Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Diakon Daniel – tjänare i nöd och lust

Daniel Norqvists dagar är fulla av möten och samtal med människor i nöd och lust. Han gör hembesök till alundabor för sorgesamtal och uppvaktningar, möter barnfamiljer och enskilda som har det kämpigt och behöver ekonomisk hjälp.

I Sveriges televisions program Tro, hopp och kärlek medverkar i år en diakon bland prästerna, Daniel Norqvist i Alunda församling, Svenska kyrkan.

Dagligen träffar han barn och ungdomar på orten genom församlingens öppna förskola eller uppsökande verksamhet.

– Jag älskar barn! Och jag är bra på att grädda våfflor, säger Daniel Norqvist. I TV är han öppen med att han längtar efter egna barn.

Vi möts i Alunda, en liten landsortsförsamling i hjärtat av Uppland med runt 3 000 invånare, där många pendlar till Uppsala. Diakon Daniel hälsar ideligen på alundabor när vi rör oss i samhället, han stressar inte utan bjussar på charm och otvungna leenden.

Nöden på Stockholms gator

Nöden han såg på Stockholms gator fick honom att växla spår i livet och lämna yrket som kock. De hemlösa, prostituerade, tiggarna, missbrukarna berörde honom och han fann att Svenska kyrkan var en kraft för att vända människors liv till något bättre. Mycket av Daniels inspiration kommer från S:ta Clara kyrkas arbete för utsatta mitt i Stockholm.

– Diakonen kan sägas vara en socialarbetare och tjänare i Svenska kyrkan. Diakoni står för tjänande. Att föra ut det som prästen predikar till människor: Tro. Hopp. Kärlek.

Diakoner ska vara Jesu händer och fötter och gå ut till människor och tjäna dem, precis som Jesus själv gjorde. Tjäna varandra i kärlek – då växer vi själva som människor.

Daniel om att vara diakon.

– Mitt arbete handlar inte bara om hembesök, kaffe med smörgåstårta och gemyt med vuxna. Det handlar faktiskt om att också gå – som det står i Psaltaren 23 – i Dödsskuggans dal. Vi diakoner möter väldigt mycket nöd från vaggan till graven.

Diakoner gör mycket i det dolda

Kyrkan och diakonerna gör mycket i det dolda. Daniel tar ett exempel, en kvinna med två barn som han har följt en tid. Kvinnan var narkoman, hemlös och prostituerad. Så mötte hon en diakon och det blev början på en lång relation. Diakonen blev hennes mentor och själavårdare och av kyrkan fick hon hjälp med att komma in på behandlingshem. Idag läser hon på högskola och livet har fått ny riktning.

– Men diakoni är ju inte bara det som diakonen gör utan som kyrka ska vi finnas mitt ibland människor. Kommer folk inte till kyrkan får vi gå till dem! Det kan vara när min kollega är på Ica och knyter kontakt med rumänskan som tigger eller när kyrkovaktmästaren möter Kajsa vid graven och det blir ett spontant samtal om sorg, menar Daniel Norqvist.

Klassamhälle och flyktingar

Vi pratar om Svenska kyrkans utmaningar i framtiden.

– Kyrkan ska vara ett ljus, ett salt i världen. En stor utmaning är klassamhället, de stora klyftorna som riskerar att bli ett ”vi” och ”dem”. Den stora nöden bland flyktingarna är vår andra stora utmaning. Vi måste förbereda sig på hur vi möter nästa våg av flyende människor. Vilken är vår roll och vad kan vi bidra med i civilsamhället? funderar Daniel Norqvist.

Daniel har funnit Gud, men ännu inte haft en riktig dejt. I TV-programmet Tro, hopp och kärlek väntar nu livets första dejter.

– Jag hoppas jag träffar en kvinna och att vi tillsammans kan få förverkliga våra drömmar! En kvinna som ser människor och vill sprida tro och hjälpa andra … En gammal dröm jag har är att bo på en stor gård, där vi också kan ta emot människor och familjer som behöver vistas i en skyddande, diakonal miljö.

Hur blir kärleken hållbar?

– Var ödmjuka mot varandra. Bygg upp relationen tillsammans. Jag tänker mig att kärleken är som en Novemberkaktus – den kräver mycket omsorg, vård och arbete för att blomma. Man får komma med de gåvor man har. Jag tror att mina gåvor är: Lyhördhet. Glädje. Inspiration. Andligt liv.

Roland Asplund

* Sedan intervjun gjordes har Daniel Norqvist bytt församling.

daniel norqvist i korthet

Namn: Daniel Norqvist, 32, år,
Yrke: Diakon i Svenska kyrkan. Tidigare kock i 12 år.
Aktuell: Medverkar i TV-programmet Tro, hopp och kärlek som startade 13 september 2016.
Hemkomst: Umeå.
Hemlighet: Som ungdom var han vegan och punkare med två dm hög blågrön tuppkam.
Idag längtar han efter att starta ett kristet punkband med namnet Decapolis.

Tre präster och en diakon medverkar i årets Tro, hopp och kärlek som startade i SvT 13/9: Filip Wennerlund, programledaren Mark Levengood, Daniel Norqvist, Kristina Lethin och Jessica Menzinsky.