Foto: Alex Farnsworth

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Svenska kyrkan Hägersten. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete. – Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Varför är du medlem i Svenska kyrkan?
– Det har varierat över åren. I början tror jag inte jag tänkte så mycket på det. Det var ett passivt medlemskap. 

Vid ett tillfälle för ett antal år sedan pratade hennes vänner om att vara medlem i kyrkan och då kom det fram att några av dem aktivt hade valt att gå ur.

– Då valde jag istället att vara kvar. En anledning var att dåvarande ärkebiskopen KG Hammar var modig och klok, han stod för en visdom som jag gillade. Han var en bra förebild och företrädde något gott som jag ville vara en del av. 

Därefter följde några år då Sara med jämna mellanrum sökte sig till kyrkan.

– Vid den här tiden flyttade jag runt en del och var jag än bodde brukade jag ha koll på vad som hände i kyrkorna i området, till exempel vilka körer som hade konserter, om det var några intressanta föredrag eller något annat. Eller bara gå in och tända ett ljus.

– Det är alltid njutbart att gå in i dessa vackra kyrkorum, en del av medlemskapet är ju att hjälpa till att stötta så att kyrkorna får vara kvar.

Sara Rörbecker upplever att Svenska kyrkan har en betydelsefull roll i samhället. Foto: Alex Farnsworth

Numera är Sara medlem för att det görs så mycket bra i kyrkan. Till exempel all diakoni som hon gärna är med och stöttar.

– Kyrkan är en plats där du alltid är sedd och välkommen, oavsett vem du är och vad du tror på. Det är en plats där du kan bara vara, i ensamhet om du vill, men också en plats där du kan få bidra och känna dig behövd och ingå i ett sammanhang.

Idag är Sara aktiv som volontär i Svenska kyrkan Hägersten. Hon är gudstjänstvärd och musikvärd, blippar biljetter och ställer i ordning inför konserter och hjälper folk till rätta. Som gudstjänstvärd kan det handla om att ha en liten roll under gudstjänsten, till exempel att läsa någon av dagens bibeltexter.

Hon är också deltagare i olika grupper som kyrkan arrangerar, till exempel i katekumenatet (en grupp för vuxna som vill diskutera och lära sig mer om kristen tro), pilgrimsvandringar och fördjupningshelger.

– Det är häftigt att träffa människor som man inte känner sedan tidigare och samtala om något som man alla är nyfikna på. Det kan handla om en skrivkurs eller en kurs om kvinnliga mystiker som jag gick senast.

Tidigare har hon också sjungit i en av församlingens körer.

Sara har vuxit upp på landet i norra Småland där “kyrkan hade en stark position”. I Hägersten har hon och hennes familj bott i ett tiotal år.

Vad är det bästa med att vara medlem i Svenska kyrkan?
– Det är att få vara med och bidra till allt det bra och viktiga som görs hela kyrkan och i församlingen. Svenska kyrkan har en betydelsefull roll i samhället och är en viktig del av det. Jag är glad att jag får vara med och stötta detta arbete, och att jag kan välja om jag vill göra det aktivt eller genom medlemsavgiften.

Hon betonar att i kyrkan finns det många skickliga lyssnare, både i de själavårdande samtal som det finns möjlighet för alla att få, men också i verksamheten i övrigt.

– Vid någon form av kris, till exempel en personlig kris, eller vid ett terrordåd, som det på Drottninggatan, då vänder sig folk till kyrkan. Det uppstår ett behov av att få samlas kring någonting gemensamt. I dessa stunder blir det tydligt att kyrkorna har en viktig roll. Där finns tröst och hopp för alla. Och det handlar inte om man har en personlig tro eller inte. Alla är välkomna.

Vad kan kyrkan utvecklas och bli bättre på?
– Svår fråga. Fortsätta att göra det som redan är bra och fortsätta att stå för hopp och ljus i en tid som kan kännas orolig och där många är ensamma. Fortsätta att verka för en rimligare värd och stå upp för medmänsklighet och för en bättre och mer hållbar hantering av jordens resurser. Fortsätta att hjälpa människor att hitta både frågor och kanske också några svar om vad som verkligen är viktigt i livet.

Sara Rörbecker har lärt sig att sticka under pandemin. Foto: Alex Farnsworth

Sara Rörbecker

Bor: Mälarhöjden
Familj: Man och tre barn
Vuxit upp: Född i Lund, växte upp i Tensta (tidig barndom) och i norra Småland (skolåren)
Hobbies: Läser mycket, odlar sallad, stickar (lärt sig under pandemin)
Lästips: Hästpojkarna av Johan Ehn, Testamente av Nina Wähä, En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong, Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

18 anledningar att vara medlem i Svenska kyrkan

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en kyrkoavgift som används till många viktiga verksamheter. Din kyrkoavgift går bland annat till:

 1. Kyrkans öppna förskola och andra aktiviteter där små barn och deras föräldrar kan mötas.
 2. Hembesök och sjukhusbesök för att stötta sjuka eller människor i kris.
 3. Gudstjänster, för alla i livets glädjeämnen och sorger, förtvivlan och hopp.
 4. Gemenskapsträffar för äldre, daglediga och ensamma.
 5. Jourhavande präst som människor i krissituationer kan kontakta under den tid på dygnet då många andra resurser är stängda.
 6. Arbete i krissituationer med lokala kriscentrum, samtalsstöd, med mera.
 7. Själavårdssamtal när livet känns tufft och man behöver någon att prata med.
 8. Gratis eller subventionerad familjerådgivning.
 9. Olika projekt för stöd till människor i arbetslöshet.
 10. Ett rikt musikliv med körer och musiker.
 11. Underhållet av våra kyrkobyggnader och kulturarv.
 12. Stöd till människor på flykt, både i Sverige och utomlands.
 13. Stöd till de som sörjer.
 14. Stöd till människor som är nya i Sverige att lära sig svenska och komma in i samhället.
 15. Ekonomiska stödsamtal när det krisar.
 16. Stöd till svenskar som befinner sig utomlands.
 17. Stöd inom vård, försvar, universitet och fängelser.
 18. Bidra till Svenska Kyrkans Internationella arbete vid katastrofer, men också bidra till kyrkans olika biståndsprojekt.

Hitta fler medlemsröster

Medlemsröster om Svenska kyrkan Hägersten

Hur uppfattar medlemmarna Svenska kyrkan? Här får du träffa flera medlemmar som bor i Hägersten. Läs vad de tycker och tänker.

Läs mer om medlemskapet

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Fyll i blankett om medlemskap

Är du inte medlem, men vill bli det? Du är välkommen! Här fyller du i en enkel blankett, som du skriver ut och skickar in per post.

Fyll i blanketten här

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.