Medlemsröster: Emily

Emily Häller värdesätter kyrkans verksamhet i stort. Att alla människor är välkomna är viktigt för henne. – Jag upplever att Svenska kyrkan är väldigt inkluderande, säger hon.

Emily Häller

Ålder: 51 år
Bor: Gröndal, nära Gröndals kyrka.
Gör: Arbetar som chef på vårdcentral. Sjunger i Gröndals Kyrkokör.

Vad är bra med Svenska kyrkan?
– Svenska kyrkan gör ett bra arbete för många, till exempel barn och familjer, äldre och människor med särskilda behov. Alla människor i samhället är välkomna i kyrkan.

– Och jag tycker att det internationella arbetet, inom Act Svenska kyrkan, är ett jätteviktigt uppdrag. Det handlar om jämställdhet, klimat och demokrati, och andra väldigt viktiga saker.

– Den andliga delen av att vara människa, det är också något som Svenska kyrkan bidrar med i samhället: Att människor kan utöva sin andlighet tillsammans med andra. Att det finns ett välkomnande för alla människors olika typer av andlighet. Men också att det ceremoniella och rituella finns kring gudstjänstordningen.

Svenska kyrkan gör ett bra arbete för många, till exempel barn och familjer, äldre och människor med särskilda behov. Alla människor i samhället är välkomna i kyrkan.

Emily Häller

Vill du berätta mer om vad Svenska kyrkan gör bra för olika grupper? Så som du ser det?
– Jag upplever att Svenska kyrkan är väldigt inkluderande. Det finns en plats för alla. Det tycker jag är jätteviktigt. Det finns inte så många andra organisationer som är så öppna för olika typer och inriktningar.

– Genom hela livet finns det en plats. Jag är själv döpt, och mina tre barn är döpta i Svenska kyrkan. Och jag har gift mig i Svenska kyrkan, och begravt några nära. Ja, hela livet finns där.

Hur är det att sjunga i Gröndals Kyrkokör?
– Jag tycker körlivet är suveränt. Vi är ett väldigt blandat gäng med olika bakgrund och olika åldrar. Många unga, mest kanske medelålders och några äldre. En fin grupp. Den här kören är ett jättehärligt gäng.

– Jag började i kören förra hösten och det är höjdpunkten på veckan. Det är socialt, och ger gemenskap och glädje.

Är det lite som med träning, att du kan känna dig trött innan körövningen men pigg efteråt?
– Det stämmer. Jag ångrar aldrig att jag går dit.

Tar du del av annat i Gröndals kyrka än körlivet?
– Jag bor 150 meter från Gröndals kyrka. Jag har aldrig bott så nära en kyrka tidigare. Och genom att det är nära så går jag gärna ner på gudstjänst och andra aktiviteter som finns i den kyrkan, det kan till exempel vara musik.

Vad uppskattar du i gudstjänsten?
– Dels är det den stilla stunden som inte riktigt inträffar någon annanstans. Och dels att be, lyssna på textläsning och även på predikan. Ofta är det musikinslag och jag tycker om att sjunga så det är trevligt när det blir psalmer.

Hur brukar känslan vara i Gröndal, på gudstjänsterna där?
– Det är väldigt familjär känsla i Gröndals kyrka upplever jag. Jag har varit i många kyrkor på många gudstjänster. Den är liten så det blir ganska intimt. Ofta när man kommer dit till en vanlig söndagsgudstjänst, eftersom jag bor så nära så kanske jag kommer tre-fyra minuter i elva, då är det fortfarande på G där inne med musikerna som ska få plats. Allt liksom händer in i det sista på något sätt. Det känns väldigt familjärt, det är nog det bästa uttrycket. Det känns som att komma hem till någon i stort sett. Det är inte stelt eller konstlat, utan det är varmt och öppet.

Intervjun är gjord februari 2022.

Läs mer om Emily Häller

Emily Häller: Därför är Svenska kyrkan en stor glädjekälla för mig

Gröndalsbon Emily Häller gillar att paddla kajak, åka långfärdsskridskor och studera fåglar. Men hon är även en engagerad medlem i Svenska kyrkan och en passionerad körsångare.

Fler medlemsröster om Svenska kyrkan Hägersten

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Svenska kyrkan Hägersten. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete. – Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Medlemsröster: Rufus

Rufus Rune lyfter fram den kostnadsfria ungdomsverksamheten i Svenska kyrkan Hägersten. – Det öppnar upp för att inkludera alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, säger han.

Medlemsröster: Bibbi

Bibbi Larsson tycker att kyrkan bidrar till konstruktiv samhällskraft. – Det behövs verkligen under den här mörka tiden när man kan tappa tron på både det ena och det andra, säger hon.

Medlemsröster: Elias

Elias Hållén hittar bra energi i Svenska kyrkan Hägersten. – Jag känner att min bästa sida ofta kommer fram när jag är i kyrkan, säger han.

Läs mer om medlemskapet

Detta bidrar du till som medlem

Tack för att du är medlem i Svenska kyrkan. Du är del av något större. Här kan du läsa om vad du bidrar till genom ditt medlemskap.

Bli medlem

Som medlem i Svenska kyrkan bidrar du till ett starkare lokalsamhälle i Hägersten. Du stödjer viktig verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Du bidrar också till Svenska kyrkan ute i landet och till livsviktiga insatser internationellt. Fyll i blankett om medlemskap här.

Läs mer om medlemskapet på Svenska kyrkans nationella sidor

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Läs mer om Svenska kyrkan Hägersten

Vad vill vi åstadkomma?

Svenska kyrkan Hägersten vill vara en viktig del i människors liv. Med ett stort engagemang för medmänniskan och skapelsen. Här kan du läsa mer om oss.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Bli volontär

Som volontär i Svenska kyrkan Hägersten bidrar du till ett viktigt arbete för barn, ungdomar och äldre. Lokalt i Hägersten. Du behövs!

Läs om Svenska kyrkans arbete på de nationella sidorna

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Läs om kristen tro på de nationella sidorna

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.