Svenska kyrkan Västerås Besöksadress: Domprostgården, V Kyrkogatan 3, 72215 Västerås Postadress: Svenska kyrkan Västerås, Box 5, 72103 Västerås Telefon: +46(21)814600 E-post till Svenska kyrkan Västerås

Leva vidare-grupper

Ibland kan sorgen efter ett dödsfall kännas allt för tung. Att få dela tankar och känslor med andra som är i samma situation kan göra sorgen lättare att bära. Därför har vi samtalsgrupper där du som mist en närstående får hjälp att bearbeta din sorg tillsammans med andra.

Inbjudan till en samtalsgrupp

Du som mist en livskamrat kommer några månader efter begravningen att få en personlig inbjudan per post till en samtalsgrupp. Samtalsgruppen samlas tillsammans med diakon och präst och du får möjlighet att bearbeta och dela dina erfarenheter av sorg och saknad. För många är detta ett starkt stöd i den nya livssituationen och en möjlighet att hitta kraft att leva vidare.

Känner du att du ännu inte är redo att delta i en samtalsgrupp går det bra att vänta till ett senare tillfälle. Grupper startar vid ett flertal tillfällen under året.

I varje församling finns också möjlighet till enskilda samtal med diakon eller präst.

Samtalsgrupper för olika åldrar

Av erfarenhet vet vi att det kan betyda mycket att få dela tankar, känslor och minnen med andra. Därför har vi samtalsgrupper för olika åldrar där du som sörjer får chans att träffa andra i samma situation. Samtalsgrupper finns för barn och unga i sorg och för vuxna, för dig som mist en partner, en närstående, ett syskon, ett barn, en förälder och för dig som är anhörig till en person som tagit sitt liv.

Grupper finns på olika platser i Västerås.

Förutom präst och diakon har samtalsgrupperna vanligtvis 5-8 deltagare. Genom att träffas i gruppen hjälps vi åt att bearbeta sorgen. Gruppen träffas ca fem gånger.

Tystnadsplikt

Präster och diakoner har tystnadsplikt och är vana att möta människor i svåra livsskeden. Även de som deltar i en samtalgrupp förbinder sig att inte föra vidare det som sägs vid samlingarna.

Vill du veta mer eller anmäla dig?

Ring 021-81 46 00, vardagar kl 9-16 för information om grupper eller om du önskar få kontakt med någon som kan lyssna och att samtala med.