En översikt över påsken

Vanliga frågor, och svar.

Ordet påsk har vi ärvt från den judiska påsken och verbet ”pesach”, som betyder gå förbi eller skona. I Gamla testamentets berättelse om befrielsen ur Egypten berättas det om hur mordängeln passerade förbi de dörrar som var märkta med offerlammets blod. 

Varför firar vi påsk?

Påsken visar på att döden inte är slutet och att Guds kärlek är starkare än döden och ondskan. Förlåtelsen är en mäktig kraft och när Jesus dog tog han på sig alla människors tillkortakommanden. Vi människor kunde sedan leva fria och förlåtna. Därför är påsken, tillsammans med julen (Kristi födelse) kyrkans största högtid.

När är det påsk?

Påskdagen infaller alltid söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Detta bestämdes redan år 325 vid ett kyrkomöte i Nicaea.

Påskriset?

Påskriset hänger ihop med traditionen att ta in björkris till minne av de palmblad folket strödde framför Jesus och viftade med på palmsöndagen.

Ägget?

Ägget symboliserar liv och Jesu uppståndelse. Det hårda skalet symboliserar graven genom vilken Kristi nya liv bryter fram. Hönorna värper extra bra på våren men ägg var förr förbjudet att äta under fastetiden. Det passar då extra bra att äta mycket ägg under påskhelgen. Jesus död tar en överraskande vändning i uppståndelsen och segern. Påskäggen fyllda med godis är en bra symbol för den oväntade vändningen och glädjen. De målade äggen kan ha sitt ursprung i seden att ta med mat till kyrkan för att få den välsignad. Dessa ägg målades då för att utskiljas från de ”vanliga” äggen.

Påskens händelse i korthet antyds av namnen på de olika dagarna under påskhelgen. Här kan du läsa lite mer om det.