Foto: Marie Lundholm Janenge

Medlemsröster: Elias

Elias Hållén hittar bra energi i Svenska kyrkan Hägersten. – Jag känner att min bästa sida ofta kommer fram när jag är i kyrkan, säger han.

Elias Hållén

Ålder: 17 år
Bor: Örnsberg
Gör: Studerar samhällsvetarprogrammet på gymnasiet. Är ungdomsledare i Svenska kyrkan Hägersten.

Vad är bra med kyrkan?
– Det känns som att alla hittar sin bästa sida i kyrkan. Det är väldigt trevliga, snälla och omtänksamma människor här. Jag känner att min bästa sida ofta kommer fram när jag är i kyrkan. Det finns mycket härlig energi.

– Sedan finns det väldigt snälla och trevliga pedagoger. Jag har en personlig relation till dem också, som känns väldigt trygg och bra. Jag kan alltid vända mig till dem.

Kan Svenska kyrkan spela en viktig roll för ungdomar?
– Jag tror kyrkan kan vara hur viktig som helst för många. De allra flesta som jag känner genom kyrkan ser kyrkan som något stabilt, en klippa i tuffa situationer i livet. Och också det här med att kunna ta ett break. Att kunna åka iväg på läger, och kunna ha den här gemenskapen och fina relationer, och någon som lyssnar och att känna sig hörd. Jag tror det är jätteviktigt.

– Och utöver det kan man alltid höra av sig till pedagogerna. Om man har det tufft, om man mår dåligt, eller om man undrar över något, eller om man känner sig osäker, så finns de alltid där och lyssnar. Och om det inte räcker så har vi diakoner som har tystnadsplikt som också är jätteduktiga på att ha samtal. Och till slut präster. Så man har många att prata med. Och det tror jag är väldigt viktigt för många ungdomar att ha.

Det känns som att alla hittar sin bästa sida i kyrkan. Det är väldigt trevliga, snälla och omtänksamma människor här. Jag känner att min bästa sida ofta kommer fram när jag är i kyrkan. Det finns mycket härlig energi.

Elias Hållén

Kan kyrkan fungera som en paus från den vanliga vardagen, som den i skolan?
– Att komma till kyrkan är ett sätt att kunna koppla av och få distans till livet utanför. Man är närvarande i kyrkan, och umgås och har kul.

– I konfirmationen blir det ett helt nytt gäng. Det blir en omväxling vilka man hänger med, och omväxling i klimat och stämning.

Känner du att du har utvecklats genom kyrkan, konfirmationen och ungdomsträffar?
– Ja, det tycker jag. Dels genom konfirmationen. Jag kände att jag och mina vänner utvecklades jättemycket.

– Det låter lite smörigt, men att hitta sig själv. Det är väldigt lätt att vara sig själv i kyrkan, och att bli accepterad och omfamnad för det.

– Alla är jämlika på något sätt. Man gör ingenting som man inte känner är rätt.

Och genom att vara ledare?
– På ledarläger är det verkligen så att man utvecklas. För då utvecklas man som ledare, genom att man måste se till att alla blir hörda.

– Man måste se till att man kan leda. Dels så lär man sig jättemycket rent fysiskt; så här gör jag för att få folk att lyssna på mig, lite olika knep. Och så här gör jag för att bygga en trygg stämning. Man lär sig väldigt mycket kring att leda en grupp, att connecta.

– Och så måste man som ledare bete sig på ett väldigt moget sätt. Det är väldigt lärorikt och utvecklande. Man får ta jättemycket ansvar, och man lär sig från det. Och det är inte så att du tar jättemycket ansvar och inte vet vart du ska ta vägen, utan man har alltid hjälp.

– Vår viktigaste uppgift som ledare är att jobba med konfirmandens resa genom konfirmationen, och göra den så bra som möjligt och trygg som möjligt. Det är en resa som man gör tillsammans.

Intervjun är gjord februari 2022.

Fler medlemsröster om Svenska kyrkan Hägersten

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Svenska kyrkan Hägersten. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete. – Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Medlemsröster: Rufus

Rufus Rune lyfter fram den kostnadsfria ungdomsverksamheten i Svenska kyrkan Hägersten. – Det öppnar upp för att inkludera alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, säger han.

Medlemsröster: Emily

Emily Häller värdesätter kyrkans verksamhet i stort. Att alla människor är välkomna är viktigt för henne. – Jag upplever att Svenska kyrkan är väldigt inkluderande, säger hon.

Medlemsröster: Bibbi

Bibbi Larsson tycker att kyrkan bidrar till konstruktiv samhällskraft. – Det behövs verkligen under den här mörka tiden när man kan tappa tron på både det ena och det andra, säger hon.

Läs mer om medlemskapet

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.