Två vigselringar.
Foto: Pixabay

Boka vigsel i Örebro

Går du i giftastankar? I de åtta församlingarna i Örebro pastorat finns över 15 kyrkor och kapell. Här kan du välja tid och plats för bröllop och boka direkt på webben. En kyrklig vigsel kan vara både liten och intim eller innebära stor fest, det är helt upp till er. I vår värld är nämligen både kärleken och vigseln gratis.

Boka vigsel/bröllop PÅ WEBBEN – så här gör du!

  • Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga vigseltider i kalendern. Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Obs! Syns inga tider i kalendern, beror det på att vigsel-/bröllopstiderna redan är bokade. 
  • Det kan även finnas möjlighet att hyra lokal för bröllopsfest. Detta anges under respektive vigseltid i kalendern. Obs! Syns ingen lokal, beror det på att ingen lokal finns tillgänglig ihop med denna vigseltid.
  • Om du önskar att någon mer ska vigas eller döpas samma tid, gör klart webbokningen och komplettera den genom att ringa vår Informationsservice på tel. 019-15 45 00 (mån–fre 9–12 och 13–16).
  • Ansök om hindersprövning hos Skatteverket. Behöver ske i god tid före er planerade vigsel, gäller i fyra månader och krävs för att visa att det inte finns något som hindrar er från att gifta er (ålder, släktskap eller att någon av er redan är gift/registrerad partner.) Prästen som viger er behöver se dessa dokument och fyller efter vigseln i blanketten om vigselintyg.
  • Det finns möjlighet att låna brudkrona och dopklänning.
  • När bokningen skickats till oss får du en bokningsbekräftelse.
  • Den präst som ska viga kommer att ta kontakt och ni bestämmer tillsammans tid och plats för ett vigselsamtal. 

Har du frågor kontakta Informationsservice

Telefon 
019-15 45 00
Helgfri mån–fre kl. 9–12 och kl. 13–16.
E-post
orebro.bokning@svenskakyrkan.se

Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR

Bröllop

Är du en av dem som associerar ordet ”kyrkbröllop” med många gäster, pompa och ståt? Så kan det vara men det behöver för den skull inte kosta hur mycket som helst. Själva vigseln är faktiskt gratis om båda eller någon av er är medlem i Svenska kyrkan. Då ingår vigsel i den kyrka ni väljer inom Svenska kyrkan, präst, kyrkomusiker, vaktmästare, uppvärmning och städning av kyrkan, lån av kyrkans brudkrona och/eller dopklänning samt ljus och blommor på altaret och tillgång till psalmböcker. Om du är medlem men av någon anledning vill ha vigsel i annan ordning än Svenska kyrkans ordning och med annan vigselförrättare än våra präster, måste vi däremot ta ut en avgift.

Brudkrona, dopklänning och festlokal

Klicka på bilden för att kolla in brudkronorna som finns att låna i Örebro pastorat. Foto: Anders Storm

Brudkrona och dopklänning finns att låna i alla våra församlingar – och om du vill ha fest eller mottagning efteråt, så finns festlokal ofta att hyra i nära anslutning till kyrkan. 

Sollidens kursgård

Förutom kyrkorna i våra åtta församlingar, går det även att gifta sig på Sollidens kursgård där det finns både kapell med utsikt över sjön Lången och KRAV-certifierad restaurang. 

Vill du veta mer om bröllop/vigsel?

På Svenska kyrkans nationella del av webben hittar du de här artiklarna om Bröllop och symboler, Vigselgudstjänst och musikVanliga frågor om vigsel.

Vigselpar berättar, Arvid och Linnea

Så valde vi – vigselpar berättar

Tankarna inför en vigsel kan se ut på många sätt. Vilka är ni? Och vad är viktigt för er? Möt några vigselpar från Örebro och deras tankar inför och efter stunden i kyrkan.

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro

Adolfsbergs kyrka

Varmt välkommen till Adolfsbergs kyrka – din kyrka på söder i Örebro. Kyrkan är en typisk 70-tals-funkiskyrka och har 270 sittplatser. Kika gärna runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Almby kyrka

I den medeltida Almby kyrka i sydöstra delen av Örebro hålls varje vecka gudstjänster, konserter, begravningar, dop och vigslar. På denna sida hittar du information om kyrkorummet, öppettider och praktisk information kring gudstjänster.

Edsbergs kyrka

Edsbergs kyrka

Varmt välkommen till Edsbergs kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den byggdes på medeltiden. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Ekers kyrka

Varmt välkommen till Ekers kyrka. Kyrkan ligger några kilometer nordväst om Mellringe utanför Örebro, den byggdes på 1100-talet och har 40 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Hackvads kyrka

Hackvads kyrka

Varmt välkommen till Hackvads kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den är ursprungligen från medeltiden och har genomgått två stora ombyggnationer. Kyrkan har 200 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Kräcklinge kyrka

Kräcklinge kyrka

Varmt välkommen till Kräcklinge kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den byggdes på medeltiden och har 145 sittplatser.

Längbro kyrka

Varmt välkommen till Längbro kyrka. Kyrkan ligger på väster i Örebro, intill Karlslundsskogen men samtidigt nära stadsbebyggelsen, den byggdes 1901 och har 300 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Mosjö kyrka

Mosjö kyrka

Varmt välkommen till Mosjö kyrka. Kyrkan ligger i södra delen av Örebro, den byggdes på medeltiden och har 132 sittplatser.

Olaus Petri kyrka

Välkommen till Olaus Petri kyrka på norr i Örebro, mitt i ett dagaktivt område. Du är alltid välkommen att komma in, sitta ner en stund och tända ett ljus. Olaus Petri kyrka är byggd 1912 och har 330 sittplatser. Titta runt i kyrkan på 360-bilden längre ner på sidan.

S:t Mikaels kyrka i Örebro

Varmt välkommen till S:t Mikaels kyrka som ligger på Väster i Örebro. Kyrkan byggdes under åren 1982–1983 och har 250 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Bilden visar S:t Nicolai kyrka och rörelse på stan. Konfirmander är på festen "Inte som du tror".

S:t Nicolai kyrka

Varmt välkommen till S:t Nicolai kyrka, en citykyrka i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har 352 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Varje år besöker närmare 1000 personer sommaröppna Tångeråsa kyrka. 2015 håller kyrkan och caféet i Tångeråsagården öppet varje dag kl. 13-17 vecka 28-30.

Tångeråsa kyrka

Varmt välkommen till Tångeråsa kyrka. Kyrkan ligger inbäddad i en skogsglänta sydväst om Örebro, den byggdes i slutet av 1200-talet och är en av Sveriges äldsta träkyrkor. Tångeråsa kyrka har 150 sittplatser.

Täby kyrka

Täby kyrka

Varmt välkommen till Täby kyrka. Kyrkan är från tidig medeltid, sakristian nyuppfördes på 1660-talet och det rejäla tornet är från 1700-talets slut. Kyrkan renoverades 1953 och har 100 sittplatser.

Bröllop och fest på Solliden

Bröllop, dop, födelsedagsfirande, släktträff, kick off... På Solliden utanför Örebro finns alla möjligheter att ge festen ett unikt innehåll med familjär miljö, sjöutsikt och läcker mat från vår KRAV-certifierade restaurang.

Ladda ner vår broschyr med alla brudkronor i Örebro pastorat genom att klicka på bilden.

Våra brudkronor

Silver, guld, kristaller – och virkat. I våra åtta församlingar finns en eller flera kronor som du kan låna när du gifter dig i kyrkan. Kolla in våra brudkronor!