Fågelsång på flöjt

Nyhet Publicerad

På Annandag Påsk fylls Bjurums kyrka av fågelsång på olika blockflöjter.

Fåglar har länge varit en naturlig inspirationskälla till musik. Vad kan passa bättre i dessa flyttfågeltider än att lyssna till ett program med fågelmusik från olika århundraden?

Blockflöjtisten Ida Höög spelar på en mängd olika blockflöjtsmodeller och -storlekar. I programmet finns allt från korta 1700-talsstycken som var avsedda att läras ut till fåglar av olika arter - styckena har fått namn efter vilken fågel de var tänkta för. Som kontrast kan ställas det nästan helt nya Birds of Passage (Flyttfåglar) komponerat för blockflöjt och elektronik, nu i bearbetning för bara akustiska flöjter. Tonsättare är malmöbaserade Martina Tomner och stycket komponerades direkt för Ida. Programmet består även av musik av Bach, Telemann och Zahnhausen.

Ida Höög är född och uppvuxen i Varnhem men bor numera i Lund. Hon har studerat på Ingesunds folkhögskolas musiklinje för Anna Wallin på Musikhögskolan i Malmö för Cecilia Kjelldén. Fjärde utbildningsåret var hon utbytesstudent vid konservatoriet i Utrecht, Nederländerna. Under sista året i Malmö tog Ida regelbundet privatlektioner för Heiko ter Schegget, Utrecht. Hon har även deltagit i master classes för bl a Peter Holtslag och Dan Laurin.

Ida spelar bland annat i barockduon Duo Capricci, tillsammans med den franske cembalisten Jérôme Brodin, Medeltidsensemblen Ambrosia och i den internationella blockflöjtsensemblen Oriana. Vid sidan av dessa gör hon soloprogram med musik från medeltid, barock och nutid samt har nyligen inlett ett samarbete med slagverkaren Emeli Ek. 

Något som Ida ägnat sig mycket åt att på olika sätt främja nyskriven och improviserad musik. Under 2016 var hon solist och producent till Waves Above, en konsert med nyskriven musik för större kammarensemble, och hade en scenisk roll i kammaroperan Thanatos, komponerad av Martina Tomner.

Välkommen att lyssna till Ida och hennes fågelsång på flöjt, i Bjurums kyrka den 17/4 med start klockan 15.00.

Konserten är en del av "Kyrka i trantid".