olika grupper, att man inte bara är nischade, utan har så mycket olika aktiviteter. För det har man i Kvarterskyrkan på kajen också. Man har något som heter Andrum, och så är det samtalsgrupp för vuxna och så är det aktiviteter för ungdomar, och så är det sångstund för barn och så är det öppet café. Alltså man har tänkt på att försöka nå alla åldersgrupper. Och så är det konserter som Calle har ansvar för på tisdagar med soppa efteråt. Jag tycker att det är bra att det är så allsidigt. Ungefär som om du tänker dig en modern förskola idag, där man också är väldigt allsidig, där man ska se till alla olika behov.

Tror du att kyrkan kan fungera som en motvikt till det stressade samhället, där mycket ska gå snabbt?
– Jag går ibland på Andrum, och det är en sådan stund; lugn och ro. Att tagga ner, släppa och kasta över axeln där och då. Den stunden är just en sådan stund. Man skalar av sig all oro där och då.

– Det är inte det här jäktade. Utan de kommer och tar sig tid. Det tror jag jättemånga behöver.

Intervjun är gjord februari 2022.

Fler medlemsröster om Svenska kyrkan Hägersten

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Svenska kyrkan Hägersten. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete. – Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Medlemsröster: Rufus

Rufus Rune lyfter fram den kostnadsfria ungdomsverksamheten i Svenska kyrkan Hägersten. – Det öppnar upp för att inkludera alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, säger han.

Medlemsröster: Emily

Emily Häller värdesätter kyrkans verksamhet i stort. Att alla människor är välkomna är viktigt för henne. – Jag upplever att Svenska kyrkan är väldigt inkluderande, säger hon.

Medlemsröster: Elias

Elias Hållén hittar bra energi i Svenska kyrkan Hägersten. – Jag känner att min bästa sida ofta kommer fram när jag är i kyrkan, säger han.

Läs mer om medlemskapet

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.