Nyfiken på
Foto: Alex Giaconini/Ikon

Nyfiken på

Välkommen till en kväll med gemenskap, mat och möten. Tillsammans lär vi känna hembygden kring Viksängskyrkan genom personliga berättelser av de som lever och verkar här.

Nyfiken på är samlingsnamnet för fyra kvällar av gemenskap, mat och möten i Viksängskyrkan under våren 2023. Möt spännande föreläsare, njut av en bit mat och gemenskap med gamla och nya bekanta mellan kl. 17-19, fyra onsdagar på vårterminen.

Kvällarna inleds kl. 17 med en inledande måltid. Därefter tar vi del av en inspirerande föreläsning som vi samtalar om innan kvällen avslutas med mässa. Det är självklart valfritt att delta i delar av eller hela programmet allt efter önskemål.

Hållpunkter för Nyfiken på-kvällarna
Kl.17–17.50 Mat i form av pasta med tillhörande sås till självkostnadspris i Valen-salen, Församlingshemmet Arken
Kl. 18–18.50 Nyfiken på-pratet. Föreläsning mellan 18-18.30.
Frågestund mellan kl. 18.30-18.50 i Viksängskyrkan.
Kl.19 Mässa (Gudstjänst med nattvard) i Viksängskyrkan

1 februari Lokala Hjälpen för ett hållbart Västerås

Lokala Hjälpen är en organisation och en samlingsplats för alla som vill vara en del av att göra Västerås till en säkrare, trevligare och mer inkluderande stad. Lokala Hjälpen gör Västerås bättre för de mest utsatta människorna, men även för det lokala näringslivet och för dig som privatperson – och för alla våra nära och kära.
Möt Staffan Braw, initiativtagare och Ulrika Säfström Sunnerfelt, styrelsemedlem för Lokala Hjälpen.

Staffan Braw, Lokala hjälpen
Staffan Braw Foto: Lokala Hjälpen

1 mars Viksängs moderna historia och människor

Hur såg Viksäng, Hamre och Talltorp ut när det var nybyggt? Vilka var människorna som bodde, arbetade och vistades här? En lärorik och nostalgisk afton där vi ser på bilder och tar del av berättelser tillsammans med Anette Wennerström och Göran Sundström, Kulturföreningen ”Vi i Viksäng”.

Anette Wennerström Foto: Per Wilder

29 mars- Varför ser Viksäng ut som det gör?

Från gamla regementet till moderna höghus med sjöutsikt. Arkitektur säger något om vad som varit viktigt i samhället i olika tider. Följ med på en tidsresa i arkitekturen i områdena runt Viksängskyrkan och få nya perspektiv på ditt närområde. Varför ser Viksängs centrum ut som en betongbunker? Varför står husen så tätt på Östermälarstrand? Vår guide är Niklas Ulfvebrand, historiker och Västeråsguide, känds från bland annat Folkhemsturen.

Niklas Ulfvebrand

26 april Viksängs militära historia

Viksängskyrkan kallas fortfarande ”Soldatkyrkan” och många namn på gator och fastigheter i vårt område har militär anknytning. En gång i tiden var Västmanlands regemente (I 18) förlagt till Västerås, senare kom flygflottiljen F1. Vi får lära oss mer om områdets militära historia och höra den otroliga berättelsen om  ”Regementets kalk”. Kvällens påläste hedersvakt är Ivan Klaesson, Västmanlands museum.

Ivan Klaesson
Ivan Klaesson Foto: Anette Berglinn

Hållpunkter för Nyfiken på-kvällarna

Kl.17–17.50 Mat i form av pasta med tillhörande sås till självkostnadspris.
Plats: Valen-salen, Församlingshemmet Arken

Kl. 18–18.50 Nyfiken på-pratet. Föreläsning mellan 18-18.30. Frågestund mellan kl. 18.30-18.50
Plats: Viksängskyrkan

Kl.19 Mässa (Gudstjänst med nattvard)